Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris”

Queens of Kalmar har precis rundats av men arrangörerna lovar att man kommer komma tillbaka.

Hanna Thulin

Kl.17:13, 12 mars, 2018

Succé för Kalmars tjejfestival: ”Måste bli en repris”
Julia Björknert och Alexandra Durne är nöjda efter helgens festival. Foto: Stina Felter

Under den gångna helgen arrangerades Queens of Kalmar för första gången någonsin. Under fyra dagar fick deltagare ta del av föreläsningar och debatter blandat med fest och en stor mässa på lördagen.

För arrangörerna Julia Björknert och Alexandra Durne så var det även första gången som producerade ett så stort event.

LÄS MER: OCD-Malin: ”Horribelt med alla grejer jag tänker på”

Levde festivalen upp till era förväntningar?
– Oj, det överträffade snarare våra förväntningar! Allt har gått bra, efter lite om och men, men uppslutningen har varit väldigt bra och vi har nått ut till så många! Den övergripande känslan för mig är att jag känner mig inspirerad och stärkt, men också stolt över mig och Alexandra och väldigt tacksam över all hjälp vi har fått längs vägen, säger Julia.

Festivalen inleddes med en föreläsning av Julia och Alexandra själva, Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen, där de bland annat berättade om sina egna erfarenheter av att ha blivit sexuellt utnyttjade som barn.

Vad var din personliga höjdpunkt från de här dagarna?
– Mässan tyckte jag var fantastisk. Det var så härlig stämning och det blev verkligen den mötesplats vi hade hoppats på för att utbyta kunskap och inspiration. Sen vår egen föreläsning i onsdagskväll också, den var jag mest nervös inför men den gick så bra, säger hon och fortsätter:

– Det var läskigt på förhand med föreläsningen för vi visste inte alls hur den skulle landa. Vi valde ju att blanda allvar med humor, belysa våra egna erfarenheter av sexuellt våld, prata om vården och om patriarkatet i stort. Men den togs emot väl och det var en så stärkande och värmande känsla!!

Queens of Kalmar har definitivt gett mersmak hos tjejerna som kommer att fortsätta jobba för att göra världen lite mer jämställd. Redan nu kan de avslöja att festivalen kommer att bli av även nästa år.

– Hela festivalen kommer vi att köra nästa år igen, förhoppningsvis med ännu mer gemensamma krafter som vill jobba med oss för ett mer jämställt Kalmar län. Tills dess kommer vi att göra mindre saker på vägen, såsom vår föreläsningsturné, men också nattklubben GRL PWR CLB. Det var första gången vi gjorde det men den kvällen var magisk. Jag kommer leva på den energi som skapades på dansgolvet i flera veckor, säger Alexandra.

– Det var så magiskt att se hur glada människor var på dansgolvet i lördags. Det var inga vassa armbågar, jag fick aldrig känslan av att tjejerna var tvungna att rädda varandra. Alla bara tog plats, delade glädjen och dansade till vår helt grymma DJ, säger Julia.

Härnäst väntar bland annat en Sverigeturné med föreläsningen för tjejerna men först handlar det om att ta in känslan från helgen och varva ner.

– Jag har aldrig dansat så mycket, känt mig så bekväm bland massa folk eller sett så glada och trygga människor på ett dansgolv förr. Det gjorde oss så stolta och glada! Därför måste det bli en repris, men först ska vi vila och samla nya krafter, avslutar Alexandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bilrånare på E22 får fängelsedom

Två män blev så aggressiva under en bilfärd att de fick föraren att fly bilen.

Hanna Thulin

Kl.11:32, 20 mars, 2018

Bilrånare på E22 får fängelsedom
Foto: Arkiv

Två män födda på slutet av 80-talet dömdes under tisdagen till fängelse i fyra månader respektive 2 år.

Den ena mannen är hemmahörandes i Kalmar och ska avtjäna det kortare straffet som rubriceras som stöld. Den andra mannen döms till 2 års fängelse för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt rattfylleri och olovlig körning.

Händelsen ska ha inträffat i början av februari på E22:an i Kalmar. Männen ska tillsammans ha stulit en personbil, en mobiltelefon och cirka 1 000 kronor i kontanter från en man genom att tilldela honom flera slag mot huvudet.

Den målsägande mannen ska motvilligt ha gått med på att köra de två männen till Kalmar. Under resan ska de dock ha börjat dricka och sedan blivit så aggressiva att mannen varit tvungen att lämna bilen mitt på E22:an.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kritikerrosad humorshow intar Kalmar teater

Showen skämtar om det jobbiga i att längta efter ett barn.

Hanna Thulin

Kl.10:08, 20 mars, 2018

Kritikerrosad humorshow intar Kalmar teater
Foto: Pressbild

Den 5 oktober kommer Tobias Persson till Kalmar teater med sin humorshow Pappa på prov.

Showen har hyllats av kritiker för det sättet som Tobias Persson skämtar om det djupt allvarliga i att gå och längta efter ett barn.

– I fyra års tid levererade jag provrör på dagtid och stand up comedy på kvällstid. Utöver det stod jag i adoptionskö, gick föräldrar-utbildning, gjorde ”värderingsövningar” från helvetet och försökte hålla äktenskapet vid livberättar Tobias Persson.

Biljetter släpps den 23 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar

Senare i höst får Kalmar ta del av sångerskans artistkarriär.

Hanna Thulin

Kl.08:34, 20 mars, 2018

Folkära sångerskan tar jubileumsturnén till Kalmar
Foto: Pressbild

I fjol fyllde Lisa Nilssons klassiska album ”Himlen runt hörnet” 25 år. Jubiléet firades med tre utsålda konsertkvällar på Göta Lejon i Stockholm. I höst får resten av Sverige ta del av sångerskans artistkarriär då hon ger sig ut på en jubileumsturné.

Den 11 oktober stannar turnén till i Kalmar för en konsert i Kalmarsalen.

– Lisa har en av Sveriges allra vackraste röster och albumet ”Himlen runt hörnet” är en svensk klassiker. Det ska bli fantastiskt roligt att höra hur Lisa framför de där låtarna nu 25 år senare, säger Stefan AnderssonParaply produktion som arrangerar konserten.

Några av Lisa Nilssons mer kända låtar är Himlen runt hörnet, Varje gång jag ser dig och Allt jag behöver. Hon syntes också i tv-programmet Så mycket bättre år 2015.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vägrade stanna för polis – misstänks för drograttfylleri

Händelsen utspelade sig på Storgatan.

Mattis Andersson

Kl.07:11, 20 mars, 2018

Vägrade stanna för polis – misstänks för drograttfylleri
Foto: Arkiv

Strax efter midnatt natten mot tisdag uppmärksammade polisen en bil som körde vingligt på Storgatan i centrala Borgholm. Trots att polisen signalerade för stopp fortsatte mannen att köra.

Efter en bits färd valde dock föraren, en man i 30-årsåldern, att stanna. Polisen tog då med honom för provtagning och han misstänks för drograttfylleri.

Han är även misstänkt för narkotikabrott, grov olovlig körning och trafikbrott.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet

Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt.

Matilda Larsson

Kl.06:51, 20 mars, 2018

Nu öppnar deklarationen – Skatteverket presenterar nyhet
Anna Sjöberg arbetar som verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Jeanette Andersson, Skatteverket/Fialotta Bratt.

Från och med i dag kl 07.00 kan du som ska deklarera göra det via Skatteverkets app eller e-tjänst.

Där kan du också se om du har pengar att få tillbaka eller om du ska betala.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som deklarerar digitalt före den 28 mars, utan att göra ändringar, och som har anslutit sig till en säker digital brevlåda för myndighetspost, kan få skatteåterbäring redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar. Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt, enligt Skatteverket.

– Den som deklarerar digitalt via Skatteverkets app, e-tjänst, telefon eller sms får förutom möjlighet till tidig återbäring även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som ska ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis då bostad eller värdepapper har sålts eller om näringsverksamhet ska redovisas, rekommenderas att använda e-tjänsten på Skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är därmed väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

Nytt för i år är att företagare som tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan få hela sin deklaration ifylld digitalt av byrån och sedan själv skriva under digitalt på ”Mina sidor” på skatteverket.se.

Viktigt att tänka på är att anmäla konto för utbetalning, om det inte redan finns, för att kunna få skatteåterbäring automatiskt utbetalad.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng