Jorik är en ”bus spotter”: ”Vissa tycker det är lite konstigt”

15-åriga Jorik Klaassen spenderar fritiden med att ta foton på Kalmars bussar och tåg.

Hanna Thulin

Kl.20:38, 3 mars, 2018

Jorik är en ”bus spotter”: ”Vissa tycker det är lite konstigt”
Jorik Klaassens fritidsintresse består i att ta bilder på bussar och tåg i Kalmar. Foto: Hanna Thulin

Jorik Klaassen intresse för tåg började redan när han var en liten pojke och växte upp i staden Eindhoven i Nederländerna.

– Vi bodde precis vid en järnväg under min uppväxt. Jag och min mamma brukade gå till stationen efter skolan för att kolla på tågen då jag var så fascinerad av dem, berättar Jorik.

Vad är det som är så fascinerande med dem?
– Det är svårt att förklara eftersom intresset kommer från när jag var liten men jag tror att jag tyckte det var häftigt att de var så stora saker. Tågen kunde ha fyra till sex vagnar och såg coola ut.

På senare år har intresset vuxit till att även innefatta bussar eftersom det finns ett större utbud av dem i Kalmar. Han har stenkoll på varje tåg och buss som rulla in på Centralstationen och där en annan tycker att alla bussar ser exakt likadana ut så kan Jorik snabbt se skillnad på dem beroende på hur låga de är i fronten. Idag driver han Instagramkontot kalmarbuses där han lägger upp foton på bussarna och tågen i Kalmar.

– En dag för några år sedan bestämde jag mig för att testa att starta ett konto. Till en början var det inte någon som följde mig men sen dess har det blivit fler. Nu har jag fler följare än vad Kalmar Länstrafik har på Instagram, säger han och skrattar.

jorik1

Följarna består av både vanliga personer och så kallade ”bus- och train spotters” från hela världen vars intresse, precis som Jorik, består i att hitta och ta kort på olika bussar och tåg.

– Jag brukar ta kort på bussarna från flera olika vinklar och skriva ganska långa texter med info om bussarnas detaljer och hållplatser så att andra spotters ska få veta lite om dem.

Har du en favoritbuss här i Kalmar?
– Innan hade jag Nobina 9640 som favorit, det var en inhyrd volvobuss som tillslut blev omfärgad till blå så att det blev svårare att känna igen den. Men det var den jag ville fotografera mest. Nu har jag inte en buss som sticker ut från resten men favoritsorten är Scania Citywide som åker mycket på landsbygden.

dav

Den dagen som Kalmar Länstrafik tillkännagav att man skulle ta fram nya bussar minns Jorik väl.

– Hela den veckan gick jag runt och visade för mina kompisar att KLT skulle göra nya bussar i rött och gult. Jag har en kompis i Finland som jobbar på fabriken där de tillverkar bussar och en dag såg jag en bild och tyckte att jag kände igen de nya bussarna. Jag fick bilden och hade sen också och bild på bussen när den åkte på vägen innan KLT ens hade presenterat hur de såg ut, berättar han.

Har alla chaufförer koll på vem du är här i Kalmar?
– Vissa tittar konstigt på mig och undrar vem jag är men andra vinkar eller håller upp två fingrar i ett v-tecken. Vissa vill inte vara med på bild och är mest fokuserade på att bara köra sina bussar men de flesta är snälla och vänliga.

Hur reagerar folk när de får reda på ditt intresse?
– En del tycker att det är lite konstigt men många tycker att det är roligt. Jag skulle säga att det är 50/50 mellan de som tycker det är konstigt och de som tycker det verkar intressant. I Sverige finns det många spotters i Jönköping och Göteborg då en har börjat med det och andra har hakat på. Jag har försökt få samma effekt här men inte lyckats med det, säger han och skrattar.

Jorik räknar med att hålla upp intresset i många år framöver. Det är inte något som tar allt för mycket tid då han utnyttjar tiden som han själv sitter på bussen mellan hemmet och skolan med att skriva alla inlägg.

– Ironiskt nog så tar jag rätt så lite bilder av linje 260 eftersom det är den jag själv åker, jag har fullt upp med att hinna med den, avslutar Jorik.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits

Under fredagen var det de stora rösternas afton i Kalmarsalen.

Hanna Thulin

Kl.22:01, 23 mars, 2018

BILDEXTRA: Musikalartister bjöd på hits
Foto: Hanna Thulin

Inför en nästan fullsatt publik bjöd produktionen Från Broadway till Duvemåla på låt efter låt från några av världens mest välkända musikaler.

Showen startade med en av de kanske mest välkända låtarna någonsin nämligen Circle of life från Lejonkungen. Efter det fick man sjunga med i bland annat Come what may från Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar från musikalen med samma namn och The winner takes it all från Abba-musikalen.

Solisterna Viktoria Tocca, Niklas Asknergård, Malena Tuvung och Daniel Sjöberg fick hjälp av gästartisten Emil Sigfridsson som presenterade sig genom att riva av Anthem från Chess på ett strålande sätt.

Med på scen fanns även Stina Arrenius och Jacob Gunnarsson, båda med rötter i Kalmarområdet, som precis gått ut Balettakademien i Göteborg.

Kolla in bilderna från kvällen i galleriet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar

Ägaren inför premiären: "Pirrar lite extra i magen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:26, 23 mars, 2018

KLART: Då öppnar nya stenugnsbageriet i Kalmar
Foto: Arkiv/Privat.

I början av februari var 24Kalmar först med att rapportera om det populära stenugnsbageriet Mormors kaffestuga i Stora Rör på Öland, som ämnade öppna upp ett nytt fik i Kalmar.

– Vi gör i ordning den här lokalen som dök upp. Det har legat i pipen länge att öppna i Kalmar, men vi har inte varit riktigt mogna, förrän nu, sa Anita Blomgren Rothschild till 24Kalmar då.

LÄS MER: Populärt café öppnar nytt i Kalmar: ”Som att komma hem”

Efter ett par månaders renovering och hårt arbete med att få allt på plats – har Blomgren Rothschild bestämt ett öppningsdatum.

– På tisdag i nästa vecka kör vi i gång. Det blir perfekt till påsk, säger hon.

Vad har ni för förväntningar inför starten?
– Jag har faktiskt inte en aning. Det känns lite som ett wild card, men känslan är att vi är efterlängtade, då folk har frågat oss när vi ska öppna. Det gör att det pirrar lite extra i magen.

Nyetableringen har varit ett stort logistiskt projekt för bageriet.

– Det är mycket som ska komma i ordning, men nu har kassaapparaten och kortläsaren kommit, så nu tränar vi all personal på att bli baristor, säger hon och fortsätter:

– Det ska bli jättekul och känslan är att folk redan står och rycker i dörren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”

Den nya sportbaren vid Larmtorget är ännu inte redo att slå upp portarna.

Samuel Slättman

Kl.19:22, 23 mars, 2018

Premiär skjuts upp – igen: ”Det tar tid”
Foto: Arkiv

Från början fanns förhoppningar om att öppna i februari. De reviderades senare till mars. Nu meddelar Stars and stripes-krögaren Thomas Kazantzidis att den nya sportbaren vid Larmtorget troligtvis kommer att öppna i slutet av april.

– Det är mycket utrustning som har kommit för sent. Samtidigt är det en väldigt omfattande renovering, så det tar tid, säger Kazantzidis.

Preliminärt öppningsdatum är satt till fredagen den 27 april.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar värvar landslagsspelare

"En väldigt duktig spelare med ledaregenskaper och erfarenhet," säger Jonas Walfridsson.

Hanna Thulin

Kl.18:56, 23 mars, 2018

IFK Kalmar värvar landslagsspelare
Photo: Vegard Wivestad Grott / Bildbyrån

IFK Kalmars senaste nyförvärv är den australiensiska landslagsspelaren Aivi Luik.

33-åriga Aivi Luik har en meritlista som sträcker sig härifrån till evigheten. Förutom landskamper för Australien och spel i topplaget Melbourne City har hon spelat för Brisbane Roar och Perth Glory i W-League, i danska topplaget Bröndby,  isländska Fylkir och i Notts County som spelade i den engelska toppdivisionen. Notts County lade dock ner verksamheten vid seriestarten i april 2017, vilket gjorde att Aviuv Luik kunde göra en snabb förflyttning till Vålerenga i norska Toppserien, samma förening där IFK Kalmars tidigare nyförvärv Kristin Haugstad spelat under flera säsonger.

– Aivi Luik är en väldigt duktig spelare med ledaregenskaper och erfarenhet. Hon är väldigt bra med boll. Jag gjorde förfrågningar om henne redan när jag såg henne i Vålerenga, men fick veta att hon skulle tillbaka till Australien. När hon blev tillgänglig var det givetvis perfekt för oss, säger Jonas Walfridsson.

Aivi Luik kommer sannolikt att missa den allsvenska premiären och kanske också den andra matchen eftersom hon är uttagen i Australiens landslag till att spela i Asian Cup.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Tvära kast mellan sol och dimma

Så blir helgens väder i Kalmar och på Öland.

Hanna Thulin

Kl.18:01, 23 mars, 2018

SMHI: Tvära kast mellan sol och dimma
Foto: Pxhere

Under fredagsmorgonen strålade solen ner över östkusten och det var troligtvis många som knäppte upp någon knapp i jackan och stoppade vantarna i fickan. Framåt eftermiddagen smög dock ett tjock molntäcke in över staden och fick vårkänslorna att försvinna.

Enligt SMHI:s prognos så kommer solen att titta fram igen under helgen. Morgonen kan bjuda på aningen mörka moln men framåt dagen blir det ljusare och ljusare med en hel del sol. Vantarna kan stanna i jackfickan då man räknar med en temperatur runt fyra till fem plusgrader.

Söndagen följer samma mönster som lördagen men bjuder på temperaturer på upp till fantastiska sju plusgrader.

Nackdelen med att ligga vid kusten är att det kommer blåsa en aning även denna helgen däremot kommer det som högst att röra sig om fem meter per sekund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng