Efter SM: ”Vårt mål var att vinna” | Nyheter i Kalmar – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Efter SM: ”Vårt mål var att vinna”

"Vi har lagt ner vår själ och vårt hjärta i detta arbete", säger Ahmed MM Balawi efter deras medverkan i SM i Ung Företagsamhet 2018.

Dennis Johansson

Kl.17:54, 17 maj, 2018

Efter SM: ”Vårt mål var att vinna”
Från vänster: Jack Abousamra, Abbe Alimov och Ahmed MM Balawi från Parallell UF. Foto: Privat

Igår och idag ägde SM i Ung Företagsamhet 2018 rum på Stockholmsmässan. Nära 800 gymnasieelever och 250 UF-företag från hela landet var med och deltog.

Inom kategorin Årets UF-företag representerades Kalmar Län i år av Norrlidsborna Abbe Alimov, Ahmed MM Balawi, från Calmare internationella skola, och Jack Abousamra, från Fria Läroverken i Kalmar.

Tillsammans har de tre ungdomarna, som kom till Sverige för fyra, fem år sedan, skapat företaget Parallell UF som designar egna kläder för hip hop- och rap-ungdomar.

– Kläderna köper vi in och sedan skickar vi vidare de till en sömmerska i Växjö som syr åt oss. Och trycket på Meraki-bandet gör vi själva. Det är ett kardborreband där man kan byta ut budskapet på kläderna, säger Ahmed MM Balawi.

Igår träffade de juryn för första gången för att göra sin pitch. Och under dagen visade de sedan upp sina produkter till allmänheten. Tyvärr blev det idag klart att de inte hamnade inom top 10 och därmed tog deras UF-resa slut för den här gången.

– Det är kul att ha kommit hit men vårt mål var att vinna det här också. Men det var värt tiden som vi la ner och vi alla tycker att det varit en lång och häftig resa, säger Ahmed MM Balawi.

– Vi har gjort vårt bästa och kämpat på så vi är lite ledsna över att vi inte kom vidare. Men det kommer inte ta slut här, fortsätter han.

Enligt deras handledare och mentor, Patrik Gahm som åkte med de tre upp till Stockholm, har de oavsett hur det gick vunnit massor av respekt och kunskap.

– De har via UF fått chansen att komma in i det svenska samhället och skapa ett företag trots deras bakgrund. De har arbetat hårt, hårdare än många andra bara för att bevisa att de också kan, säger Patrik Gahm.

Och som Ahmed berättar tar företagets resa inte slut här. Nu efter SM kommer de nämligen att ombilda företaget till ett aktiebolag.

– Vi har också massa grejer planerat till sommaren, bland annat lite musikvideos med våra kläder. Vi har också planerat lite olika evenemang som härnäst blir ett studentevenemang. Så bara för att vi inte gick vidare är det här inte slut för vår del, säger Ahmed.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”

Då slår de upp portarna: "Våra produkter har varit populära.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:22, 23 maj, 2018

De öppnar ny butik: ”Vill vara tillgängliga”
Foto: Arkiv/Karl-Oskar Karlsson

Sedan ett antal år tillbaka driver bönderna Tony Åhlund och Emanuel Olsson en butik under namnet Mysinge Kött i Bårby på södra Öland. Om knappt en månad slår de upp portarna till ytterligare en, i Färjestaden.

– Vi tycker att butiken i Bårby fungerat bra och våra produkter har varit populära. När det här tillfället dök upp bestämde vi oss för att testa, säger Emanuel Olsson.

Mysinge Kött har övertagit Skördebutikens tidigare lokaler och invigningen sker onsdagen den 13 juni.

– Då kommer vi ha en premiärkväll med lite provsmakning med olika leverantörer på plats.

Känner ni er redo?
– Ja, men det tycker vi. Många grejer är på plats redan och vi vill göra det här för att komma närmare kunden och dessutom vill vi vara mer tillgängliga, säger Emanuel Olsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”

Lördag blir butikens sista dag.

Hanna Thulin

Kl.18:30, 21 maj, 2018

Centrala butiken upphör: ”Väljer konsten, hälsan och familjen”
Foto: Martin Persson

Heminrednings- och presentbutiken Busiga RumStorgatan i Kalmar meddelar att man kommer att stänga.

På sin Facebooksida skriver de att arbetet med butiken har tagit för mycket tid – tid som de hellre lägger på familjen.

Redan nu kommer barnen i kläm med butiken och våra bisysslor har börjat ta mer tid. Så vi måste helt enkelt välja för att det skall fungera. Vi väljer konsten, hälsan och familjen. När vi väl tagit beslutet kändes det som ett stort ok från våra axlar lyfte och vi längtar efter att få färdigställa de jobb och projekt vi redan påbörjat.

Sista dagen som man kan handla i butiken blir på lördag denna vecka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”

När Handelskammaren listar 100 kompetenta kvinnor finns ett lokalt namn med.

Andreas Norinder

Kl.11:30, 21 maj, 2018

Kalmarchef på topp 100-lista: ”Såklart jätteglad”
Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, till höger på bilden. Foto: Arkiv/Samuel Slättman

Det är Anna Blom, vd för Länsförsäkringar Kalmar län och stationerad i Kalmar, som uppmärksammas av Handelskammaren. Listan är skapad för att öka mångfalden och kompetensen i det sydsvenska näringslivet.

– Det är egentligen förvånansvärt att det 2018 behövs en lista som visar att det finns kompetenta kvinnor – det borde vara en självklarhet att det finns lika många kompetenta kvinnor som män, säger Anna Blom i ett pressmeddelande.

Genom att söka och filtrera listan kan man lätt få fram kompetenta kvinnor inom ämnen som entreprenörskap, hållbarhet, marknad och vd.

Ulrika Dieroff, chef för affärsservice på Handelskammaren, säger att det är ”uppenbart att valberedningar och bolag behöver hjälp att hitta de kompetenta kvinnor som finns därute”.

– Jag hoppas att listan hjälper de som behöver inspiration till att söka utanför sina vanliga nätverk i jakt på kompetens. Jag är såklart jätteglad över att finnas med på samma lista som väldigt kompetenta, kvalificerade och meriterade personer, oavsett om de är män eller kvinnor, säger Anna Blom.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”

Det nuvarande kontraktet går ut i höst: "Vi måste justera något och ta ett rejält omgrepp".

Magnus Jansson

Kl.06:41, 21 maj, 2018

Dessis framtid snart bestämd: ”Vi är relativt nära ett beslut”
"Vi ska försöka fixa det här så snart som möjligt", säger Ressel Rederis VD Ulla Ressel. Foto: Magnus Jansson

Framtiden för färjan Dessi är på väg att bestämmas. I förra veckan var representanter från familjeföretaget Ressel Rederi på besök i regionen. I torsdags satt VD Ulla Ressel och hennes dotter Desirée – tillika ekonomiansvarig i företaget – i möte med Färjestadens Företagsgrupp och Mörbylånga kommun.

– Vi är relativt nära ett beslut. Både vi och de har fått hemläxa och ska försöka fixa det här så snart som möjligt. Men det är inte klart förrän man skrivit under, poängterar Ulla.

LÄS MER: TV+TEXT: Säsongspremiären avklarad för Dessi: ”En vacker färd”

Färjan trafikerar Kalmarsund mellan Färjestaden och Kalmar för åttonde säsongen i rad. Det nuvarande kontraktet går ut i höst. Uppdragsgivare är Färjestadens Företagsgrupp, som backas upp av Mörbylånga kommun, Kalmar kommun och Trafikverket.

– Det är ingen hemlighet att Dessi haft väldigt sviktande passagerarsiffror. Så i nuläget är det en minusaffär för oss att köra henne. Ska man binda upp sig för framtiden så kan det inte vara så, då måste man justera något och ta ett rejält omgrepp: ”Hur ska vi köra, vad ska vi fokusera på?”. Att köra tomma turer är som att sitta och riva tusenlappar, säger Desirée och fortsätter:

– Det blir ju svart eller vitt. Ser vi en framtid med förutsättningarna så kan det bli affär. Går vi hem och räknar på de förutsättningar som ligger – och märker att det fortfarande blir röda siffror – då blir det ingen affär. Vi är ett privat, litet företag och kan inte ha en dålig affär framför oss, för det har sluttat varje år nu. Dessi är som ett störtande plan.

Desirée och Ulla Ressel. Färjan M/S Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Desirée och Ulla Ressel. Färjan Dessi är döpt efter Desirée. Foto: Magnus Jansson

Det avtalet som parterna diskuterar sträcker sig över fem år. Den långa tidsperioden är främst något som uppdragsgivaren haft önskemål om.

– Vi har också velat ha det tidigare, men har samtidigt inte velat sitta fast i ett dåligt avtal. Det ska ju vara bra för bägge parter. Vi får se vad det blir, säger Ulla.

Årets säsong har börjat positivt. Det är dock för tidigt att dra för stora växlar av passagerarstatistiken. Rederiet upplever att den stora frågan som man kämpar med att är att bli allmänt kända i området och komma ut till en större massa.

– Många vet inte ens att vi börjat köra i år. Enligt våra enkätundersökningar är folk jättenöjda och ger tummen upp, men det blir ju inte så många tummar om ingen åker med oss, säger Desirée.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är framtida förändringar i Kalmar och Färjestaden som eventuellt kan påverka färjetrafiken negativt. När träbryggan i Kalmarsundsparken stod färdig inför 2014 ska rederiet ha tappat 25 procent av sina passagerare från tidigare år.

– Det var en stor grej. Alla badgäster, som förut tog färjan över till Öland, försvann för oss då. Det var ett hårt slag att ta och det gör också att man har funderingar och tankar kring att binda upp sig i fem år, säger Desirée Ressel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succépizzerians nya miljonsatsning: ”Allt blir nytt”

"Jag och min personal trivs väldigt bra här och jag vill skapa arbetstillfällen", säger ägaren.

Magnus Jansson

Kl.06:39, 20 maj, 2018

4 bilder
  • Hela byggnationen förväntas vara färdig innan midsommar. Foto: Magnus Jansson
    Hela byggnationen förväntas vara färdig innan midsommar. Foto: Magnus Jansson
  • Den nya ugnen, som skulle installeras under torsdagen, ska klara av att grädda 16 pizzor samtidigt. Foto: Magnus Jansson
    Den nya ugnen, som skulle installeras under torsdagen, ska klara av att grädda 16 pizzor samtidigt. Foto: Magnus Jansson
  • En del av det nya köket. Väggen till höger är provisorisk under tiden som den andra delen byggs upp.  Foto: Magnus Jansson
    En del av det nya köket. Väggen till höger är provisorisk under tiden som den andra delen byggs upp. Foto: Magnus Jansson
  • Kommunen hyr ut marken som uteserveringen är byggd på. Foto: Magnus Jansson
    Kommunen hyr ut marken som uteserveringen är byggd på. Foto: Magnus Jansson

MISSA INTE: Alla nyheter från Öland – besök våra nya sajt 24Öland.se

I maj 2015 startade Ramazan Öztürk upp Skogsby Pizzeria. Gensvaret från kunderna blev positivt – och tre år senare är han igång med en miljonsatsning.

– Första veckan jag startade så blev det kaos. Strömmen i den gamla byggnaden klarade inte av belastningen och efter fem dagar så fick vi byta ut all el. Sedan dess har det bara fortsatt gå uppåt.

När 24Öland besöker pizzerian under torsdagen så är verksamheten stängd. Väster om den gamla byggnaden, ut mot vägen, har en helt ny lokal byggts till under vintern och våren, plus en stor uteservering i anslutning till båda lokalerna. Redan under fredagen hoppas Ramazan och hans personal vara igång i den nya delen. Då ska samtidigt den gamla delen rivas för att sedan byggas upp i nyskick.

Förhoppningen är att allt ska vara i fullt bruk innan midsommar.

– Sammanlagt blir det en kostnad på en miljon ungefär. Allt blir nytt, med nytt kök och nya maskiner också. Det blir en provisorisk lösning de första veckorna, med tre bord inne plus uteserveringen. När allt är klart sedan kommer lokalen rymma 30 sittplatser inomhus och vara 130 kvadratmeter stor sammanlagt. Min tomt räckte inte till när det gäller uteserveringen, så jag har fått hyra mark från kommunen.

Hur gick tankarna när du startade upp en pizzeria här? 

– Jag såg en annons på Blocket om att en lokal var till uthyrning. Det hade varit ett café innan. Jag frågade ägaren vad man kan göra med den och han sa: ”du får göra vad du vill”. Jag hade en lokal i Bergkvara som precis lagts ner, så maskinerna fanns redan. ”Går det bra så fortsätter jag, går det inte bra så får jag stänga”, tänkte jag.

Ramazan har varit involverad i pizzabranschen i snart 30 år. För några år sedan hyrde han och drev Shqiponja i Färjestaden. Redan efter ett år köpte han lokalerna i Skogsby av den tidigare ägaren, och där ingår även klädbutiken Scali i samma område, som han numera hyr ut till den före detta ägaren.

Han driver också Pizzeria Flamenco i Kalmar. Nu planerar han dock att rikta allt fokus mot Skogsby.

– Jag har sålt pizzerian i Kalmar. Jag har ägt den i olika omgångar och den får en ny ägare i oktober. Jag och min personal trivs väldigt bra i Skogsby och jag vill skapa arbetstillfällen här.

I nuläget har pizzerian tre heltidsanställda. Under sommaren utökas personalstyrkan tillfälligt med två personer. Framtidsmålet är fem heltidsanställda, utöver Ramazan själv. Han hoppas också få tillstånd att servera alkohol framöver.

– Många kunder har efterfrågat försäljning av alkohol. Även elever på folkhögskolan har framfört önskemål. Man vill inte slösa tid och pengar på att ta sig in till stan. Men jag lär nog inte hinna få något tillstånd till den här sommaren, säger Ramazan Öztürk.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng