Hallengren presenterade vårbudgeten i Kalmar | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hallengren presenterade vårbudgeten i Kalmar

Regeringen investerar 2,6 miljarder kronor i reformer – hit går pengarna.

Samuel Slättman

Kl.12:14, 16 april, 2018

Hallengren presenterade vårbudgeten i Kalmar
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S). Foto: Samuel Slättman.

På måndagen presenterade barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S) regeringens och Vänsterpartiets gemensamma vårbudget på äldreboendet Vänskapens hus i Norrliden.

Sammanlagt investeras över 2,6 miljarder kronor i nysatsningar. Stora poster som får tillskott är hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och Polismyndigheten.

LÄS MER: Hallengrens första ministerlöfte: Fria arbetskläder

– Vi kommer inte göra stora, ofinansierade varken reformer och framför allt inte stora skattesänkningar på bekostnad av välfärden eller statens finanser, säger Lena Hallengren.

Välfärden tilldelas totalt 1,5 miljarder. 350 av dem går till att förbättra äldrevården med hjälp av ny teknik, något som gläder äldreministern Hallengren.

– Det är så himla viktigt att vi sätter äldregruppen i centrum och i fokus. De här 350 miljonerna går till kommunerna för att helt enkelt erbjuda en verksamhet där äldre ska känna sig tryggare, och man ska göra det med hjälp av teknik.

Polismyndigheten tilldelas två hundra nya miljoner. Målet är att fler poliser ska utbildas och att fler poliser ska synas ”på gatorna”.

– Sverige ska vara säkert. Om det ena benet är välfärden så är det andra den polisiära delen som man inte kommer ifrån. Den synliga polisen gör att man får ett bevis på att det gemensamma samhället tar människors trygghet och oro på allvar, säger Hallengren.

En större del av polisens resurser ska också gå till att utreda sexualbrott.

– En viktig del är att se till att hantera sexualbrotten, att de anmälningarna inte läggs på hög. Det är ett viktigt led i alla de satsningar som vi gör och ett delsvar som vi har på #metoo-uppropet.

Under budgetpresentationen framkom även att regeringen planerar att betala ut 5,2 miljarder kronor till landets kommuner. Pengarna utgör den skuld som kommunerna har dragit på sig i samband med mottagande och bosättning av ensamkommande barn och ungdomar.

Till tidningen Aftonbladet säger finansminister Magdalena Andersson (S) att de fem miljarderna kommer från överskott i de statliga finanserna.

– Vi tar från det reformutrymme som finns, vi har stora överskott i statsfinanserna, säger Andersson.

FaktaSatsningar i regeringens vårbudget: (Alla siffror i miljoner kronor)

Arbetsmarknad:

 • Fler bostäder: 110

 • Sommarjobb för unga: 100

 • Insatser i svenska (bland anant SFI): 60

 • Övriga insatser för fler i jobb: 81


Klimat och miljö:

 • Metangasreduceringsstöd: 270

 • Solcellsstöd: 170

 • Elfordonspremie: 45

 • Övriga miljö- och klimatsatsningar: 14


Välfärd:

 • Bättre tillgänglighet i hälso- och sjukvård: 600

 • Stärkt trygghet för äldre: 350

 • Insatser för bättre etablering: 200

 • Åtgärder mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling: 125

 • Ökat stöd till kvinno- och tjejjourer: 50

 • Fler böcker i förskolan: 50

 • Övriga välfärdssatsningar: 120


Säkerhet:

 • Polismyndigheten: 200

 • Tullverket och Skatteverket: 79


Totalt: 2 624 miljoner kronor

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”

Färjestaden är vidare i cupen – utan att ha behövt spela.

Magnus Jansson

Kl.15:09, 26 april, 2018

Färjestaden gick miste om derby: ”De lämnade WO”
Johan Hellsten. Foto: Karl-Oskar Karlsson

På onsdagskvällen skulle Färjestaden mött Kalmar Södra på bortaplan i den första slutspelsomgången av Hyundai Cup, i folkmun kallad Smålandscupen. Men istället för ett broderby så blev det träning hemma på Tallhöjden.

– De lämnade WO tidigare under veckan, säger tränaren Johan Hellsten.

LÄS MER: Mardrömsbeskedet: ”Känslan är att det inte blir någon mer fotboll”

Därmed är man alltså vidare i cupen utan att ha behövt spela och på lördag väntar Dösjöbro i hemmapremiären i division ett. På herrsidan är RM den enda ö-representanten i ”Smålandscupens” slutspel, laget gästas av Kalmar AIK den 1 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Plastskräp allt vanligare på stränderna

Om du vandrar på en 100 meter lång strand kan du stöta på en plastpåse var 16 meter enligt årets Skräprapport.

Hanna Thulin

Kl.12:51, 26 april, 2018

Plastskräp allt vanligare på stränderna
Foto: Arkiv

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, detta visar årets Skräprapport från Håll Sverige Rent som släpptes under onsdagen.

– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Av det skräp som hittades på svenska stränder under 2017 bestod 70 procent av plast, en ökning från 63 procent 2015. Det visar en analys av skräpmätningar på tio svenska stränder längs ost- och sydkusten som Håll Sverige Rent har genomfört på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Liknande mätningar längs västkusten visar på samma trend.

– Plast som vi använder några minuter finns kvar en livstid i havet och skadar både djur och natur. Därför måste vi människor ändra våra beteenden och sluta skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Vanligaste skräpet på stränderna är oidentifierbara plastföremål, exempelvis plast som fragmenterats till små delar. Fragmenterat skräp är en av de vanligaste orsakerna till mikroplast i havet. Näst vanligaste skräpet på stränderna är cigarettfimpar och på tredje plats hamnar plastpåsar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen.

Hanna Thulin

Kl.11:23, 26 april, 2018

Hund bet och juckade annan hund – ägaren polisanmäls
OBS! Hunden på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Pixnio

I lördags förmiddag stötte en kvinna ihop med en man på Vismarsvägen i Kalmar på sin hundpromenad. Mannen hade också en hund som han hade kopplad.

– När de mötte varandra hälsade hundarna på varandra men mannens hund började jucka på kvinnans hund och efter den gjort det så vände den sig om och bet den andra hunden i ansiktet, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

När kvinnan försökte få bort mannens hund bet den henne i armen. När kvinnan kom hem upptäckte hon ett sår i armen vilket gjorde att hon fick åka in till sjukhuset för att ta en stelkrampsspruta. Kvinnans hund ska ha klarat sig med ett mindre jack i huvudet som inte gått genom skinnet.

En polisanmälan gällande vållande till kroppskada är nu upprättad mot mannen.

– Kvinnan har idéer om vem den manliga hundägaren kan vara, säger Robert Loeffel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna

Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Hanna Thulin

Kl.08:27, 26 april, 2018

Miljonbelopp till Kalmar för att korta cancervårdsköerna
Foto: Arkiv

Regeringen betalar ut 4,6 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården i Kalmar. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.

Det är den första halvan av årets statsbidrag för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården, som betalas ut. Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, det vill säga totalt 391 miljoner kronor.

– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar län ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 4,6 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

De standardiserade vårdförlopp som införs inom cancervården är specifika för varje cancerdiagnos. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdförloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, kortas väntetiderna och vården bli mer jämlik.

För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som bland annat beskriver hur årets arbete med införandet av de standardiserade vårdförloppen ska ske. Regeringens beslut innebär att samtliga landstings handlingsplaner är godkända.

För att få ta del av den andra halvan ska landstingen senast i november i år kunna visa att de har uppfyllt kraven i årets överenskommelse. En motsvarande summa betalas därefter ut i slutet av året till de landsting som uppfyllt kraven.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien

"Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv," säger hon.

Hanna Thulin

Kl.06:52, 26 april, 2018

Kalmartjej får stipendium för att resa till Brasilien
Foto: Victor Ramström/Pixabay

Angelica Grön från Kalmar är årets stipendiat från Växjö stift i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Från och med början av september kommer hon att tillbringa tre månader i Brasilien för att bekanta sig med arbetet i kyrkan och dela tro och liv i en annan kultur.

Angelica har just nu tagit en paus i sina sjuksköterskestudier för att arbeta som diakoniassistent med inriktning på konfirmander och ungdomar i Birgittakyrkan i Kalmar.

– Ända sedan jag konfirmerades har jag varit aktiv inom en rad olika saker som bland annat konfirmandledare, kyrkvärd, ordförande i kyrkans unga, församlingsrådsledamot och kyrkopolitiker. I min församling har jag fått växa genom mina ansvar. Det har format mig till den människa jag är idag, säger Angelica.

Nu känner hon att hon vill testa på något nytt inom kyrkan, och det var därför hon ansökte om att få delta i Svenska kyrkans utbytesprogram.

– Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv. Jag vill se hur den kristna tron utmärker sig i andra delar av världen. Jag vill lära mig mer och fördjupa mig själv, samt utmana mig själv att öppna upp nya perspektiv för min tro. Erfarenheterna vill jag i framtiden använda i vardagen men även inom en framtida tjänst inom kyrkan och i mina förtroendeuppdrag, säger Angelica.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng