Experten: Så ska hedersförtryck bekämpas

"Precis som i gamla Sverige där pappan var auktoritet och bestämde, måste sättet förändras till dialog".

Samuel Slättman

Kl.21:26, 8 mars, 2018

2 bilder
  • Sonia Sherefay föreläste om hedersförtryck i Kalmar stadsbibliotek. Foto: Samuel Slättman.
    Sonia Sherefay föreläste om hedersförtryck i Kalmar stadsbibliotek. Foto: Samuel Slättman.
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

Internationella kvinnodagen uppmärksammades av Kvinnojouren Kalmar genom föreläsningen Hederskulturens utmaningar.

På Kalmar stadsbibliotek fick åhörarna lyssna till Sonia Sherefay, författare, utbildare och föreläsare från Stockholm med 20 års erfarenhet av arbete inom hedersförtryck.

– Det finns olika typer av hedersförtryck, något som den svenska regeringen har börjat titta på också. Exempelvis finns det arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap. Något som är viktigt att lyfta upp är att även om majoriteten som lider av hedersförtryck är flickor, finns det också pojkar, säger Sherefay till 24Kalmar efter föreläsningen.

Problematiken med hedersförtryck är ett globalt problem som finns i flera samhällen i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien. Men det kan även förekomma i Europa på Balkan, menar Sherefay.

– Det är utbrett men FN jobbar mycket med att informera, etcetera, etcetera. De intellektuella kvinnorna i Mellanöstern jobbar med frågan, lyfter upp det och diskuterar mer än förut, säger Sherefay.

– I Sverige, peppar, peppar ta i trä, har vi inte hört något de senaste åren, men vi hör bara om det när det sker mord. Men hur många som blir tvungna (att gifta sig mot sin vilja) vet vi inte. Det finns statistik som man gjort i skolor där flera tusen har sagt att de lever under hot. Men det blir bara en stor nyhet när någon blir mördad, som Fadime (mördades 2002 av sin far), säger Sherefay.

Att en viss kultur står för allt hedersförtryck stämmer inte, enligt Sherefay. I stället är det aspekter som kvinnors utbildningsnivå och om en familj bor på landsbygden som spelar roll. Inom familjer som äger mark som odlas är risken för hedersförtryck större då man vill behålla ägorna inom familjen.

– Det är en klassfråga. Tjejer som har en utbildning kan ställa krav på sina föräldrar, därför uppmuntrar jag till utbildning. De (barnen) är föräldrarnas ikoner och stolthet. De vet att om min dotter är läkare eller journalist eller vad det nu är kan de inte gifta sig med någon som är lägre utbildad än henne, därför ger de vika.

Så kvinnor får mer makt om de har en utbildning?
– Exakt! Det är därför jag alltid flaggar för utbildning. Och så kan man även förändra hur man uppfostrar barnen. Precis som i gamla Sverige där pappan var auktoritet och bestämde, måste sättet förändras till dialog. Om en pappa och en dotter kan prata så kan argumenten kanske förändra honom. Men vi har inte kommit dit ännu inom vissa familjer, säger Sherefay och utvecklar:

– Häromdagen hade jag en föreläsning för föräldrar i Fagersta. De lyssnade och jag sa att ”i skolan talar fröken med era barn, inte till. Till är order, med är dialog – förstår ni skillnaden”.

Vad får du för reaktioner, exempelvis av en auktoritär far, när du föreläser?
– Det viktigaste är att vara empatisk. Jag ska inte hoppa på dig eller provocera. Jag vill förebygga. Om jag provocerar har jag misslyckats, förklarar Sherefay.

– Med respekt och genom att välja ord som passar försöker jag få föräldrarna att förstå sin dotter och gå in i ombytta roller

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks för misshandel i butik

Han ska ha hotat en annan man med våld.

Hanna Thulin

Kl.21:38, 19 mars, 2018

Man misstänks för misshandel i butik
Foto: Arkiv

En man född -94 åtalas för olaga hot och misshandel.

Händelserna inträffade på Clas Ohlson i slutet av oktober föra året. Mannen ska då ha hotat en annan man att utöva våld mot honom. Den misstänkte mannen ska även ha slagit den andra mannen i ansiktet.

Den målsägande mannen ska ha fallit omkull och slagit i sitt ben mot en hylla. han ska ha fått en sårskada inne i munnen, en ömmande käke och en sårskada på benet av slaget och fallet.

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kommunen släcker ner för de ungas skull

Genom att släcka lamporna får man en ljusare framtid.

Hanna Thulin

Kl.20:55, 19 mars, 2018

Kommunen släcker ner för de ungas skull
Foto: Bildbyrån

På lördag den 24 april är det dags för den världsomfattande manifestationen Earth Hour. Traditionsenligt så kommer Mörbylånga kommun att delta genom att släcka gatubelysningen på vissa platser i kommunen.

Som en del i manifestationen kommer man under hela veckan även att servera mat där klimataspekter fått extra åtanke i kommunens förskolor och skolor.

I år har man även satsat på en tävling för Ölands alla skolklasser. Denna arrangeras i samverkan med Borgholm kommun.

– Barn och unga är framtiden och vi tror att det finns många bra idéer bland våra barn om hur man kan leva mer klimatsmart i vardagen. De vill vi gärna lyfta fram så att vi vuxna kan få lära oss av unga, engagerade människor, säger Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg i Mörbylånga kommun.

Uppgiften i tävlingen är att redovisa en energibesparande eller klimatsmart åtgärd som kan genomföras av de som bor och verkar i Mörbylånga och Borgholms kommuner. Tävlingsbidragen kommer att skapas som grupparbeten för att symbolisera det samarbete och demokrati som behövs för att rädda planeten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Central restaurang till salu: ”Jag hinner inte längre”

Efter sex år vill ägaren lämna över ansvaret.

Hanna Thulin

Kl.19:27, 19 mars, 2018

Central restaurang till salu: ”Jag hinner inte längre”
Foto: Arkiv

I sex år har ägaren av Tandoori House bedrivit verksamhet på Storgatan men nu är det slut med det då restaurangen ligger ute till försäljning.

– Jag hinner inte längre. Jag har en restaurang till i Karlstad och att åka mellan städerna tar för mycket tid. Familjen gillar inte att jag inte hinner vara hemma, säger ägaren Shahid Basar.

Restaurangen ligger i Ströget på Storgatan vilket Shahid menar är den bästa platsen i stan.

– Det finns ingen bättre plats än att vara på mitten av Storgatan. Särskilt på sommaren är det mycket folk som rör sig längs med gatan, avslutar han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen: Så många har stoppats under trafikinsatsen i Kalmar

Med hjälp av militären har polisen upptäckt en rad brott i samband med den stora trafikveckan.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:51, 19 mars, 2018

Polisen: Så många har stoppats under trafikinsatsen i Kalmar
Kraschen på E22 där föraren misstänks för rattfylleri. Foto: Polisen i Kalmar, Öland.

Under den nationella trafikinsatsveckan har polisen i Kalmar fått hjälp av militären för kontroll av fordon vid Ölandsbron.

I år satsade polisen lite extra på nykterhetskontroller och under den gångna veckan har runt 1 200 förare kontrollerats av Kalmarpolisen. Av dem var tio stycken påverkade av alkohol eller droger. Utöver det har en del andra brott innefattande vapen, narkotika och trafikbrott upptäckts.

LÄS MER: En till sjukhus efter olycka på E22 – föraren misstänks för brott

”Vi har haft både stora och små kontroller samt följt upp en del tips som kommit in från er.”, skriver Polisen i Kalmar, Öland, på sin Facebooksida.

Under natten mot söndagen inträffade en allvarlig olycka där en man i 30-årsåldern kraschade i hög hastighet på E22. Han misstänks ha varit påverkad av såväl alkohol som droger.

”På bilden ser ni det som är kvar från en trafikolycka där vi misstänker att föraren kört under påverkan. Konsekvenserna kan alltså bli stora. Föraren vårdas nu på sjukhus. Kör nyktert och försiktigt!”, skriver Polisen i Kalmar, Öland i inlägget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De gick vidare till regionfinal i musiktävling

Fyra akter tog sig vidare till regionfinalen.

Hanna Thulin

Kl.16:50, 19 mars, 2018

De gick vidare till regionfinal i musiktävling
Foto: Imagine Sweden

Under söndagen var det deltävling i musiktävlingen ImagineFryshuset i Nybro.

Av tio tävlande akter gick fyra stycken lokala bidrag vidare till regionfinalen. Dessa var Leo Hertzberg, Seyed Morteza, DCR Future Music och Ibrahim.

Regionfinalen äger rum den 7 april på UNIK i Kalmar och inleds med en tvådagars workshop i musik. Där kommer vinnarna i Nybros deltävling att ställas mot vinnarna från Västervik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng