Hämtade katten och hotade ringa polis: ”Så hjärtlöst” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Hämtade katten och hotade ringa polis: ”Så hjärtlöst”

Enligt förmedlaren skulle Madeleine Eriksson behöva ha 15 000 kronor på sparkontot för att få köpa katten som hon var stödhem åt. Eftersom hon inte hade det så hämtades katten under märkliga former.

Hanna Thulin

Kl.20:58, 15 maj, 2018

Hämtade katten och hotade ringa polis: ”Så hjärtlöst”
Måns (katten till höger) hämtades från sin stödfamilj under måndagen. Foto: Pixabay/Privat

I höstas hämtade Madeleine Eriksson och hennes dotter hem den 15-åriga katten Måns som tidigare haft det tufft och behövde ett nytt stödhem genom Kattkommando Syd (KKS).

Allt fungerade fint. Måns som tidigare haft problem med magen blev frisk och familjen fäste sig vid sin nya medlem. När Madeleine frågade om de kunde få köpa Måns stötte de dock på problem från Kattkommando Syd. Enligt den förmedlare som hon haft kontakt med skulle hon behöva ha 15 000 kronor på sparkontot för att få katten med tanke på de tidigare veterinärkostnaderna.

– Förmedlaren hävdade att katten var i behov av veterinärfoder, vilket jag ansåg inte alls behövdes då kattens hälsa var utan anmärkning. Jag ringde även och kollade med veterinärsköterska som instämde i att katten kunde tillgodose sig vanligt torrfoder, säger Madeleine.

Saker och ting skar sig mellan familjen och förmedlaren som hotade med att Måns skulle omhändertas. Madeleine bad styrelsen om att få byta kontaktperson vilket de inte gick med på.

– Personkemin stämmer inte alls henne och mig emellan. Då fick jag svaret av styrelsen att det krävs starka skäl till att få byta. Jag anser dålig kommunikation är ett starkt skäl för kattens bästa, men det gick alltså inte.

Under gårdagen ringde styrelsen för KKS till Madeleine och sa att några skulle komma och hämta Måns under tisdagseftermiddagen. Det skulle dock visa sig att familjen skulle få besök tidigare än så.

– Döm om min förvåning när det ringde på dörren runt niotiden på måndagskvällen. Två personer stod där och sa att de skulle hämta Måns, vi ville inte lämna ifrån oss honom då vi hade avtalat tid för tisdagen.

Madeleine ringer då sin vän som jobbar inom KKS i Kalmar som försöker samtala med personerna över telefon. Madeleine upplever situationen som hotfull och obehaglig. De två personerna från KKS hotar om att ringa till polisen om familjen inte överlämnar katten.

– De blev hätsk stämning och jag kände inget annat val än att sätta katten i buren och lämna över honom. Flera gånger upprepade de att de skulle tillkalla polis och detta sker med barn i min lägenhet som hör och ser allt.

När 24Kalmar kontaktar Kattkommando Syd svarar Birgitta Carlsson, som är ekonomiskt ansvarig i organisationen, att deras förmedlare som placerar katterna är självständiga och gör sina egna bedömningar och att Kattkommando Syd har rätt att återta katter enligt stödhemskontraktet.

– I det här fallet var katten Måns stödhemsplacerad. Ansvarig kontaktperson har haft svårigheter att kommunicera med stödhemmet, de har helt enkelt inte varit överens, och anser inte att stödhemmet har ekonomi för att ta över Måns permanent. Därför har kontaktpersonen beslutat om annan placering för Måns. Stödhemmet fick besked om detta igår kväll, säger Birgitta Carlsson och fortsätter:

– Måns har inte blivit bortförd och det har inte skett under våldsamma former. Jag kan inte gå in på fler detaljer i detta fall, då vi inte offentligt diskuterar våra stödhem.

Madeleine är oförstående till varför man har valt att agera på detta sättet.

– Vi har inte brutit mot något avtal eller gjort katten illa på något sätt.Vi är tyngda och oroliga för kattens mående och hur han nu helt i onödan måste återuppleva otrygghet och nya okända människor. Vi har gett honom gränslöst med kärlek och modet att våga lita på människor igen. Det riskeras ju vara ogjort i en sådan här förfärlig situation. Vi sörjer vår familjemedlem och natten har för mig varit sömnlös med många tankar.

Trots att Madeleine har en god relation med Kalmarmedlemmarna i KKS, som även har visat sitt stöd till henne, så kommer hon i framtiden ha svårt att lita på organisationen.

– Förtroendet för KKS är som bortblåst och jag kommer aldrig under några omständigheter någonsin mer stödja och hjälpa en katt därifrån igen. På de grunderna som detta har gjorts så är det så hjärtlöst att slita bort en gammal skör katt på det viset. Det kommer ta lång tid att hämta sig ifrån det här och det har gett en bitter eftersmak, avslutar hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Supervärmen släpper inte taget om Kalmar

Så varmt blir det i Kalmar framöver.

Dennis Johansson

Kl.16:37, 23 maj, 2018

Supervärmen släpper inte taget om Kalmar
Foto: Wikipedia Commons

De tio kommande dagarna i Kalmar ser ut att bjuda på kanonväder. Inte en enda endaste droppe nederbörd beräknas att röra vid länet under den tiden. Istället ser det ut att vara soligt alla dagar med temperaturer på runt 21-25 grader.

Redan råder även ett generellt eldningsförbud i Kalmar län då risken för skogsbränder är ”stor eller mycket stor”, enligt SMHI.

ska%cc%88rmavbild-2018-05-23-kl-16-20-21

Skärmdump: SMHI

10-dygnsprognosen för Kalmar är snart uppe och konkurrerar med en turistort som PalmaMallorca där temperaturerna beräknas ligga mellan 22-26 grader.

FaktaDefinition för Risk skogsbrand

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här finns Sveriges vackraste tågresa

Så rankas tågresan mellan Kalmar-Alvesta-Göteborg.

Dennis Johansson

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Här finns Sveriges vackraste tågresa
Sveriges vackraste tågsträcka går mellan Lidköping och Mariestad. Foto: Markus Tellerup/Pressbild

SJ har nu tillsammans med deras resenärer utsett landets vackraste tågresa. Tolv bidrag nominerades till titeln i mitten av april och efter en omröstning har nu resan mellan Lidköping och Mariestad krönts som Sveriges vackraste tågresa.

Att utse resan genom naturen runt Vänerns strand var, enligt lokföraren på SJ Götalandståg Sofia Lundborg, ett klokt val.

– Det är häftigt att få köra tåg med så vacker natur alldeles intill spåret. Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.


Se listan på Sveriges 12 vackraste tågresor nedan:

1. Sveriges vackraste tågresa: Lidköping-Mariestad över Kinnekulle
2. Kiruna-Narvik
3. Järvsö-Ånge
4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping
5. Halmstad-Göteborg
6. Borlänge-Mora
7. Malmö-Helsingborg
8. Laxå-Karlstad
9. Malmö-Köpenhamn
10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

”En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.”

11. Ludvika-Örebro
12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp

Bedrägerierna skedde på flera olika köp- och säljsajter.

Samuel Slättman

Kl.12:53, 22 maj, 2018

Kalmarbo blåste flera personer på mobilköp
Foto: Arkiv.

En 33-årig man åtalades på tisdagen vid Kalmar tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ett fall bidragsbrott.

Mannen har i förhör erkänt att han under 2016 lurade sex olika personer på sammanlagt 16 000 kronor genom att lägga ut mobiltelefoner till försäljning på köp- och säljsajterna Tradera, Blocket och Citiboard. 

Trots att köparna skickade över pengar till 33-åringen struntade han i att leverera mobiltelefonerna.

Mannen nekar dock till anklagelserna om bidragsbrott som rör utbetalningar från CSN. Enligt åtalet ska mannen underlåtit att anmäla ändrade förhållanden till studienämnden och därmed fått 18 273 kronor för mycket i studiemedel, varav 11 522 kronor var bidrag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Besviket efter städdagen: ”Kalmar är i stort behov av att städas”

"Vi vill skryta med att Kalmar är Sveriges renaste stad. Det vore fantastiskt om vi kunde marknadsföra vår stad på det viset. Just nu är vi tyvärr långt därifrån".

Dennis Johansson

Kl.08:30, 21 maj, 2018

2 bilder
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist
  • Foto: Anna Nyqvist
    Foto: Anna Nyqvist

Under söndagen försökte ett femtiotal frivilliga från Kalmar Orienteringsklubb och McDonalds att göra Kalmar till Sveriges renaste stad. Och efter städinsatsen konstaterar de nu att Kalmar är ”i stort behov av att städas”.

– Idag har vi städat Tallhagsområdet och samlat ihop 20 stora säckar med brännbart avfall (mycket plast), cirka 3 500 fimpar, diverse grovsopor, cirka 500 snuspåsar, en trasig segel, 20 bildäck med mera, säger initiativtagare Tobias Borger ordförande i Kalmar Orienteringsklubb.

LÄS MER: De vill göra Kalmar till ”Sveriges renaste stad”

– Dessutom har vi återvunnit 360 liter plastförpackningar, 241 glasflaskor inklusive hundratals glasskärvor och 431 aluminiumburkar, fortsätter han.

Målet att kunna kalla och marknadsföra Kalmar som Sveriges renaste stad känns, enligt Tobias Borger, långt borta efter gårdagens alla fynd.

– Förhoppningsvis vill flera vara med och stödja projektet så vi till slut når målet. Det behöver inte vara så svårt, om alla som läser detta slänger sina saker i papperskorgar, återvinningsstationer eller sopstationer har vi kommit långt. I bästa fall kan man också tänka sig att ta upp skräp som någon annan har tappat eller slängt, säger Tobias.

Övriga samarbetspartners i städprojektet var: Atrio Arkitekter, Visma Comenius, CalmarStadshotell, Tecomatic, Kallskänken, Vitargo, Infoservice AB Kalmar och Stellan Johansson AB.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

En stökig lördagsnatt på Larmtorget

Två tonåringar omhändertogs under lördagskvällen.

Dennis Johansson

Kl.20:02, 20 maj, 2018

En stökig lördagsnatt på Larmtorget
Foto: Elias Håkansson

Vid 23.30 ska en man född 98 hotat en ordningsvakt på Larmtorget i Kalmar. Mannen omhändertas sedan för att ha varit för berusad och gör sig då skyldig till våldsamt motstånd.

Sedan vid 02.50 är det en kroggäst på Larmtorget som erbjuder narkotika till andra på krogen. Personen blev då utpekad och greps av poliser. Han är nu misstänkt för narkotikainnehav och eget bruk.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng