24Kalmar granskar

AVSLÖJAR: Kommunalrådets privata utlandsresor – under förtroendetid

En av Kalmars allra högst uppsatta politiker har tagit ut nio veckors semester, varav den allra mesta tiden har spenderats utomlands. Till följd av det har hon missat flera kommunfullmäktige- och kommunstyrelsesammanträden.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:08, 8 mars, 2018

AVSLÖJAR: Kommunalrådets privata utlandsresor – under förtroendetid
Dzenita Abaza (S). Foto: Arkiv.

Heltidspolitikerna i Kalmar är inte anställda av kommunen – utan har så kallade förtroendeuppdrag. Det innebär att de inte har semester i samma bemärkelse som vanliga anställda har rätt till. De behöver inte heller ansöka om ledighet hos någon – utan all frånvaro och eventuella ledigheter tas internt – där ersättare för olika nämndemöten och liknande bestäms.

På sin hemsida skriver Kalmar kommun att heltidsengagerade politiker har rätt till ledighet från förtroendeuppdraget med bibehållet arvode. Så till vida att ledigheten tas ut under lika många dagar som en arbetstagare motsvarande ålder har rätt till semester.

LÄS MER: Oppositionsrådet: ”Spontant känns det som att överutnyttja systemet”

Jonas Sverkén är förvaltningschef på kommunen:

– Det är inte helt lätt att hålla isär ledig tid och arbetstid för heltidsengagerade politiker. Ofta är de anträffbara dygnets alla timmar och hoppar in när de egentligen är lediga och så vidare. Man ska inte blanda ihop förtroendevalda heltidspolitiker med en anställning, för det är de inte, säger han.

Nu kan 24Kalmar avslöja att ett av Kalmars kommunalråd, Dzenita Abaza (S), som sitter med i såväl kommunfullmäktige som kommunstyrelsen, tagit ut en mängd dagar utöver den sex veckor långa sommarsemestern.

Enligt 24Kalmars kartläggning av kommunalrådets semesterresor inledde hon året i Belgrad, där hon spenderade ett antal dagar tillsammans med en familjemedlem.

Under april månad reste Abaza till Sarajevo för en veckas semester, där hon besökte sina föräldrar.

Under påskhelgen reste hon till Riga, dock enbart över helgdagarna.

Därefter bar det i väg till Malta i maj månad, där hon tillbringade ett antal dagar, innan hon gick på sommarsemester den 1 juli. En semester som varade i sex veckor, där hon hann med att besöka platser som Slovenien, Venedig, Kroatien och Sarajevo. Den 9 augusti begav hon sig hem till Sverige igen med bil, och trädde i tjänst, fysiskt på plats i stadshuset i Kalmar, den 14 augusti.

Den sista semesterresan för året gick till Alanya i Turkiet i november månad, där Dzenita Abaza tillbringade några dagar med sin syster.

När 24Kalmar konfronterar Abaza med uppgifterna slår hon i från sig frågan om hon tycker att hon gjort något fel.

– Man tar ut sin semester efter vilket behov man har och vilka överenskommelser man har med sina kollegor. I mitt fall har jag mina föräldrar i ett annat land som jag behöver besöka. Även om jag inte är på plats i stadshuset är jag alltid tillgänglig, och är jag utomlands så rapporterar jag ofta in och mina kollegor till mig.

Så du ser inga svårigheter med att du är borta så pass mycket (nio veckor, som 24Kalmar kunnat kartlägga) rent fysiskt?
– Vi jobbar med förtroendetid och många dagar blir extremt långa och vi jobbar även många helgdagar. Jag tycker inte jag gjort något fel, jag tror inte all den tiden som du presenterar stämmer.

I kartläggningen har samtliga röda dagar, inklusive klämdagar, där Dzenita Abaza varit utomlands, räknats bort. Däremot innefattar arvodet samtliga dagar under hela året.

Du anser inte att du missbrukat väljarnas förtroende?
– Nej, det tycker jag inte. Alla har olika behov, och jag behöver resa till mina föräldrar då och då.

Även om du befinner dig i andra länder under långa stunder anser du att du kan sköta ditt jobb fullt ut?
– Ja, det tycker jag. Jag svarar alltid och finns alltid tillgänglig, så med det ser jag inga konstigheter.

Enligt kommunalrådets lönespecifikationer, där hon erhåller ett månadsarvode om 54 230 kronor, har arvodet inte reducerats, trots att hon, enligt vad 24Kalmar har kunnat kartlägga, varit borta under sammanlagt 44 vardagar, exkluderat klämdagar.

– Som sagt är det ett förtroendeuppdrag, och oftast svarar de och är tillgängliga varje dag under hela året, så helt lediga kan man inte säga att de någonsin är, säger Jonas Sverkén.

I samband med utlandssemestrarna har hon även uteblivit från två kommunfullmäktigesammanträden samt ett möte med kommunstyrelsen, vilket framgår av protokollen.

– Det var något skolmöte som jag var på och sedan tror jag inte att jag varit borta från möten mer än tre-fyra gånger under hela mandatperioden. Jag tror inte på det här.

Dzenita Abaza är även ordförande i Kalmarsunds Gymnasieförbund och menar att hon har en 150-procentig tjänst.

– Det har varit en extremt tuff mandatperiod och alla mina partikamrater vet vilket jobb jag lägger ner och hur hårt jag arbetar. Åtta timmars arbetsdagar är ingenting för oss. Vi jobbar ofta från morgon till kväll – och är alltid tillgängliga.

Hon menar att media ofta fokuserar på fel saker.

– När det är skandaler, Salve, eller flyktingfrågor är alla på hugget och vill skapa rubriker. När jag presenterade halva budgeten skrev man bara om idrottspaket. Det är lite tröttsamt att alltid behöva ta skiten, säger Dzenita Abaza.

Nyligen fick ett kommunalråd i Göteborg avgå efter ett liknande avslöjande, där det visade sig att politikern inte tagit ut semester när hon egentligen reste jorden runt. Däremot har Göteborg, till skillnad från Kalmar, ett annat semestersystem, där politikernas arbetstid är mer reglerad.

FaktaDzenita Abazas semestrar under 2017:
* Januari – Belgrad.
* April – Sarajevo och Riga.
* Maj – Malta.
* Juli-augusti – sex veckors sommarsemester i bland andra Slovenien, Venedig, Kroatien och Sarajevo.
* November: Alanya.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks för misshandel i butik

Han ska ha hotat en annan man med våld.

Hanna Thulin

Kl.21:38, 19 mars, 2018

Man misstänks för misshandel i butik
Foto: Arkiv

En man född -94 åtalas för olaga hot och misshandel.

Händelserna inträffade på Clas Ohlson i slutet av oktober föra året. Mannen ska då ha hotat en annan man att utöva våld mot honom. Den misstänkte mannen ska även ha slagit den andra mannen i ansiktet.

Den målsägande mannen ska ha fallit omkull och slagit i sitt ben mot en hylla. han ska ha fått en sårskada inne i munnen, en ömmande käke och en sårskada på benet av slaget och fallet.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen släcker ner för de ungas skull

Genom att släcka lamporna får man en ljusare framtid.

Hanna Thulin

Kl.20:55, 19 mars, 2018

Kommunen släcker ner för de ungas skull
Foto: Bildbyrån

På lördag den 24 april är det dags för den världsomfattande manifestationen Earth Hour. Traditionsenligt så kommer Mörbylånga kommun att delta genom att släcka gatubelysningen på vissa platser i kommunen.

Som en del i manifestationen kommer man under hela veckan även att servera mat där klimataspekter fått extra åtanke i kommunens förskolor och skolor.

I år har man även satsat på en tävling för Ölands alla skolklasser. Denna arrangeras i samverkan med Borgholm kommun.

– Barn och unga är framtiden och vi tror att det finns många bra idéer bland våra barn om hur man kan leva mer klimatsmart i vardagen. De vill vi gärna lyfta fram så att vi vuxna kan få lära oss av unga, engagerade människor, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

Uppgiften i tävlingen är att redovisa en energibesparande eller klimatsmart åtgärd som kan genomföras av de som bor och verkar i Mörbylånga och Borgholms kommuner. Tävlingsbidragen kommer att skapas som grupparbeten för att symbolisera det samarbete och demokrati som behövs för att rädda planeten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Central restaurang till salu: ”Jag hinner inte längre”

Efter sex år vill ägaren lämna över ansvaret.

Hanna Thulin

Kl.19:27, 19 mars, 2018

Central restaurang till salu: ”Jag hinner inte längre”
Foto: Arkiv

I sex år har ägaren av Tandoori House bedrivit verksamhet på Storgatan men nu är det slut med det då restaurangen ligger ute till försäljning.

– Jag hinner inte längre. Jag har en restaurang till i Karlstad och att åka mellan städerna tar för mycket tid. Familjen gillar inte att jag inte hinner vara hemma, säger ägaren Shahid Basar.

Restaurangen ligger i Ströget på Storgatan vilket Shahid menar är den bästa platsen i stan.

– Det finns ingen bättre plats än att vara på mitten av Storgatan. Särskilt på sommaren är det mycket folk som rör sig längs med gatan, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen: Så många har stoppats under trafikinsatsen i Kalmar

Med hjälp av militären har polisen upptäckt en rad brott i samband med den stora trafikveckan.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:51, 19 mars, 2018

Polisen: Så många har stoppats under trafikinsatsen i Kalmar
Kraschen på E22 där föraren misstänks för rattfylleri. Foto: Polisen i Kalmar, Öland.

Under den nationella trafikinsatsveckan har polisen i Kalmar fått hjälp av militären för kontroll av fordon vid Ölandsbron.

I år satsade polisen lite extra på nykterhetskontroller och under den gångna veckan har runt 1 200 förare kontrollerats av Kalmarpolisen. Av dem var tio stycken påverkade av alkohol eller droger. Utöver det har en del andra brott innefattande vapen, narkotika och trafikbrott upptäckts.

LÄS MER: En till sjukhus efter olycka på E22 – föraren misstänks för brott

”Vi har haft både stora och små kontroller samt följt upp en del tips som kommit in från er.”, skriver Polisen i Kalmar, Öland, på sin Facebooksida.

Under natten mot söndagen inträffade en allvarlig olycka där en man i 30-årsåldern kraschade i hög hastighet på E22. Han misstänks ha varit påverkad av såväl alkohol som droger.

”På bilden ser ni det som är kvar från en trafikolycka där vi misstänker att föraren kört under påverkan. Konsekvenserna kan alltså bli stora. Föraren vårdas nu på sjukhus. Kör nyktert och försiktigt!”, skriver Polisen i Kalmar, Öland i inlägget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De gick vidare till regionfinal i musiktävling

Fyra akter tog sig vidare till regionfinalen.

Hanna Thulin

Kl.16:50, 19 mars, 2018

De gick vidare till regionfinal i musiktävling
Foto: Imagine Sweden

Under söndagen var det deltävling i musiktävlingen ImagineFryshuset i Nybro.

Av tio tävlande akter gick fyra stycken lokala bidrag vidare till regionfinalen. Dessa var Leo Hertzberg, Seyed Morteza, DCR Future Music och Ibrahim.

Regionfinalen äger rum den 7 april på UNIK i Kalmar och inleds med en tvådagars workshop i musik. Där kommer vinnarna i Nybros deltävling att ställas mot vinnarna från Västervik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng