Laddar

13-åriga Johanna bakar Sveriges godaste kladdkaka

I dag firas kladdkakans dag och det bästa receptet i Sverige är signerat Johanna Gren, 13 år från Kalmar. Hon har redan bröllopstårtor på sitt CV och drömmer om att starta ett eget konditori.

delningar

Det är tidningen Hemmets som nyligen korat ”S’more kladdkakan” till den allra bästa i Sverige. Receptet är skrivet av Johanna Gren, 13 år från Kalmar.

– Jag stod faktiskt och bakade cupcakes när de ringde och sa att jag hade vunnit, då blev jag jätteglad, säger Johanna Gren.

Innan tävlingen hade hon bakat flera sorters kladdkakor, och tog ytterligare inspiration från en amerikansk S’more. Två kex med choklad och marshmallows mellan, som sätts över eld tills det smälter samman.

– Sen la jag till en digestivebotten och en lite marshmallow-aktig frosting. Jag tror det är kombinationen och all choklad som gör den så god, säger Johanna Gren.

Hon var tio år när hon upptäckte sitt intresse för att baka, och fick testa sig fram i köket till en början.

– Jag har utvecklats väldigt mycket. Först gjorde jag en del muffins och cupcakes men då fick jag ha hjälp och de blev inte så fina. Sen när jag lyckades själv blev jag så stolt, säger Johanna Gren.

Nu ägnar hon 2–3 kvällar i veckan åt att baka och driver dessutom en blogg där hon dokumenterar alla sina recept. I år gjorde Johanna sina första bröllopstårtor, en till vardera syskon som gifte sig i somras. Hon har redan fått beställningar av fler.

Du avancerar fort i köket, är det fler i familjen som bakar? – Det är inte så att vi har någon mästerbagare i släkten. Mamma har bakat en del – men inte det mest avancerade. Jag är den som bakar mest i familjen nu, säger Johanna Gren.

Vad tycker du är roligast att göra? – Jag gillar prinsesstårtor. Men jag gör inte det så ofta eftersom det känns lite konstigt att bara baka sådär en vardagskväll. Men sen gillar jag att göra småkakor och vaniljbullar, säger Johanna Gren.

Samtidigt finns det inte tid till hur mycket bakning som helst, skolan är viktigare, menar Johanna. Men hon vet vad nästa mål är.

– Efter jag gått ut nian nästa år vill jag läsa livsmedellinjen på Jenny Nyströmskolan med inriktning bageri. Efter det vill jag jobba på konditori för att se hur det är, kanske resa till London och sen öppna ett eget konditori. Men vi får se hur det går, säger Johanna Gren.

Hur ska du fira kladdkakans dag i dag? – Jag visste faktiskt inte att det var i dag, men då kanske jag kommer baka någon kladdkaka.

Du kan hitta Johannas egna blogg och hennes recept här eller titta på hennes Instagram.

Johannas S’more kladdkaka Vinnare i Hemmets tävling – Sveriges 5 godaste kladdkakor.

Kexbotten 10 digestivekex 4 msk smält smör 1½ msk ljus sirap

Kladdkakssmeten 100 g smör 75 g mörk choklad 2 ägg 2 dl strösocker 1 dl vetemjöl 1 krm salt 2 tsk vaniljsocker

Marshmallow-frosting 3 äggvitor 1½ dl socker 1 tsk vaniljsocker

Servering färska bär

Ugn 180°

Gör så här: 1. Botten: Krossa digestivekexen tills de ser ut som sand, tillsätt sedan det smälta smöret och sirapen. Rör om. Pressa ner det i en smord form, ca 24 cm i diam, gärna med löstagbar botten, tills det blir kompakt.

2. Kladdkakssmeten: Gör ett vattenbad (ställ en skål över en kastrull med kokande vatten). Smält smör och hackad choklad i skålen. Låt svalna.

3. Vispa under tiden ägg och socker lite lätt (inte poröst). Tillsätt chokladblandningen i äggsmeten. Ta sedan i resten av alla torra ingredienser och rör om. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna och lossa den ur formen.

4. Marshmallow-frosting: Gör ett vattenbad. Häll äggvitorna och sockret i skålen. Värm under omrörning i 3–5 min (om man sätter i fingrarna ska man inte känna sockret). Ta skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills det blir fast. Häll i vaniljsocker och vispa lite till. Spritsa små toppar på kladdkakan och bränn av med en liten gasbrännare.

Relaterade artiklar