Regeringen betalar ut 4,6 miljoner kronor för arbetet med att korta köerna i cancervården i Kalmar. Beslutet är en del av överenskommelse om cancervården mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för 2018.
Det är den första halvan av årets statsbidrag för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården, som betalas ut. Totalt kan landstingen få ytterligare 196 miljoner kronor i år, det vill säga totalt 391 miljoner kronor.
– Vi har fått Landstinget i Kalmar läns handlingsplan för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Då handlingsplanen uppfyller grundkraven får Kalmar län ta del av medlen som regeringen avsätter för en bättre cancervård, med 4,6 miljoner kronor. Dessutom finns det möjlighet till mer pengar under året, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
De standardiserade vårdförlopp som införs inom cancervården är specifika för varje cancerdiagnos. Genom att arbeta mer standardiserat, och med uppsatta tidsgränser mellan olika moment i vårdförloppet mellan välgrundad misstanke om cancer och behandlingsstart, kortas väntetiderna och vården bli mer jämlik.
För att få ta del av den första halvan av årets statsbidrag ska landstingen och regionerna skicka in handlingsplaner som bland annat beskriver hur årets arbete med införandet av de standardiserade vårdförloppen ska ske. Regeringens beslut innebär att samtliga landstings handlingsplaner är godkända.
För att få ta del av den andra halvan ska landstingen senast i november i år kunna visa att de har uppfyllt kraven i årets överenskommelse. En motsvarande summa betalas därefter ut i slutet av året till de landsting som uppfyllt kraven.
Läsarkommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.