27-årige Simon lever på sin hobby: "Tar tid att lära sig"

Simon Ekenberg reser runt hela världen varje år. - Foto: Privat

Under gymnasietiden hittade Simon Ekenberg ett nytt intresse – nu är han proffs.

delningar

När Simon Ekenberg skulle välja gymnasieskola föll valet på Jenny Nyströmskolan. Där skulle han plugga naturvetenskapligt program i tre år. Han valde programmet för att han helt enkelt inte visste vad han ville bli. Hans framtid skulle dock bli overkligt svår att förutspå.

– Det var en kille som gick på skolan som spelade bridge. De introducerade mig och vi spelade lite på rasterna. Jag tyckte att det verkade intressant och fastnade direkt. Jag har alltid tyckt om att spela kort med syskon och så, det har alltid varit roligt. Det är mycket logik i bridge, säger Simon Ekenberg.

Efter att ha fått testa på spelet anslöt han sig till den lokala bridgeklubben i Kalmar. Han märkte ganska tidigt att han hade talang och lärde sig det avancerade spelet relativt fort. Ju bättre han blev desto roligare tyckte han att det blev.

För Simon var det inte bara själva spelet som lockade, det var precis som för så många andra också det sociala kring spelet som han trivdes med.

– Man lär känna massa nya människor. Idag har jag vänner runt hela världen. Det är också roligt att man kan umgås i alla åldrar också, vilket inte händer så ofta på andra platser. Den enda nackdelen är att det tar lite tid att lära sig. Men när man väl lärt sig så är det det roligaste som finns. Ju mer bättre man blir desto mer intressant blir det, man utvecklas hela tiden. Tycker man om logiskt tänkande och att spela kort är det ett perfekt spel, menar Simon.

Idag är Simon 27 år gammal. Nu reser han över hela världen och har inga krav på sig mer än att spela bridge – och prestera mot de bästa. De senaste åren har han fått uppleva stora delar av världen.

Det blir många och långa resor flera gånger om året, trots det trivs han med tillvaron och tycker inte att det är så påfrestande.

– Det är ganska slappt egentligen. När man väl spelar så spelar man ofta en hel dag. På mästerskap kan det vara varje dag i en hel vecka. Jag har inget jobb vid sidan om så när jag är ledig spelar jag på skoj på klubben eller på internet. Jag har andra kompisar som också är proffs. Med dem blir det en del idrott som till exempel padel, det är roligt, säger Simon.

Nu tävlar Simon för en klubb som heter St:Erik i Stockholm. Hans planer framöver är svåra att sia om. Det är aldrig riktigt bestämt exakt vilka tävlingar det kan bli för ett bridgeproffs. Men den närmsta framtiden är bestämd.

– Det är alltid lite svårt att säga, det dyker upp lite grejer då och då. Men det är tävlingar som kallas Nationals tre gånger varje år i USA. Sen ska jag till Costa Rica och Argentina i maj och i mars ska jag till Lissabon för att spela spela Mixed-EM. Efter det blir det Ryssland, det är grejer hela tiden, säger Simon med ett leende.

Eftersom det blir mycket resande blir det också mycket upplevelser. Både i bridgevärlden men också runt omkring. Simon brukar försöka ta åtminstone någon dag varje resa åt att njuta av det han har möjlighet att se.

– Jag har varit på samma tävling som Bill Gates. Han spelar en hel del bridge. Sedan får man se en hel del. Man har inte så mycket fritid när man väl är iväg men då och då åker man och turistar lite. Vi var på kinesiska muren för ett tag sen och när vi var i Philadelphia sist så kollade vi Rocky steps. Man kan alltid ta någon dag extra om man vill men man brukar vara ganska trött och vilja åka hem efter en tävling. I slutet på förra året var jag på Hawaii. Där börjar tävlingarna vid klockan 13, då kan man ju ligga och sola lite på dagen, säger Simon.

Som bridgespelare beskriver Simon sig själv som väldigt allround. Han menar att det är lättare att peka ut en svaghet hos sig själv än en styrka. När 24Kalmar pressar den ödmjuke spelaren kommer det dock fram lite styrkor.

– Kanske att jag är en schysst partner som aldrig ger upp. Men det finns en grej i bridge som kallas budgivning, det är nog det jag är bäst på skulle jag säga. Men jag har lätt för att bli lite irriterad ibland, om motståndaren har mycket tur till exempel. Det är en dålig egenskap i bridge, förklarar Simon.

Redan nu livnär sig Simon på spelet. Han är dock inte nöjd där han är. De bästa spelarna i världen är oftast som bäst när de blir äldre och har mycket erfarenhet. Simon kan ha väldigt många år kvar i sin karriär och har som alla tävlingsmänniskor mål och drömmar.

– Det stora målet är öppna VM, "Bermuda Bowl". Det är ett inofficiellt VM för landslag som går varannat år. Att vinna en av huvudtävlingarna i USA är också något av de största målen. Sen har man så klart som mål att vinna varje tävling man ställer upp i, påpekar Simon.

Fem snabba med Simon:

Favoritmusik: Gillar allt, nödvändigtvis inte rap dock.

Favoritfärg i kortspel: Spader.

Drömresmål: Nya Zeeland hade varit häftigt.

Så laddar du för en turnering: Äta marabou, läsa på sitt systemkompendie och lägga sig i tid.

Idol som liten: J-O Waldner.

FAKTA

Simons meriter:

VM-guld i lag och par med Linus Dahlström  – Junior upp till 25 år.

Två silver ett brons i EM – Junior upp till 25 år.

En fjärdeplats i EM

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.