Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Efter det fräcka försöket – nu vill hon varna alla.

Martin Persson

Kl.19:03, 12 mars, 2018

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”
Foto: Privat/Bildbyrån

Polisens nationella bedrägericentrum varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. En som har drabbats är Maria Stenholm, 42, som enligt mejlet skulle få tillbaka 6 210 kronor – om hon lämnade ut kortinformation via en länk i mejlet.

– Det var väldigt välgjort, men som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan. Då såg jag att beloppen inte stämde överens, säger Maria.

LÄS MER: Polisens varning till alla som ska få sin skatteåterbäring

I mejlet som Maria fick stod det följande:

”Enligt de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: 6210 kronor… Klicka här för att få åtkomst till formuläret för din skatteåterbäring”

– Det är skrämmande och man undrar vad som hade hänt om jag hade tryckt på länken, säger Maria Stenholm.

Hon publicerade ett inlägg på Facebook för att varna andra för det falska mejlet.

– Folk är ganska uppmärksamma, men någon gång har man inte huvudet med sig och då kan man lika väl råka illa ut, säger hon.

I slutet av förra veckan gick Skatteverket ut med en varning på sin hemsida, där man varnar för olika bluffmejl.

”Just nu kan det förekomma falska mejl i olika varianter. Falska mejl är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags”, skriver man i ett meddelande.

Om man misstänker att mejlet är en bluff, så rekommenderar Skatteverket att man omedelbart raderar mejlet eller meddelandet.

skarm
Bluffmejlet som Maria fick. Foto: Privat/Skärmdump

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anrik stiftelse avvecklas – skänker bort 900 000 kronor

Den nästan 50 år gamla Kalmarstiftelsen försvinner. "En människa som har en idé kan bidra med väldigt mycket".

Samuel Slättman

Kl.13:31, 23 maj, 2018

2 bilder
  • Barbro Wernersson, Stiftelsen för långvarigt sjuka, skänkte 900 000 kronor till Sinnenas park. Landstingsdirektör Ingeborg Eriksson, till höger, tog tacksamt emot gåvan. Foto: Samuel Slättman.
    Barbro Wernersson, Stiftelsen för långvarigt sjuka, skänkte 900 000 kronor till Sinnenas park. Landstingsdirektör Ingeborg Eriksson, till höger, tog tacksamt emot gåvan. Foto: Samuel Slättman.
  • Gunnar Silfwersvärd, till vänster, advokat och ledamot i Stiftelsen för långvarigt sjuka. Foto: Samuel Slättman.
    Gunnar Silfwersvärd, till vänster, advokat och ledamot i Stiftelsen för långvarigt sjuka. Foto: Samuel Slättman.

År 1969 grundade överläkaren Lars Wernersson tillsammans med sin hustru Barbro Wernersson Stiftelsen för långvarigt sjuka. På onsdagen delade stiftelsen ut en av sina sista gåvor – 900 000 kronor till driften av Sinnenas park vid Länssjukhuset i Kalmar.

– Det är av åldersskäl, egentligen. Vi hade pengar men ingen annan verksamhet och då letade vi upp ”vem behöver pengar”, säger Barbro Wernersson.

Lars Wernersson gick bort 1997 i cancer, men hans anda har levt kvar genom stiftelsens arbete. Bara under förra året delade man ut 600 000 kronor till bland andra Jutegården i Nybro, handikappföreningen Calmif, Smedängen i Smedby och Sandby-Gårdby hembygdsförening.

– Det har varit väldigt mycket pengar och det har varit en mans bedrift, och visar alltså fortfarande att en människa som har en idé kan bidra med väldigt mycket, säger Gunnar Silfwersvärd, advokat och ledamot i stiftelsen.

Landstingsdirektör Ingeborg Eriksson var på plats och tog tacksamt emot gåvobrevet.

– Detta innebär att det finns en tydlighet i att Sinnenas park hör hemma här och att vi kommer att förvalta den, utveckla den och ha den här som en bestående punkt i sjukhuset, säger Eriksson och fortsätter:

– Det vi får är 900 000 mot att vi avser att använda gåvan på det sätt som stiftelsen vill – nämligen att vi åtar oss att utveckla och underhålla parken över överskådlig tid. Det är vi jättetacksamma över för det är en fantastisk del i ett sjukhus på det här sättet.

FaktaÄndamål för Stiftelsen för långvarigt sjuka:

  • Skapa trivsel och omtänksam miljö med någon form av meningsfull och stimulerande omväxling i rutinlivet för långvarigt sjuka och handikappade på vårdinrättningar och för så många som möjligt som tillhör hemsjukvården, dagvården, växelvården och den lasarettsanslutna hemsjukvården.

  • Ge de handikappade i samhället som inte funnit lämplig arbetsmiljö ett individuellt anpassat och meningsfullt arbete eller en hobbyy som ger dagarna innehåll.

  • Stödja tillverkningen av tekniska hjälpmedel.


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Målvaktstalang skriver långtidskontrakt med FBC

17-åringen är klar för tre nya säsonger i Kalmarsund.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:15, 23 maj, 2018

Målvaktstalang skriver långtidskontrakt med FBC
FBC-damerna jublar över ytterligare en förlängning. Den här gången är det 17-åriga Wilda Svanberg som är klar för tre nya säsonger. Foto: Arkiv.

Under förra säsongen kallades Wilda Svanberg upp i a-truppen på ett så kalalt u-avtal. Inför nästa säsong blir hon en permanent del i FBC Kalmarsunds allsvenska lag. Kontraktet är skrivet över tre säsonger.

– Vi vill satsa på unga och talangfulla spelare och ge dem förtroende så de kan utvecklas. Wilda är en ung och talangfull målvakt som kan bli hur bra som helst om man ger henne chansen, säger André Piechowicz, sportchef i FBC Kalmarsund, i ett pressmeddelande.

Målvaktstalangen, född 2001, har spel i Smålandslaget på sin meritlista liksom Gothia Cup-guld- och silver.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya besiktningsreglerna – så många fick körförbud i länet

Dessutom riskerar fler körförbud i länet nästa vecka.

Matilda Larsson

Kl.11:13, 23 maj, 2018

Nya besiktningsreglerna – så många fick körförbud i länet
Genrefoto: Matilda Larsson.

I söndags, den 20 maj började de nya besiktningsreglerna att gälla i Sverige. Då skulle över 160 000 bilar och nästan 7 500 A-traktorer besiktats.

Dock var det hela 36 000 bilar och 7 000 A-traktorer som fick körförbud i förra veckan eftersom de aldrig besökte en verkstad för besiktning.

Som 24Kalmar tidigare har rapporterat, är reglerna en anpassning till EU-lagstiftningen och påverkar ungefär 4,5 miljoner fordonsägare i Sverige, enligt Transportstyrelsen.

De nya reglerna innebär bland annat att det inte längre är registreringsnumrets slutsiffra som avgör när bilen ska besiktas.

Istället är det upp till bilens ägare att besikta bilen senast 14 månader efter den förra besiktningen, om bilen är äldre än fem år.

Det innebar att det var många fordonsägare som behövde besikta sina fordon mycket tidigare än väntat.

Enligt Transportstyrelsen var det 623 fordon i Kalmar län som fick körförbud i söndags på grund av de ändrade reglerna och det är 1 096 fordon i länet som riskerar körförbud den 31 maj, då det är ytterligare 43 000 bilar och 6 000 A-traktorer i Sverige som måste besiktigats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man fortsatte röka på – döms till fängelse

28-åringen har erkänt att han fortfarande brukar cannabis.

Samuel Slättman

Kl.11:10, 23 maj, 2018

Man fortsatte röka på – döms till fängelse
Foto: Arkiv.

En 28-årig man från Kalmar kommun dömdes förra vintern till skyddstillsyn och samhällstjänst för misshandel, olaga hot samt ringa narkotikabrott.

Nu ändras påföljden av Kalmar tingsrätt till tre månaders fängelse då mannen ”allvarligt åsidosatt sina åligganden genom att inte infinna sig på möten hos Frivården”.

I tingsrättens dom erkänner 28-åringen att han under övervakningstiden har brukat cannabis dagligen. Mannen motsätter sig dock beslutet att straffet ska omvandlas till fängelse.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng