Giftig rök från storbranden: ”Gå inomhus” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Giftig rök från storbranden: ”Gå inomhus”

"Det är fortfarande full fyr i byggnaden", meddelade yttre befäl vid 22.30-tiden.

Samuel Slättman

Kl.22:52, 27 mars, 2018

2 bilder
  • Foto: Samuel Slättman.
    Foto: Samuel Slättman.

Vid 22.30-tiden brann det fortfarande med öppna lågor i Smålands motors lokaler i Berga industriområde.

– Det är fortfarande full fyr i byggnaden. Det har lugnat ner sig betydligt men det har varit en totalbrand. När vi kom till platsen var det redan rökfyllt och det brann ur taket på några ställen. Tyvärr hann vi inte med, det spred sig jäkligt fort, berättar Tomas Lindström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

LÄS MER: TV: Storbrand rasade i Berga industriområde

Den svarta röken som bolmar upp från branden är giftig, meddelar Lindström. Människor som bor i närheten av branden uppmanas att hålla sig inomhus.

– Vi har varnat allmänheten för röken, den är giftig. Det är det som gäller när det blir mycket bilar och däck som brinner. Det blir en jäkla rök, säger Lindström.

Ett sms från SOS Alarm gick vid 22.30-tiden ut till människor som befann sig i närheten av branden:

”Viktig meddelande till allmänheten i Kalmar. Det brinner i en industrilokal på Engelska vägen i Kalmar med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar”.

Den bensinstation som är belägen i närheten ska inte riskera att fatta eld. Lindström beskriver det som att det inte finns någon spridningsrisk till andra byggnader.

– Det är full fyr just nu men vi har kontroll på det sättet att det inte sprider sig vidare.

Besiktningsfirman Carspects lokaler verkar däremot inte ha kunnat räddas från lågorna och röken.

– Den är totalförstörd tror jag, säger Lindström.

Vid 22.30-tiden arbetade fortfarande brandmän från fyra stationer på platsen.

– Vi lär vara kvar tills imorgon bitti, säger Lindström.

Stephan Söderholm, presstalesperson hos polisen:

– Vi har ett flertal patruller på plats. Vår uppgift är att behålla avspärrningarna.

Avspärrningarna i området berör delar av Norra vägen, Amerikavägen, Engelska vägen och Tyska vägen. Flera av KLT:s busslinjer har dirigerats om på grund av branden.

Inga uppgifter om skadade eller saknade personer har framkommit i samband med branden.

Det initiala larmet till SOS Alarm inkom klockan 20.38 på tisdagskvällen efter att förbipasserande hade sett lågor och rök från byggnaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skansen hoppas på landslag till avgörande EM-kvalet

Panama och Australien nobbade Öland – nu siktar Hotel Skansen på ett nytt landslag. "Vi håller tummarna för att vi får hit något av lagen."

Karl-Oskar Karlsson

Kl.15:31, 14 maj, 2018

Skansen hoppas på landslag till avgörande EM-kvalet
Fredrik Norén, hotelldirektör på Skansen, hoppas på svenska landslagets Gustav Engvall eller Belgien. Foto: Arkiv/Bildbyrån.

I höst spelar det svenska U21-landslaget den sista EM-kvalmatchen mot toppkonkurrenten BelgienGuldfågeln Arena. Nu hoppas Fredrik Norén, hotelldirektör på Hotel Skansen, att något av lagen vill förlägga uppladdningen på Öland.

– Vi har vetat om den här matchen ett tag och har en god relation till Destination Kalmar sedan tidigare. Om jag får tippa så tror jag att vi får Belgien, det hoppas jag i alla fall, säger han.

LÄS MER: Avgörande landslagsmatch till GFA: ”Betyder oerhört mycket”

U21-landslaget har inlett EM-kvalet med fyra segrar och två oavgjorda matcher. Med det ligger man tvåa i sin kvalgrupp, tre poäng bakom Belgien.

– Det är fantastiskt roligt att återigen få möjlighet att arrangera en landskamp på Guldfågeln Arena. Det betyder oerhört mycket för staden och för vår region att få bjuda på en match med den här digniteten. Eftersom det kan vara en direkt avgörande match hoppas och tror vi på en stor publikanstormning, säger Kalmar FF:s klubbchef Mattias Rosenlund i ett pressmeddelande.

Hotel Skansen har tidigare varit med i matchen om att få landslag till Öland. Inför det stundande världsmästerskapet i Ryssland var såväl Panama som Australien på tapeten, men nobbade Öland till slut.

– Det här är en spännande och förmodligen avgörande match. Uppladdningen lär säkert ske två-tre nätter, men vi håller tummarna för att vi får hit något av lagen, säger Fredrik Norén.

Under EM-kvalet har ölänningen Gustav Engvall, numera i IFK Göteborg, varit en given del av Roland Nilssons landslagstrupp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Leende konsert samlade in pengar till välgörenhet

Så mycket inbringade spelningen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.13:32, 14 maj, 2018

Leende konsert samlade in pengar till välgörenhet
Foto: Pressbild/Operation Smile.

Operation Smile samlar in pengar till förmån för personer som föds med läpp-, käk- eller gomspalt.

Körkonserten Om våren och kärleken som arrangerades den 8 maj i Algutsrums kyrka inbringade hela 31 000 kronor till organisationen.

Thore W Nilsson, Attila Gracza, Christer Svensson och Åke Eklund stod för musiken och Gärdslösa kammarkör, Vox Communis och Badrumskören för sången.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt pris till minne av hyllad Kalmarprofil

Den legendariska fotografen får ett pris uppkallat efter sig.

Andreas Norinder

Kl.11:26, 14 maj, 2018

Nytt pris till minne av hyllad Kalmarprofil
Skotte Lindes minne lever vidare i ett nytt fotopris. Foto: Kalmar läns museum

I augusti förra året kom beskedet att Kalmarprofilen Curt ”Skotte” Linde hade avlidit. Linde blev 95 år gammal och var en välkänd person i staden.

Han föddes och växte upp på Kattrumpan i Kalmar och genom åren gjorde han sig känd som fotograf, krönikör, revyskådespelare, manusförfattare och ägare av fotobutiken Skottefoto på Storgatan.

LÄS MER: TV: Premiär för föreställning som hyllar Kalmarprofil

Nu är det hans arv som fotograf som ska uppmärksammas. Kalmar stads hembygdsförening efterlyser bilder till den nya tävlingenÅrets Kalmarbild till minne av Skotte Linde”.

Både yrkesverksamma fotografer och amatörer kan delta. Kriteriet är att bilden är tagen i Kalmar under 2018.

”Människor, företeelser, händelser, byggnader, gator och fasader. Vilken är din bästa bild av Kalmar 2018? Varmt välkommen med ditt bidrag”, skriver Kalmar läns museum.

Sista dagen för inlämning är vid årskiftet. Därefter ska en jury bestående av tre fotografer ta fram det vinnande bidraget.

Vinnaren samt ett urval av övriga tävlingsbilder ska sedan visas i en utställning på Kalmar läns museum mellan februari-april 2019. Här kan du läsa mer om tävlingen.

Lindes karriär fotograf inleddes tidigt. Vid 24 års ålder blev han tidningen Barometerns allra första anställda fotograf. Han var även skribent på samma tidning samt på Östra Småland.

I höstas satte nöjesprofilerna Magnus Kviske och Martina Sundén upp en föreställning som hyllade Skotte och hans gärningar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära utflyktsmålet har stängt hela sommaren

Därför håller den öländska pärlan stängt under hela högsäsongen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.10:44, 14 maj, 2018

Populära utflyktsmålet har stängt hela sommaren
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Sedan 2007 är det Marie Persson som driver det populära utflyktsmålet Gårdby kafé och lanthandel. Under de senaste tio åren har det speciella fiket blivit ett uppskattat resmål och inte allt för sällan har det varit fullsatt.

Strax innan skördefesten slog Marie Persson igen kaféet för en omfattande renovering. Nu står det klart att den kommer fortlöpa över hela sommaren 2018. Nytt öppningsdatum väntas bli i augusti/september.

ga%cc%8ardby-kafe-2

”Jag jobbar vidare med renoveringen och allt flyter på. Jag har förändrat en del men bevarat känslan och atmosfären som flertalet har uppskattat. För att kunna hålla öppet i 10 år till utan avbrott, så vill jag göra denna renovering så färdig det bara går, därav det senarelagda öppningsdatumet. Jag önskar er alla en fin vår och sommar, så ses vi till hösten”, skriver Marie Persson på Gårdby kafé och lanthandels Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Moped stals vid inbrott

Polisen har ingen misstänkt för stölden.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.09:23, 14 maj, 2018

Moped stals vid inbrott
Foto: Arkiv.

Någon gång innan fredag morgon förra veckan bröt sig någon eller några in i en verkstadslokal på Två Systrars väg i Norrliden.

Enligt polisanmälan ska en moped ha stulits från platsen.

Polisen har ingen misstänkt för stölden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng