Laddar

17-åring döms – körde epa-traktor i 80 km/h

Strax före nyår fick en civil polisbil syn på en epa-traktor som körde betydligt snabbare än den tillåtna hastigheten.

delningar

En epa-traktor, eller A-traktor som det också kallas, får som mest framföras i 30 km/h. Den 30 december i fjol upptäckte en polisman en epa-traktor som körde för fort på Norrlidsvägen.

Polismannen, som körde en civil polisbil, följde efter och vid ett tillfälle, när polisbilen höll cirka 60 km/h, ”ökade avståndet markant” till epa:n, enligt polismannens uppgifter från förhöret.

På parkeringen till City Gross stannade epa-traktorn innan färden gick vidare på vägar norr om Kalmar, i trakterna kring Lindsdal och Kläckeberga. Polismannen utryckte oro för trafiksäkerheten då hastigheten var uppe i 80 km/h på smala och krokiga vägar.

När epa-traktorn parkerade stannade polismannen för att konfrontera den 17-åriga föraren. Polisens undersökning visade att epa:n saknade en av två obligatoriska växellådor samt hade en manipulerad varvtalsregulator.

I förhör har 17-åringen nekat till brott och sagt att han inte har kört fortare än 40 km/h. Han säger sig inte heller känna till något om varvtalsregulatorn.

Tingsrätten anser inte att det finns någon anledning av tvivla på polismannens vittnesmål, tillsammans med den tekniska bevisningen som visade att epa:n gick betydligt fortare än tillåtet.

17-åringen döms nu för olovlig körning och påföljden blir 30 stycken dagsböter på totalt 1500 kronor.

Relaterade artiklar