Catarina vill bli bäst i Sverige på bröllopstårtor | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Catarina vill bli bäst i Sverige på bröllopstårtor

Catarina Esbjörnsson gör rosor i socker som är så skira och verklighetstrogna att man aldrig hade kunnat tro att de går att äta.

Hanna Thulin

Kl.19:02, 15 april, 2018

Catarina vill bli bäst i Sverige på bröllopstårtor
Catarina Esbjörnsson vill bli en av de bästa i Sverige på bröllopstårtor. Foto: Hanna Thulin

För två år sedan gifte sig Catarina Esbjörnsson med sin man och då hon bakat mycket i under hela sitt liv så kom hon på att hon skulle testa att göra sin egna bröllopstårta.

– Jag tittade mycket på Youtube och lärde mig genom att följa efter. Jag blev så himla biten på att göra tårtor efter det, berättar hon.

Det började med att Catarina gjorde tårtor åt kompisar men det kom snabbt fler och fler beställningar vilket gjorde att hon nyligen slutade sitt jobb som assistent och numera gör tårtor på heltid.

– Det var inget svårt beslut att ta. Jag har haft företag sedan jag var 22 och vet hur mycket jobb man måste lägga på det.

catarina6

Och många timmar i köket har det blivit. Catarina har nämligen valt att specialisera sig inom en av de svåraste teknikerna som finns när det kommer till att göra dekorativa blommor i sockerpasta. Varje ros tar minst en timme att göra vilket resulterar i en blomma som man aldrig hade kunnat tro är något annat en verklig.

– Jag eftersträvar att få dem så verklighetstrogna som det går, man ska inte kunna se vid första anblicken att de är gjorda av socker. Jag brukar plocka in blommor och sedan plocka isär dem för att komma in till pistillerna och kunna se hur de är uppbyggda. Vi är inte så jättemånga som håller på med den här tekniken, jag tror att jag är ensam i Småland om att göra det, säger Catarina.

Det är troligtvis inte alla som hade haft tålamodet att göra det som hon gör.

– Det är väldigt avkopplande för mig att sitta och pilla med blommorna samtidigt som jag lyssnar på radio, jag har alltid tyckt att det är roligt. Men den bästa delen är helt klart att sätta ihop tårtan, det är magiskt att att få se den hel.

catarina8

Catarina har ett gäng utställningstårtor uppradade hemma i ladan på gården i Lättorp där hon har sitt kök och kreativa hörna. Utsidan av varje tårta är gjord i socker för att hon ska kunna visa upp dem för bröllopspar när de kommer för att ha tårtprovning.

– Just nu är det väldigt trendigt med de spikraka kanterna, det ska inte längre se ut som en bullig prinsesstårta. Kunderna gillar när det är stilrent men ändå lite glamour över det.

Insidan på visningstårtorna består av frigolit och inte Catarinas populära hallon- eller passionfruktsmousse.

– Smakerna som jag säljer mest av är de som jag jobbat hårdast med att få fram. Det är mina egna recept och jag använder bara äkta smör och dyra råvaror. Jag har bestämt mig för att jag inte ska ta några genvägar utan satsa på kvalité.

catarina3

Catarina är i stort sett självlärd tack vare internet när det kommer till att göra tårtorna men har även gått kurser hos några av världens bästa för att sedan själv kunna lära ut sitt hantverk till andra under det mindre stressiga vinterhalvåret då inte lika många gifter sig. Under sensommaren ska hon på en av världens största mässor i Birmingham för att lära sig allt om de senaste trenderna och teknikerna.

– Jag lever som i en tårtbubbla och tar hela tiden inspiration med hjälp av mobilen från de finaste tårtorna i världen. Jag har väldigt höga ambitioner och siktar på att bli en av de bästa i Sverige. Men jag skulle aldrig vilja tävla i tävlingar som Tårtslaget, jag är inte en tv-person, säger Catarina och skrattar.

catarina2

Förutom bröllopstårtor så gör hon också en hel del tårtor till födelsedagar och framför allt dop.

– Just nu är det extra populärt med luftballonger och enhörningar på doptårtorna. Sedan ska det ju vara väldigt gulligt med söta små nallar och elefanter. Jag skulle säga att föräldrar som är mellan 25-30 år vill lägga mycket pengar på en fin doptårta, det har blivit vanligt att göra det.

catarina4

Genom att göra fantastiska tårtor får Catarina vara en del av de dagar som många människor anser vara de bästa i deras liv. Än så länge har hon haft tur och inte stött på någon ”bridezilla”.

– Ibland har kunderna önskemål och ibland får jag fria tyglar. Jag har haft en sån enorm tur med fantastiskt trevliga och ljuvliga kunder men jag har hört historier från kollegor som gör mig skräckslagen, berättar hon.

Att få se brudparen bli så glada över hennes tårtor är det som driver henne framåt.

– Det är lite som att jag själv gifter mig hela tiden faktiskt. Jag blir lika glad som de blir. Jag hade en brud som ställde sig och hoppade när hon fick se tårtan. Det känns fantastiskt att kunna göra andra så glada och man delar den glädjen varje gång, avslutar hon.

catarina5

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”

Färjestaden är vidare i cupen – utan att ha behövt spela.

Magnus Jansson

Kl.15:09, 26 april, 2018

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”
Johan Hellsten. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På onsdagskvällen skulle Färjestaden mött Kalmar Södra på bortaplan i den första slutspelsomgången av Hyundai Cup, i folkmun kallad Smålandscupen. Men istället för ett broderby så blev det träning hemma på Tallhöjden.

– De lämnade WO tidigare under veckan, säger tränaren Johan Hellsten.

LÄS MER: Mardrömsbeskedet: ”Känslan är att det inte blir någon mer fotboll”

Därmed är man alltså vidare i cupen utan att ha behövt spela och på lördag väntar Dösjöbro i hemmapremiären i division ett. På herrsidan är RM den enda ö-representanten i ”Smålandscupens” slutspel, laget gästas av Kalmar AIK den 1 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Plastskräp allt vanligare på stränderna

Om du vandrar på en 100 meter lång strand kan du stöta på en plastpåse var 16 meter enligt årets Skräprapport.

Hanna Thulin

Kl.12:51, 26 april, 2018

Plastskräp allt vanligare på stränderna
Foto: Arkiv

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, detta visar årets Skräprapport från Håll Sverige Rent som släpptes under onsdagen.

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Av det skräp som hittades på svenska stränder under 2017 bestod 70 procent av plast, en ökning från 63 procent 2015. Det visar en analys av skräpmätningar på tio svenska stränder längs ost- och sydkusten som Håll Sverige Rent har genomfört på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Liknande mätningar längs västkusten visar på samma trend.

– Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Vanligaste skräpet på stränderna är oidentifierbara plastföremål, exempelvis plast som fragmenterats till små delar. Fragmenterat skräp är en av de vanligaste orsakerna till mikroplast i havet. Näst vanligaste skräpet på stränderna är cigarettfimpar och på tredje plats hamnar plastpåsar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen.

Hanna Thulin

Kl.11:23, 26 april, 2018

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls
OBS! Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Pixnio

I lördags förmiddag stötte en kvinna ihop med en man på Vismarsvägen i Kalmar på sin hundpromenad. Mannen hade också en hund som han hade kopplad.

– När de mötte varandra hälsade hundarna på varandra men mannens hund började jucka på kvinnans hund och efter den gjort det så vände den sig om och bet den andra hunden i ansiktet, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen. När kvinnan kom hem upptäckte hon ett sår i armen vilket gjorde att hon fick åka in till sjukhuset för att ta en stelkrampsspruta. Kvinnans hund ska ha klarat sig med ett mindre jack i huvudet som inte gått genom skinnet.

En polisanmälan gällande vållande till kroppskada är nu upprättad mot mannen.

– Kvinnan har idéer om vem den manliga hundägaren kan vara, säger Robert Loeffel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna

Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Hanna Thulin

Kl.08:27, 26 april, 2018

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna
Foto: Arkiv

Regeringen betalar ut 4,6 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården i Kalmar. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Det är den första halvan av årets statsbidrag för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården, som betalas ut. Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, det vill säga totalt 391 miljoner kronor.

– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar län ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 4,6 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De standardiserade vårdförlopp som införs inom cancervården är specifika för varje cancerdiagnos. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdförloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, kortas väntetiderna och vården bli mer jämlik.

För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som bland annat beskriver hur årets arbete med införandet av de standardiserade vårdförloppen ska ske. Regeringens beslut innebär att samtliga landstings handlingsplaner är godkända.

För att få ta del av den andra halvan ska landstingen senast i november i år kunna visa att de har uppfyllt kraven i årets överenskommelse. En motsvarande summa betalas därefter ut i slutet av året till de landsting som uppfyllt kraven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien

"Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv," säger hon.

Hanna Thulin

Kl.06:52, 26 april, 2018

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien
Foto: Victor Ramström/Pixabay

Angelica Grön från Kalmar är årets stipendiat från Växjö stift i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Från och med början av september kommer hon att tillbringa tre månader i Brasilien för att bekanta sig med arbetet i kyrkan och dela tro och liv i en annan kultur.

Angelica har just nu tagit en paus i sina sjuksköterskestudier för att arbeta som diakoniassistent med inriktning på konfirmander och ungdomar i Birgittakyrkan i Kalmar.

– Ända sedan jag konfirmerades har jag varit aktiv inom en rad olika saker som bland annat konfirmandledare, kyrkvärd, ordförande i kyrkans unga, församlingsrådsledamot och kyrkopolitiker. I min församling har jag fått växa genom mina ansvar. Det har format mig till den människa jag är idag, säger Angelica.

Nu känner hon att hon vill testa på något nytt inom kyrkan, och det var därför hon ansökte om att få delta i Svenska kyrkans utbytesprogram.

– Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv. Jag vill se hur den kristna tron utmärker sig i andra delar av världen. Jag vill lära mig mer och fördjupa mig själv, samt utmana mig själv att öppna upp nya perspektiv för min tro. Erfarenheterna vill jag i framtiden använda i vardagen men även inom en framtida tjänst inom kyrkan och i mina förtroendeuppdrag, säger Angelica.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng