TV: Kommunen köper Guldfågeln arena av KFF

På torsdagen presenterades framtiden för Guldfågeln arena. 24Kalmar sände live – här kan du se hela sändningen i efterhand.

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.07:11, 1 juni, 2017

Högst upp i artikeln kan du se livesändningen från presskonferensen. Start cirka 03:00 in i klippet.

Som 24Kalmar rapporterade om på onsdagen så ska Kalmar kommun ta över ägandet av Guldfågeln arena, vilket Östra Småland var först med att berätta om.

LÄS MER: MP emot kommunalt övertagande av arenan: ”Tvingas betala 120 miljoner”

Vid en presskonferens på torsdagen presenterade kommunen och Kalmar FF framtidsplanerna för Guldfågeln arena.

Kommunalrådet Johan Persson (S) berättade om att det fanns fyra alternativ, där ett övertagande var det klart mest fördelaktiga ekonomiskt. Om inte en lösning hade kunnat nås så riskerade Kalmar FF konkurs.

– Kommunens kostnad blir i princip lika som idag och vi får en långsiktighet som råder över arenan, säger Johan Persson.

Köpeskillingen hamnar på 244,5 miljoner kronor och av den summan har Kalmar FF en innestående borgen på 120 miljoner.

Köpet av arenan innebär att kommunen sänker sina kostnader med omkring 15 miljoner per år i form av minskade räntekostnader, avskrivningar och amorteringar. Trots ägarskiftet är det Kalmar FF som äger rätten att sälja arenanamnet även i framtiden.

– Min utgångspunkt var att vi skulle komma ner i en kostnad som våra kollegor i Allsvenskan betalar. Vi har betalat 13 miljoner och de andra mellan noll och tre miljoner, säger KFF:s ordförande Mattias Rosenlund.

– Jag har sagt att vi ska fokusera på framtiden och inte på det som har varit.

Enligt Rosenlund har Kalmar FF, trots ett kraftigt sämre snitt i år en i fjol, landets bästa publiksnitt per capita och ett ”enormt PR-värde”.

Kalmar FF engagerar, det har vi särskilt märkt under de här dagarna, säger Rosenlund.

KFF-ordföranden öppnade också upp för ett byte av underlag i framtiden, då det finns en påbörjad process om att alla allsvenska lag ska ha hybridgräs.

Jag tror att det är framtiden. Då ökar vi också graden för hur vi kan utnyttja arenan med tre gånger, jämfört med en gräsplan, säger Mattias Rosenlund.

Han nämner bland annat att Guldfågeln kan bli en större evenemangsarena om man kan lägga golv över planen.

– Det går att få in andra saker. Och vi har en växande ungdomsverksamhet som behöver planer, och det finns andra lag som kan nyttja arenan, säger Rosenlund.

Arenaplanerna har orsakat en stor politisk debatt och i ett uttalande sa Miljöpartiet att de inte vill i lägga skattepengar på arenan. ”Jag beklagar att Johan Persson (S) inte drar samma slutsats”, sa Max Troendlé (MP) tidigare.

Även Moderaternas Christina Fosnes (M) är kritik till situationen.

– Vi är fortsatt skarpt kritiska till hur majoriteten valt att hantera den demokratiska processen. Att få två dagar för överläggningar inom det egna partiet för att ta beslut i 250 miljonersklassen är bedrövligt och säger mycket om den maktfullkomlighet som råder inom Kalmars röda majoritet, säger hon i ett pressmeddelande.

Nästa artikel

KLART: De möter Kalmar FF i genrepet

Det lär bli en härlig stämning när Kalmar FF spelar sista matchen innan Allsvenskan drar igång.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.17:23, 10 december, 2017

KLART: De möter Kalmar FF i genrepet
Kalmars Viktor Elm jublar efter att han gjort 1-0-måŒlet under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och IFK Gšöteborg den 6 augusti 2017 i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Kalmar FF meddelade under söndagen att sista matchen innan premiären kommer att spelas mot Superettanlaget Östers IF. Det blir alltså ett riktigt smålandsderby.

Matchen kommer att spelas den 24 mars men ännu är det oklart vart den kommer att äga rum.

Premiären i Allsvenskan kommer att spelas på bortaplan mot Häcken med preliminärt datum den 1 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: TV-stjärnorna segrade i inomhuscup

Det rutinerade TV-laget gick obesegrat genom turneringen. "Vi har lite högre medelålder än de andra lagen", säger en av profilerna.

Samuel Slättman

Samuel Slättman

Kl.16:50, 9 december, 2017

BILDEXTRA: TV-stjärnorna segrade i inomhuscup
Foto: Samuel Slättman.

På lördagen avgjordes Intersport-Nike Cup i Kalmar sportcenter. Ett av de deltagande lagen var TV-laget med profiler som sportjournalisten Patrick Ekwall, Paradise Hotel-deltagaren Eric Hagberg och den före detta allsvenska spelaren Per ”Texas” Johansson.

– Vi har ett ganska blandat lag men med lite högre medelålder än de andra lagen, säger en svettig Texas Johansson efter att hans låg nått 1–1 i den sista gruppspelsmatchen mot Timmernabben.

LÄS MER: Patrick Ekwall laddar inför Kalmarcup med boksignering

– Alla på planen är väl inte fotbollsspelare egentligen, men det ska vara lite blandat. Sen har vi några gamla allsvenska spelare också, men det var på medeltiden vi lirade, säger han och skrattar.

Laget, som fick förstärkning av bland andra division 1-spelaren Peiman Eliassi, knep två vinster och en oavgjord i gruppspelet och avancerade till semifinal.

– Det var lite oväntat. Nu får vi backa hem och hålla dem utanför oss. Det är inga stora löpningar i futsal, sa Johansson när han avslöjade taktiken inför slutspelet.

Efter att ha vunnit semifinalen mot Flerohopp ställdes TV-laget mot Ängö BK i finalen. Matchen fick avgöras i förlängning och slutade där 2–0 till tv-stjärnorna efter att Patrick Ekwall gjort det matchavgörande 1–0-målet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cupgeneralen redo för traditionsrik turnering

Eldsjälen om helgens cupfester.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:03, 9 december, 2017

Cupgeneralen redo för traditionsrik turnering
Bengt Carlsson, mångårig eldsjäl och cupgeneral hos RM IF. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det började för drygt 20 år sedan. RM-eldsjälen Bengt Carlsson och kollegan Stefan Karlsson startade RM IF:s julcup för att alla öländska fotbollsspelare skulle få chansen att spela en inomhusturnering under vinterhalvåret.

– På den tiden var det väldigt ovanligt med att andralagen fick vara med i cuper. Det var det som var tanken från början; att alla skulle få vara med, lite som en träningsturnering.

LÄS MER: TV-laget siktar på vinst i klassisk Kalmarcup

Unikt för ”Rälla-cupen”, som den kallas i folkmun, är att det aldrig någonsin deltagit något lag från fastlandet.

– Nä, det har alltid varit enbart öländska lag. Från början var det från division 4 och nedåt, men nu får alla föreningar på Öland vara med, säger Bengt Carlsson.

Nytt får årets turnering är att man har utökat till kvartsfinaler.

– Tidigare har bara gruppsegrarna gått vidare, vilket många tyckt varit lite halvtråkigt. Nu blir cupen lite längre, men vi vägde för och emot, och kom fram till att det här var den bästa lösningen.

Kan något lag hota inomhusgiganterna Glömminge?
– Det borde ju vara svårt. De är stora favoriter, men jag tror att Färjestaden har störst chans att rå på dem. Sedan hoppas jag att division 5-lagen (Böda/Högby, IFK Borgholm, RM IF och SSG IF) kan vara med och hota lite.

Sedan fem år tillbaka arrangerar föreningen även en damcup.

– Vi är en jämställd förening och har alltid haft dam- och herrlag. Därför tyckte vi det skulle vara självklart med en damturnering också.

I år är tolv damlag anmälda till cupen som äger rum på söndag.

– Färjestaden får anses vara skyhöga favoriter. Jag har svårt att se att något annat lag kan hota dem, säger Carlsson.

Under lördagen pågår även Rockneby IK:s Intersport-Nike Cup i Kalmar sportcenter. En profilstark turnering där TV-laget gör debut på futsal-scenen i Kalmar.

– Vi går alltid in med inställningen att vi ska vinna varje match vi ställer upp i, säger lagets coach, KFF-legendaren, Billy Landsdowne.

FaktaRM IF:s julcup, herr:
Grupp 1: RM IF 1, IFK Borgholm 2, Persnäs AIF 1, Böda/Högby.
Grupp 2: RM IF 2, IFK Borgholm 1, Persnäs AIF 2, Högsrums FF.
Grupp 3: Glömminge IF 1, Hulterstads AIK 2, Färjestadens GoIF, Lerkaka IF.
Grupp 4: Glömminge IF 2, Hulterstads AIK 1, Mörbylånga GoIF, SSG IF.

Intersport-Nike Cup:
Grupp A: Timmernabbens IF, Ängö BK, Bergkvara AIF, TV-laget.
Grupp B: Söderåkra AIK, Blomstermåla IK, IFK Kåremo, Flerohopps GoIF.
Grupp C: Norra Tångs BK, Mönsterås GoIF, Ljungbyholms GoIF, Rockneby IK.

RM IF:s julcup, dam:
Grupp 1: RM IF 1, Team Södermöre 1, IFK Borgholm 1, Rockneby IK.
Grupp 2: Färjestadens GoIF, Team Södermöre 2, IFK Borgholm 2, Trekantens IF.
Grupp 3: RM IF 2, Glömminge IF, Mörbylånga GoIF, Bäckebo GoIF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LOKALBOLLEN

BLOGG: Trotjänare lägger av – kapten klar för ny klubb

Mittfältsgigant lägger aktiva karriären på hyllan – blir assisterande tränare.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:54, 8 december, 2017

BLOGG: Trotjänare lägger av – kapten klar för ny klubb
Marcus Arvidsson slutar i Pukeberg – för att bli assisterande tränare. Tobias Karlsson plockar med sig lagkaptenen från sin förra klubb till Smedby. Foto: Privat/Arkiv

Tidigare under fredagen rapporterade Bonnbollsbloggen om kvartetten som skrivit på för Smedby BoIK. Nu är det klart att Joakim Andersson, 23, byter Tvärskog mot Smedby. Andersson var under den gångna säsongen lagkapten i ”Tväret” och följer därmed med sin tränare, Tobias Karlsson, som öst in mål i Tvärskogströjan de två senaste åren.

Mer från division 4-fotbollen: Pukebergs BK:s mittfältsgigant Marcus Arvidsson avslutar spelarkarriären, 34 år gammal. Arvidsson tar istället plats i ledarstaben.

– Mackes kunskap, erfarenhet och status i truppen gör att han fortfarande har massor att bidra med. Det är därför med stor glädje vi kan presentera honom som assisterande tränare kommande säsong. Macke tar därmed plats bredvid Philip (Rosqvist, spelande tränare) och de kommer tillsammans att fortsätta att utveckla det fotbollsmässiga. Macke kommer att fungera som matchcoach och även i övrigt avlasta Philip för att vi ska kunna prestera maximalt 2018, säger Magnus Johnsson i Pukebergs BK.

För fler lokalbollsnyheter – klicka dig in till Bonnbollsbloggen!

Vad händer i din förening? Tipsa oss gärna:
073-387 5133, eller mejl; karl-oskar.karlsson@24kalmar.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IFK Kalmar

Här är IFK Kalmars motstånd i den allsvenska premiären

Reser till Norrland för den historiska matchen.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:48, 8 december, 2017

Här är IFK Kalmars motstånd i den allsvenska premiären
Foto: Arkiv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng