104-årigt pensionat prisades: "Ett kvitto på det vi gör"

Nästa sommar blir den tionde för Klaus Kernchen och Katarina Petersson.

delningar

Klaus visar upp diplomet de vann.

Bo Pensionat är över 100 år gammalt.

Bo Pensionat i Vickleby är en restaurang och pensionat med 22 rum som drivs av Klaus Kernchen och Katarina Petersson sedan år 2010. För knappt ett år sedan gick Bo Pensionat med i Svensk Turistförening (STF) och för bara några veckor sedan tilldelades Bo Pensionat ett pris för sin mat av samma förening.

– Vi fick veta en vecka innan prisutdelningen att vi var nominerade och vi visste att vi minst kunde komma trea. Vi kom på en hedersam andraplats. Oväntat men väldigt roligt, säger Klaus Kernchen.

Klaus tror att STF-medlemmarna har upptäckt Bo Pensionat matmässigt i år och att det är därför de har tilldelats utmärkelsen.

– Vi har jobbat med det här sedan 2005 och att 13 år senare få någon typ av kvitto på det vi gör. Det är jätteskoj.

Klaus och Katarina flyttade till Öland 1999 och redan då hade de planer på att driva Bo Pensionat.

– Vi har pendlat fram och tillbaka mellan Hulterstad och Kalmar och kört förbi skylten Bo Pensionat flera gånger och nästa sommar blir det den tionde sommaren vi driver det.

Sedan de gick med i STF har det varit lätt för dem att hitta rätt målgrupp.

– Vi hittar rätt publik alla gånger. De är intresserade av natur och det har vi här. Vi har havsöringsfiske, fågelskådning och orkidéerna finns. Allt ligger här ute på alvaret och det är gångavstånd. Det är perfekt, säger Klaus.

Bo Pensionats affärsidé är att de ska erbjuda så lokala produkter som möjligt till sina gäster.

– Vi jobbar inte med halvfabrikat. Det är en smal affärsidé som är lätt att kommunicera ut till både gäster och personal. Vi lufttorkar och röker våra charkuterier. Dessutom kommer vårt kött från Bårby, säger Klaus.

Klaus har arbetat i restaurangbranschen i över 30 år och han brinner fortfarande för det.

– Jag har ett stort intresse för att laga mat och jag är intresserad av vad gästerna säger här på pensionatet. Jag arbetar lika mycket i köket som jag arbetar i matsalen

På Bo Pensionat har de just nu fullt sjå med deras egna julbord, som inte är något traditionellt julbord.

– Vårt julbord består av mycket lamm och vilt. I år har vi även lagt ner energi på dessertbordet med fikonglass och cheesecake med havtorn, säger Klaus.

Sista julbordet på Bo Pensionat serveras den 18 december som också är deras sista dag för året. Bo Pensionat öppnar igen i mars nästa år.

FAKTA

Bo Pensionat tilldelades ett silver i kategorin Årets kudde - mat 2018

Här är motiveringen:

I pittoreska Vickleby ligger Bo Pensionat med en lång och spännande historia. Här puttrar långkok, stoppas korv och röks fisk och kött. Menyn är alltid säsongsbaserad med närproducerad mat med inriktning Ölandslamm och vilt. Katarina och Klaus med familj får gästerna att trivas. En vistelse på anrika Bo Pensionat bjuder både på en unik mat-, kultur och naturupplevelse.

Källa: Svenska Turistföreningens hemsida

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar