Musikens höst för Vallens soppteater – här är hela programmet | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Musikens höst för Vallens soppteater – här är hela programmet

"Det här är mitt bästa program hittills," säger Jonas Hellberg, konstnärlig ledare för Vallens soppteater.

Hanna Thulin

Kl.12:22, 16 maj, 2018

Musikens höst för Vallens soppteater – här är hela programmet
Foto: Pressbilder/Hanna Thulin

Under onsdagen presenterades höstens program för Vallens soppteater som arrangeras för femte gången på två och ett halvt år.

– Det här är mitt bästa program hittills. Jag spänner bågen ytterligare för att utveckla Teatervallen till Kalmars bästa kulturscen. Jag är så glad över att Kalmarborna har hittat till oss. Sedan starten hösten 2016 har cirka 8 000 människor varit hos oss, det är fantastiskt, säger Jonas Hellberg, konstnärlig ledare för Vallens soppteater i Kalmar.

Höstens program fokuserar mycket på musiken och hyllningar till de musikaliska legenderna haglar tätt. Lill-Babs, Leonard Cohen, Birgit Nilsson och Anni-Frid Lyngstad är bara några av de musiker som kommer att tolkas av både lokala och långväga artister.

– Det efterfrågas musik av den här sortens så då ser vi till att leverera det också. När förslaget om en hyllning till Lill-Babs kom på bordet så applåderades det, säger Hellberg.

Han själv har ett finger med i spelet i några av programpunkterna. Han står bland annat bakom Ingmar Bergman och musiken som handlar om regissörens relation till det musikaliska.

– Föreställningen kommer att ha premiär på Stockholms version av soppteater, Klara Soppteater, vilket känns oerhört kul och spännande, säger han.

Andra lokala akter är bland annat skådespelaren Peter Hausenkamp som kommer att läsa dikter av Nils Ferlin, Lars Forsell och Gustaf Fröding samt duon Björn Rosenqvist och gitarristen Henrik Sverkersson som tolkar Tom Petty.

– Vi vill ge möjligheter till de som är skickliga att få en scen att uppträda på, säger Ulf Bexell, ordförande teaterföreningen.

Biljetterna är redan släppta så det är bara att boka in sig på höstens föreställningar. Som vanlig serveras en vegetarisk soppa signerad Porten Café och Restaurang.

Kolla in hela programmet för soppteatern i faktarutan nedan. 

Fakta20 september
Birgit Nilsson 100 år - Estradören Mattias Enn bjuder på musik och anekdoter ur operasångerskan Birgit Nilssons långa karriär. Soppa: rostad paprikasoppa med aioli.

27 september
Wille Crafoord - Wille Craaford uppträder tillsammans med Jan "Sigge" Sigurd i en närgången standup om livet, kärleken, musikaliska fantasier och klavertramp. Soppa: blomkålssoppa med parmesantopping.

4 oktober
Lill Lindfors - Tillsammans med gitaristen Mats Norrefalk bjud publiken på ett personligt framträdande präglat av frihet och lek, ödmjukhet och glädje. Soppa: muscatsoppa toppat med creme fraiche.

11 oktober
Tom Petty - Still Alive - Björn Rosenqvist och Henrik Sverkersson från Kalmar bjuder på Tom Pettys största hits. Soppa: champinjonsoppa med madeira-touche.

18 oktober
En frid(a) för själen - Skådespelaren Anna Bromee sjunger och berättar om Anni-frid Lyngstads musik och karriär. Soppa: potatis-, purjolöks- och palsternackssoppa toppad med persilja. 

25 oktober
Tina Ahlin - En av Sveriges mest mångsidiga musiker sammanfattar sina år på scenen genom att dela med sig av musikaliska minnen, människor och ögonblick som betytt mycket. Soppa: eldig tomatsoppa med topping smaksatt med basilika och timjan.

1 november
Ingmar Bergman och musiken - Divine, The OperaDuo och pianisten Eric Skarby tar publiken på en resa genom Ingmar Bergmans musikaliska universum. Soppa: sötpotatissoppa toppad med rostade fänkålsfrön.

8 november
Lill-Babs - Leva livet! - Sångerskan Therese Wahlgren Sundén ger en minneskonsert med Per-Ola Svensson på dragspel, Mikael Sundén på bas och Christer Svensson på piano. Soppa: senhöstsoppa på morotsbas.

15 november
Vänner - musik över gränserna - Ett svensk-danskt samarbete med folkmusik från 70-talets kulturrörelse och framåt från flera olika länder. Soppa: mungbönsoppa med grönkål och potatis.

22 november
En hyllning till Monica Zetterlund - Sångerskan Pernilla Ingvarsdotter tolkar med sin jazztrio Monika Z:s rika sångskatt. Soppa: jordärtskocksoppa, brynt lök och potatis.

29 november
Ferlin, Forsell och Fröding - Sångaren och skådespelaren Peter Hausenkamp från Kalmar tolkar de stora svenska diktarna Nils Ferlin, Lars Forsell och Gustaf Fröding. Soppa: mustig rotsakssoppa.

6 december
Leonard Cohen – En hyllningskonsert till musikern Leonard Cohen av Bengt Harling, Louise Lövmo, Olof Lömo, Konstantin Shakov och Kjell Persson. Soppa: Bouillabaisse med apelsin- och saffranstopping.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sökes akut: 100 statister till filminspelning på Öland

Så går du tillväga för att bli en del av den stora inspelningen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:00, 24 maj, 2018

Sökes akut: 100 statister till filminspelning på Öland
Foto: Arkiv

Fotografen Roine Magnusson och den öländske musikern Patrik Artursson från Stora Frö har varit kompisar sedan barnsben. För tillfället befinner sig duon mitt i en filminspelning till projektet Eldmörja, där Alvartrion spelar livemusik, samtidigt som det öländska landskapet visas upp tillsammans med den lokala befolkningen.

– Vi kände att vi ville göra något tillsammans och dessutom visa upp någon slags själ om öländska landskapet och dess människor, säger Roine Magnusson.

Projektet kommer visas upp på Vickleby-alvaret på två stora bildskärmar den 2 juli.

– Det hela blir bara större och större. I går (tisdag) spelade vi in i Eketorp och då hade vi 40 statister med och hästar och grejer, säger Magnusson.

– När vi var i Skärlövs hamn var hela byn involverad, vilket är otroligt roligt och fantastiskt att så många ställer upp.

På torsdag kväll är det dags för nya inspelningar, den här gången vid Albrunna stenbrott. Till dess önskar man även få tag i 100 statister.

– Vi har några klara, men vill ha fler. Upp mot 100 hade varit helt perfekt.

Alvartrion kommer att spela live i brottet och dessutom ska bygga en eldformation byggas och statisterna ska dansa eller röra sig runt den. Några av statisterna kommer även att få så uppe på kanten och titta ner.

– De här scenerna kommer att spelas in med en drönare, meddelar Roine Magnusson.

Hur ska man göra om man vill vara med?
– Då kan man antingen åka direkt dit eller kontakta oss via Facebook. All information finns där på vår sida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mer musik från Kalmar när Volt Studios utökar

Under onsdagen invigdes två helt nya studiorum hos Volt Studios i Kalmar.

Hanna Thulin

Kl.20:47, 23 maj, 2018

Mer musik från Kalmar när Volt Studios utökar
Foto: Hanna Thulin

Volt Studios har funnits i fyra år men de tre första studiorummen blev snabbt fulla så det har varit på tiden att utöka möjligheten till att skapa musik i Kalmar. Det gör man genom att inviga två helt nya studios i lokalerna.

– En del av rummen kan allmänheten hyra och de andra är mer privata och används av de som sitter här ofta, säger Ida Gratte, verksamhetsutvecklare hos NBV Sydost som driver studion.

I ett av de nya studiorna sitter Niklas Jareluis Persson. Han är relativt ny i gänget men har redan hunnit göra sig hemmastadd.

– Jag har hunnit sitta här ganska mycket, det har blivit fem-sex gånger i veckan sedan den blev klar och det är skitkul, säger han.

Är det en bra studio för kreativitet och inspiration?
– Ja, det är en jättebra studio för det. Jag har haft många artister här och det har gått jättebra. Jag är jätteglad över att kunna sitta här och tycker det är jättekul.

Att kunna samlas på ett ställe som låtskrivare, producenter och artister är viktigt.

– Det är det vi vill. Hela grejen handlar om att man ska kunna hitta samarbetspartners eller någon som man kan gå till och att testspela låtarna för. Det får man inte om man bara sitter hemma i sin egna grotta, säger Ida.

Under onsdagskvällen bjöds gästerna också på musik från några av de talanger som huserar i Volt Studios lokaler.

Kolla in bilderna i galleriet nedan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är ”Papis” nya projekt: ”Öppet för alla”

Lördagen den 2 juni välkomnar han Kalmars barn, ungdomar och föräldrar till evenemanget.

Samuel Slättman

Kl.18:50, 23 maj, 2018

Här är ”Papis” nya projekt: ”Öppet för alla”
Shemsi "Papi" Brahimi. Foto: Arkiv.

Shemsi ”Papi” Brahimi är känd för sitt integrationsarbete för barn och ungdomar på fotbollsplaner runt om i Kalmar. Lördagen den 2 juni vill Brahimi även få med sig föräldrarna när han anordnar aktivitetsdag i Norrliden.

– Jag ser mycket folk som inte träffar varandra och inte vet så mycket om varandra. Här ska föräldrarna få veta vilka ens barn leker med och går i samma skola som. De får även lära känna varandra och på så sätt skaffa nya vänner, säger Brahimi.

LÄS MER: ”Papis” enorma engagemang: ”Det är viktigt”

Evenemanget hålls på och vid multiplanen vid sporthallen i Norrliden. Det kommer finnas hoppborgar, anordnas spontanfotboll, bjudas på mat och dryck och ungdomar kommer att spela och sjunga.

Även en trafikskola kommer vara på plats. Brahimi väntar dessutom på svar från Kalmar FF och räddningstjänsten i Kalmar.

– Det är öppet för alla och jag vet att det kommer barn och ungdomar från Oxhagen och Smedby, säger ”Papi”.

Hur många besökare räknar du med?
– Vädret spelar så klart stor roll och så är det ju ramadan. När många fastar blir det tufft – men jag planerar med mycket folk.

Festen fungerar även som något av en avslutning på den ordinarie inomhusfotbollen, som nu flyttar utomhus.

– Sedan blir det blir lite uppehåll under sommaren i tre-fyra veckor, men sen kör vi igång igen, hälsar ”Papi”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Singelaktuella bandet till Way out west

Spelar på den populära festivalens förfest.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:11, 23 maj, 2018

Singelaktuella bandet till Way out west
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i Avantgardet. Foto: Pressbild/Anton Lernstål.

Förra veckan släppte Avantgardet singeln Ut i natten, och låten När solen går ner, som precis som låtarna på förra plattan, producerats av den välkände producenten Jocke Åhlund. Kritikerna har hyllat singeln – och bandet har även låtit meddela att man snart släpper ett nytt album.

Nu är det även klart att bandet gästar Göteborgsfestivalen Way out west. Avantgardet ska spela på festivalens förfest den 1 juni.

Bandets frontfigur och sångare Rasmus Arvidsson är ursprungligen från Nybro med bor numera i Glömminge.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”

Tre akter är hittills klara för festivalen.

Hanna Thulin

Kl.19:47, 21 maj, 2018

KLART: De uppträder på Kalmars nyaste festival: ”Fräscht”
Foto: Arkiv/Pressbild

Den 12 juli kommer Kalmars nya festival Amazing Thursday att äga rum på Rävspelet i Kalmar.

Nu är de första artisterna som kommer att uppträda släppta. Kalmarpubliken kommer bland annat att kunna sjunga med tillsammans med Miss Li och lyssna på Petter och Hästpojken.

– Det är starka namn som lockar en bred publik. Till skillnad från de andra festivalerna så känns det fräscht, säger Oscar, inhyrd kreatör för festivalen.

Arrangörerna har bland annat tagit hjälpa av Kalmarborna för att välja rätt artister till festivalen.

– Det var därför vi tog med Petter faktiskt, han var inte aktuell från början men när vi gjorde en omröstning så reagerade folk bäst på honom och Miss Li. Sedan har vi också tittat på vad folk lyssnar på i området tack vare en kontakt vi har på Spotify, säger arrangören.

Ytterligare artister kommer att släppas inom kort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng