Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris”

Queens of Kalmar har precis rundats av men arrangörerna lovar att man kommer komma tillbaka.

Hanna Thulin

Kl.17:13, 12 mars, 2018

Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris”
Julia Björknert och Alexandra Durne är nöjda efter helgens festival. Foto: Stina Felter

Under den gångna helgen arrangerades Queens of Kalmar för första gången någonsin. Under fyra dagar fick deltagare ta del av föreläsningar och debatter blandat med fest och en stor mässa på lördagen.

För arrangörerna Julia Björknert och Alexandra Durne så var det även första gången som producerade ett så stort event.

LÄS MER: OCD-Malin: ”Horribelt med alla grejer jag tänker på”

Levde festivalen upp till era förväntningar?
– Oj, det överträffade snarare våra förväntningar! Allt har gått bra, efter lite om och men, men uppslutningen har varit väldigt bra och vi har nått ut till så många! Den övergripande känslan för mig är att jag känner mig inspirerad och stärkt, men också stolt över mig och Alexandra och väldigt tacksam över all hjälp vi har fått längs vägen, säger Julia.

Festivalen inleddes med en föreläsning av Julia och Alexandra själva, Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen, där de bland annat berättade om sina egna erfarenheter av att ha blivit sexuellt utnyttjade som barn.

Vad var din personliga höjdpunkt från de här dagarna?
– Mässan tyckte jag var fantastisk. Det var så härlig stämning och det blev verkligen den mötesplats vi hade hoppats på för att utbyta kunskap och inspiration. Sen vår egen föreläsning i onsdagskväll också, den var jag mest nervös inför men den gick så bra, säger hon och fortsätter:

– Det var läskigt på förhand med föreläsningen för vi visste inte alls hur den skulle landa. Vi valde ju att blanda allvar med humor, belysa våra egna erfarenheter av sexuellt våld, prata om vården och om patriarkatet i stort. Men den togs emot väl och det var en så stärkande och värmande känsla!!

Queens of Kalmar har definitivt gett mersmak hos tjejerna som kommer att fortsätta jobba för att göra världen lite mer jämställd. Redan nu kan de avslöja att festivalen kommer att bli av även nästa år.

– Hela festivalen kommer vi att köra nästa år igen, förhoppningsvis med ännu mer gemensamma krafter som vill jobba med oss för ett mer jämställt Kalmar län. Tills dess kommer vi att göra mindre saker på vägen, såsom vår föreläsningsturné, men också nattklubben GRL PWR CLB. Det var första gången vi gjorde det men den kvällen var magisk. Jag kommer leva på den energi som skapades på dansgolvet i flera veckor, säger Alexandra.

– Det var så magiskt att se hur glada människor var på dansgolvet i lördags. Det var inga vassa armbågar, jag fick aldrig känslan av att tjejerna var tvungna att rädda varandra. Alla bara tog plats, delade glädjen och dansade till vår helt grymma DJ, säger Julia.

Härnäst väntar bland annat en Sverigeturné med föreläsningen för tjejerna men först handlar det om att ta in känslan från helgen och varva ner.

– Jag har aldrig dansat så mycket, känt mig så bekväm bland massa folk eller sett så glada och trygga människor på ett dansgolv förr. Det gjorde oss så stolta och glada! Därför måste det bli en repris, men först ska vi vila och samla nya krafter, avslutar Alexandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar

Om någon kommit till skada är i nuläget oklart.

Filip Edvardsson

Kl.11:15, 20 maj, 2018

JUST NU: Flerfordonsolycka i Kalmar
Foto: Arkiv

Strax innan klockan elva inträffade det en trafikolycka i Funkabo vid korsningen Vasallgatan/Jägarevägen.

Enligt de initiala uppgifterna skulle det handla om en krock där flera fordon var inblandade.

När polis kom till platsen visade det sig vara två bilar inblandade i olyckan. Dock ska det handla om en mindre händelse.

– Det ska ha varit en mindre olycka med lindriga personskador, säger Kim Hild, pressinformatör vid polisen region syd.

Polis är kvar på platsen för att prata med de inblandade.

En bärgningsbil har beställts för att bärga bort en av bilarna.

 

 

Texten uppdateras

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng