EXTRA: Wiestål lämnar Victoriadagen: ”40 år är lång tid” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
VICTORIADAGEN 2018

EXTRA: Wiestål lämnar Victoriadagen: ”40 år är lång tid”

Grundaren lämnar – så blir framtiden för Victoriadagen.

Magnus Jansson

Kl.16:27, 9 maj, 2018

EXTRA: Wiestål lämnar Victoriadagen: ”40 år är lång tid”
Kay Wiestål under onsdagens arrangemang på Solliden. Foto: Magnus Jansson

I sommar gör Kay Wiestål sitt 40:e år som arrangör för Victoriadagen. Det blir också hans sista. Legendaren bekräftade det i samband med att kungaparet invigde årets sommarutställning på Solliden.

– Det är ju inget konstigt, 40 år är lång tid. Men jag har inte tecknat alla avtal än, det är tv-avtal och ganska innefattande grejer som måste redas ut, säger han.

Wieståls radarpartner P-O Amnér gick bort i sjukdom i höstas, vilket har påverkat hans beslut. Wiestål har också blivit synonym med Victoriadagen – som i sin tur spelar en extremt viktig roll för Öland. Han vill dock ge lugnande besked och poängterar att traditionen kommer att fortsätta trots att han slutar.

– Det finns folk som kommer att ta över.

Hur går planeringen inför din avslutande sommar?

– Just nu har jag precis varit på Mallorca och tagit det ”lite piano”. Jag har haft alla papper med mig och försökt göra alla stipendiaten, så vår jury kommer att samlas framöver. Sedan är det ju all logistik; det kommer 500 gäster, 110 journalister och tio tv-stationer. Det är mycket för en liten ort som Borgholm.

Finns det någon nyhet i årets schema? 

– Nja, vi gör ju det här för mamma-pappa-barn, och så kommer det fortsätta att vara. Det har ju litegrann att göra med hur kungafamiljen har det, kungen och drottningen har alltid varit vänliga att stötta arrangemanget.

Har kungafamiljen lämnat besked om vilka som kommer att närvara? 

– De lämnar alltid besked angående de fyra första; så det är ju kronprinsessan Victoria, prins Daniel och så kungen och drottningen. De andra brukar ju komma om de inte har något annat – och de brukar ju alltid vara här. Det krävs något speciellt för att de inte ska vara här och fira Victoria, säger Kay Wiestål.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Släckningsarbete efter brand i terräng

(Uppdaterad 13.17) Enligt initiala uppgifter syntes det mycket rök vid platsen.

Michaela Ekström

Kl.12:44, 24 maj, 2018

Släckningsarbete efter brand i terräng
Foto: Arkiv

På torsdagen utbröt en mindre brand i terrängen norr om Plankvägen i Vassmolösa. Enligt initiala uppgifter syntes det mycket rök från platsen. Larmet om branden inkom klockan 12.33.

–  Vi är på plats där nu. Det ska röra sig om en yta på tio gånger tio meter ungefär, det är den enda information jag har i nuläget, säger Camilla Nilsson, larmoperatör på TLC vid 12.55-tiden.

Senare ändrades ytstorleken till tre gånger tre meter och strax efter klockan ett var branden helt släckt. Vad som orsakat den är inte känt i nuläget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmar lovordat av brittisk dagstidning: ”Passar coola unga människor”

Så tycker engelsmännen om "cat's bottom" och vår "pusshallplats".

Matilda Larsson

Kl.12:32, 24 maj, 2018

Kalmar lovordat av brittisk dagstidning: ”Passar coola unga människor”
Foto: Samuel Slättman

Kalmar har flera gånger blivit prisbelönat och hyllat i svenska medier – bland annat som årets sommarstad flera år i rad.

Nu har även den brittiska dagstidningen The Guardian uppmärksammat Kalmar som en av nordens 20 bästa sommarstäder, med rubriken ”Pretty beach town, south-east Sweden”.

– Kalmar är en attraktiv kuststad med ett slott och fantastiska stränder som passar coola unga människor, enligt tidningen.

The Guardian omnämner även Kattrumpan, cat’s bottom, som ligger nära ett hipsterkvarter i staden. De berättar även att Kalmarsundsbadet har en pusshållplats, ”an official kiss stop” – som inte ska förväxlas med en kisshållplats.

– Korsa den sex kilometer långa bron till stämningsfulla Öland för mer spänning på stranden, tipsar tidningen avslutningsvis.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Positiv utveckling för Hushållningssällskapet

Området Kalmar-Kronoberg-Blekinge stod för den näst högsta ekonomiska vinsten.

Andreas Norinder

Kl.12:10, 24 maj, 2018

Positiv utveckling för Hushållningssällskapet
Foto: Genre/Mostphotos

Landets 17 Hushållningssällskap visade upp en vinst på drygt 15 miljoner kronor förra året. I ett pressmeddelande uppger man att ekonomin har stabiliserats på en hög nivå de senaste åren.

– Det är positivt att vi har nått till en ny nivå och ökat både tillväxt och lönsamhet. Nu kan vi vara offensiva och utveckla verksamheten ytterligare, säger förbundsdirektör Jesper Broberg.

Avdelningen för Kalmar-Kronoberg-Blekinge är ett av de sällskap som går allra bäst. Förra året visade man upp en vins på över fyra miljoner kronor. Endast Skåne var bättre (8,6 milj).

Den totala omsättningen har ökat med cirka 100 miljoner kronor på fem år, och var 2017 uppe i 773 miljoner.

Hushållningssällskapet sysslar främst med rådgivning, utbildning, forskning och fältförsök inom landsbygdens näringar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Manchester United till Öland: ”Fantastisk belöning”

Kommer till ön för att utbilda och utveckla föreningens spelare. "Jag är tagen och jätteglad", säger Lucas Nilsson.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:01, 24 maj, 2018

Manchester United till Öland: ”Fantastisk belöning”
Tränare från Manchester Uniteds akademi flygs in till Öland. Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Fotbollsföreningar i hela Sverige har konkurrerat om att locka till sig Manchester United Soccer School. Vinstlotten drog, som enda förening i hela landet, Färjestadens GoIF.

– Det har varit svårt att bara få välja en förening! Men då Färjestadens GoIF uppfyller alla krav, satsar på flickor och pojkar i alla nivåer och har ett samhällsengagemang kopplat till sin verksamhet blev valet självklart, säger Martin Brage, vd i Sverige på Santander Consumer Bank, som arrangerar fotbollsskolan tillsammans med Manchester United Soccer School.

Tränarna flygs in från Manchester United till Öland i juni i år för att ta hand om föreningens barn och ungdomsträning i fem dagar. Spelarna kommer få hjälp med att utveckla både sina tekniska, taktiska och kamratliga kunskaper, men även få en inblick i vad mental och fysisk förberedelse inför träning och match betyder.

– Jag är tagen och jätteglad – så glad för alla våra barn och ungdomar som kommer få den här fantastiska möjligheten. Det känns som en helt fantastisk belöning till alla som sliter och jobbar så hårt för vår verksamhet och förening säger Lucas Nilsson, ordförande i Färjestadens GoIF.

Juryns motivering:

”Mycket av landets idrottsverksamhet bygger på att det finns ideella eldsjälar som kämpar hårt året om för våra barn och unga. Färjestadens GoIF är inget undantag men vi vill lyfta och belöna den dedikerade satsning som de gjort för att nå ut och hur hårt de arbetar för att inkludera alla i sin verksamhet – oavsett förutsättningar. Färjestadens värdegrund är gemenskap och glädje, verksamheten fokuserar på att ingjuta framtidstro och motivera barn och unga att fortsätta idrotta och inte ge upp. Detta ligger helt i linje med varför Santander Consumer Bank Sverige engagerar sig i idrott och hälsa och stämmer väl överens med vad Manchester United Soccer School konceptet bygger på”.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbor får stipendier av kungen: ”Fantastiskt roligt”

Sammanlagt får de 170 000 kronor för sina insatser.

Hanna Thulin

Kl.10:59, 24 maj, 2018

Kalmarbor får stipendier av kungen: ”Fantastiskt roligt”
Hanna Farnelid är en av stipendiaterna som får ta emot pengar från Kungens fond. Foto: Privat/Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se

På fredag kommer Kalmarborna Elias Broman och Hanna Farnelid att tilldelas stipendium som delas ut av stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond.

Elias Broman, forskare i ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar kommer att tilldelas ett stipendium på 85 000 för sina studier om vad ultra-små bakterier gör under global uppvärmning.

Hanna Farnelid, forskare i marin ekologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, får ett stipendium på 85 000 kronor för sina studier om betydelsen av blågröna alger i kustnära miljöer.

– Det är fantastiskt roligt att min forskning uppmärksammas och att jag nu får möjlighet att fortsätta utforska vilken betydelse de allra minsta algerna har i vår kustmiljö. Man vet så otroligt lite om den här gruppen av alger trots att det finns miljontals celler per liter havsvatten, säger Hanna.

Provtagningen, som forskningen baseras på, görs varje vid Kallbadhuset i Kalmar.

– Forskningen vi gör här på Linneuniversitetet bidrar inte bara till en förståelse för miljön i Östersjön utan även om vad som händer i världshaven. Att få vara med och bidra till denna ökade kunskap känns väldigt viktigt och roligt.

Kungen kommer närvara vid utdelningen av stipendierna vid en mottagning på Kungliga Slottet fredagen den 25 maj.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng