Laddar

30 Kalmarprofiler i stor nyårsenkät: ”Så blir mitt 2018”

24Kalmar har gjort en stor enkät med kändisar, profiler och makthavare – läs hur de firar in 2018.

delningar

Redaktionen ställde följande tre frågor till 30 välkända personer i Kalmar.

1. Hur ser du på året som gått? 2. Vilka förhoppningar har du på 2018? 3. Hur firar du in det nya året?

Anna Rydell, skådespelare: 1) Både bra och dåligt. Det ska bli skönt att gå i ett nytt år. 2) Det ser ljust ut med många roliga projekt och en härlig semester som väntar för vår familj. 3) Premiären på Kalmarsundsrevyn! Efter den blir det premiärfest med ensemblen och familjer.

  Shemsi ”Papi” Brahimi är en eldsjäl som bedriver idrottsverksamhet för ungdomar i brottsförebyggande syfte. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Shemsi ”Papi” Brahimi, eldsjäl: 1) Året som har gått har varit väldigt intensivt och roligt. Det går inte att uttrycka sig hur tacksam jag är för att jag har fått en fast anställning. Jag tackar alla som ligger bakom detta då jag strävat efter det år efter år. 2) Jag har stora förhoppningar, givetvis. Jag vill ha ännu fler ungdomar att arbeta med. Sedan tar min äldsta son studenten. Det som är lite oroväckande är kommande val. Jag fruktar att en del av populationen i detta magiska land röstar på fel parti. Vilket parti jag syftar på låter jag vara osagt. 3 ) Jag börjar med att kolla på IFK Bergas Nyårscup där jag stöttar ”mitt” lag, Team Eliassi. Sedan så spanar vi självklart in fyrverkerierna på Kalmar Slott då det är en tradition. Vi äter en så kallade ”svårare” middag och strax innan midnatt förbereder vi oss med att skjuta in 2018.

Martin Nilsson, krögare: 1) Ett kanonår på många sätt. Min fru har inte lämnat mig, Kalmar FF är kvar i allsvenskan och våra olika koncept på Kallskänken, Postgatan och Villa Solbacken sitter. 2) Att bli något smartare, smalare och vara fortsatt gift. 3) Det blir champagne och skaldjur i någon förort, troligtvis så somnar jag vid 23-hugget och rycker till runt midnatt av någon raket som viner förbi.

Hanne Deverén, företagare: 1) Det har varit ett fantastiskt och fruktansvärt år samtidigt. Vår sons cancerbehandling har blivit vardag, men det är ”so far so good” och så mycket bra har ändå hänt. Kanske lite tufft med både flytt privat och av företaget. 2) Att Pelles behandling fortsätter gå bra och förhoppningsvis når sitt slut enligt plan nästa höst, att alla andra när och kära mår bra samt att företaget fortsätter växa. Sjävklart också att Kalmar HC går upp i division 1. Så kul med så bra hockey som de visar upp i Kalmar just nu. Förgyller tillvaron. 3) Det blir med vänner hemma hos oss i nya huset.

Per Viberg, klubbchef FBC Kalmarsund: 1) Ett spännande år med nya utmaningar och nya bekantskaper. 2) Att familjen får vara friska även 2018 och att vi fortsätter att utveckla FBC Kalmarsund såväl organisationsmässigt som sportsligt. 3) Lugnt och stilla på en nästan öde strand på Koh Kood tillsammans med fru och våra två döttrar.

  Ida Gratte skriver svängig musik om viktiga samhällsfrågor. Foto: Hanna Thulin

Ida Gratte, artist: 1) Det viktigaste och bästa som hänt Sverige och världen detta år är helt klart #Metoo. Ryser när jag tänker på vilka stora konsekvenser det gett. Annars är det otroligt tråkigt att tänka på det stora antalet terrordåd och att ett sånt stolpskott som Trump tog över makten i USA. Privat så har det varit ett väldigt händelserikt år. Jag har släppt tre singlar och vann länsfinalen av ”P4-nästa”. Jag har bland annat blivit sambo, börjat plugga, varit danslärare, skrivit många nya låtar och spelat cirka 60 livegig. 2) Jag kommer jobba vidare med mitt studioteam för en release av EP eller album, jag hoppas också kunna inspirera och underhålla ännu fler människor. Större scener är såklart i drömmarna och det kommer jag jobba stenhårt för. Att fler våldtäktsmän döms och får vettiga straff hade inte heller suttit fel. 3) Jag kommer spela på ett nyårsmingel på restaurang Magasinet i stan under eftermiddagen och när jag är klar där åker jag vidare till vänner och firar in året med dem. Jag gillar inte raketer så det blir det inga, men mycket musik och kanske ett tomtebloss!

Johan Persson (S), kommunalråd: 1) 2017 har varit ett väldigt bra år. Malin och jag har gift oss och Kalmar går riktigt bra. Resultaten för skolan och äldreomsorgen har förbättrats, vi blev Årets Sommarstad igen, runt 750 bostäder blev klara och Kalmar har nu två allsvenska lag i fotboll. Ett kanonår helt enkelt! 2) Jag hoppas Kalmar fortsätter utvecklas i positiv riktning, mycket talar för det. Jag hoppas President Trump blir avsatt så man slipper gå omkring och oroa sig för ett nytt stort krig. Efter sommaren stundar det val och då hoppas jag naturligtvis att Kalmarborna röstar för att Kalmar ska fortsätta framåt. 3) Jag firar med min fru och goda vänner. Det blir god mat och trevligt umgänge.

Lisa Söderholm, centrumutvecklare, Kalmar City: 1) För mig har det varit ett händelserikt år då jag i november tog över arbetet med att leda utvecklingen för vår stadskärna som centrumutvecklare för Kalmar City. 2) Det blir året då alla som bor och verkar i Kalmar kan säga vad det är som är så unikt med vår stadskärna. Jag kommer jobba mycket med delaktighet och att sprida kunskap. 3) Mina föräldrar bor i Thailand över vintern så jag tar familjen med mig dit och firar tolvslaget på en varm strand.

Jimmy Strand, Mighty Event: 1) Intensivt, lite roligare än 2016 men lite tråkigare än 2018. Det har varit mycket på alla plan men det har kompenserats med ett gäng semesterdagar och andra äventyr när tillfälle getts. 2) Att växa som person och egen företagare, samtidigt ducka en stundande 30-årskris. 3) På händer med nära & kära!

  Linnéa Thurfjell är bland annat engagerad inom parasporten i Kalmar och vann pris som årets Eldsjäl på Eldsjälsgalan i våras. Foto: Viktor Jerner

Linnéa Thurfjell, eldsjäl: 1) Året som har gått har för min egna del varit extra kärleksfullt i och med Eldsjälsgalan i våras. Det är helt makalöst vilka fantastiska människor jag har runt omkring mig, helt obeskrivligt. Därefter så har jag tvingats till att ta det lite lugnt med projektidéer och så har jag fått skära ner på mina ansvarsområden. Det ser jag som en positiv sak även om jag inte är van vid att ta det lugnt. Insikt är alltid bra och det har jag fått mycket utav i år. 2) Jag ser jag på 2018 med spänning. Det kommer ske en del förändringar i mitt liv och de ser jag fram emot även om de flesta är inofficiella ännu. En förändring som jag kan dela med mig utav är att jag har sagt upp mig från mitt ena halvtidsjobb för att studera Sports Management på distans. Min yrkesdröm är att kunna få betalt för allt man gör för idrotten och parasporten och detta känns som ett steg  i rätt riktning. 3) Jag tar alltid nyår lite med en nypa salt, förändringar och löften till sig själv kan man skapa vilken dag som helst på året och inte bara på nyår. Det gäller bara att ha lite järnvilja. Eller ganska mycket snarare. Jag firar ändå såklart och då är det med nära och kära på ett eller annat vis.

Adnan Beckovic, rugbytränare 1) Det har varit ett spännande och lärorikt år med mycket inslag av glädje och framgångar. 2) Precis som alltid så önskar man att alla nära och kära får behålla hälsan intakt. Utöver det hoppas jag, och tror, att även 2018 har mycket gott att erbjuda. 3) Det blir nog en lugn dag med sambon och familjen sen mot kvällen blir det nog någon form av festligt tillställning med goda vänner.

Tina Burvall, Skälby gård 1) Det har varit ett år där vi fått anledning att reflektera över hur vi beter oss mot varandra och vår omvärld. På Skälby har vi slagit nya besöksrekord – behovet av rekreationsplatsen blir större ju mer stressat samhälle vi lever i. 2) Jag hoppas att människor ska slippa fly från sina länder. Att engångsplasten förbjuds. Att köttkonsumtionen går ner och djuren får det bättre. Att Trump blir avsatt. Att mina kära får må bra. För Skälbys del hoppas jag på att 4H-familjen växer – vi behöver bli fler som tar hand om djur och barngrupper. 3) Med god mat, helst hummer, rådjurssadel och chokladmousse, tillsammans med nära och kära. Inga raketer men bubbel vid 12-slaget och pussar och kramar. Som tonårsförälder har man ”jour” en sån kväll och sitter startklar.

Jesper Ericson, kanalchef P4 Kalmar 1) Det har varit ett otroligt spännande år för mig personligen. Jag har bytt jobb till P4 Kalmar efter 25 år på Barometern, jag har fyllt 50 och våra barn har flugit ur boet. Det känns som om 2017 inte bara blev ett helt nytt kapitel utan början på en helt ny bok i mitt liv. 2) Jag hoppas att det blir året när vi återigen kan tala och diskutera utan att hata och smäda varandra. Journalistiskt är det ju också ett väldigt spännande år eftersom det är val. På det personliga planet hoppas jag komma igång med träningen, kanske vara med i något lopp. 3) Det blir rätt lugnt tillsammans med nära vänner. Vår gamla hund är inte så förtjust i raketer och vi behöver vara med henne.

Alexandra Durne, initativtagare till Våga Välja 1) Jag kommer att se tillbaka på året 2017 som förändringens år, både för mig personligen och för samhället. För mig och så många andra har #metoo varit helt revolutionerande! Kvinnofrågor börjar bli människofrågor, förtryckande strukturer synliggörs och tystnadskulturen börjar motarbetas. Men förändring kan vara svårt och än finns många motståndare mot dessa förändringar, men skillnaden är att vi som vet att förändringen är alldeles livsnödvändig har starkare röster än nånsin. 2) Jag hoppas och tror att vi knappt fått se början av den förändring som #metoo har inneburit för så många. Inför det kommande året hoppas jag på en samtyckeslagstiftning, ett valresultat som grundar sig i medmänsklighet, mer engagemang för ökad jämställdhet och ännu högre röster från de utsatta i samhället. Lite sol och tid för att njuta vore ju heller inte helt fel! 3) Det nya året firas framförallt in med min lilla familj, sambon Micke och hunden Albus, men också tillsammans med goda vänner!

Magnus Kviske, skådespelare 1) Det har varit ett bra år, men det kan alltid bli bättre. 2) Jag hoppas att det blir en succé för Lasse-Majas Detektivbyrå och att vi hittar en bra spelplats för sommarens stora barn och familjeföreställning. 3) Med kära vänner och kollegor på scen i premiären av Kalmarsundsrevyn!

  Elsa Karlsson ser fram emot ett spännande 2018 som innebär spel i Allsvenskan med IFK Kalmar. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Elsa Karlsson, IFK Kalmar 1) 2017 har varit ett fantastiskt år på många sätt. Avancemanget till Allsvenskan var självklart höjdpunkten som jag kommer att bära med mig resten av livet. Jag är så glad över att ha fått dela denna säsong/detta år med mina underbara lagkamrater! Jag har dessutom fått vara frisk och skadefri, vilket inte är en självklarhet. 2) 2018 ska bli ett väldigt spännande år. Att det ska spelas allsvensk fotboll även på damsidan i Kalmar känns oerhört kul och att få fortsätta i IFK för åttonde året i rad. Jag tar dessutom examen till sommaren, vilket gör att det är dags att ta steget ut i arbetslivet för mig också. 3) Jag firar in det nya året på en strand i Thailand med solglasögon, sand mellan tårna och kanske en thai-massage dagen till ära. Inte jobbigt alls.

Tobias Johansson, verksamhetsansv. Kalmarsalen och ordf. Kalmar HC 1) Det har varit ett händelserikt år på alla plan och på flera olika sätt det bästa och även det tuffaste året i mitt liv. Årets höjdpunkt var chansen att få börja jobba på Kalmarsalen där det finns oändliga möjligheter. 2) Jag hoppas på ett fullbokat Kalmarsalen, Kalmar HC går upp i HockeyEttan, ett fantastiskt år tillsammans med nära och kära och mer sömn. 3) Jag kommer att fira med familjen och goda vänner här i Kalmar.

Malin Almqvist, länsråd 1) Året som gått har varit spännande och intensivt. Kalmar län fortsätter att utvecklas. Kommuner, landstinget, regionförbundet och andra aktörer driver länet framåt och vi är en del i det viktiga arbetet. 2) Jag hoppas att nästa år blir lika intensivt och utvecklande för länet. Vi kommer fortsätta att utveckla våra tidiga dialoger med kommuner för att bl a kunna korta handläggningstider. 2018 är ett valår och vi kommer förbereda vår del i den demokratiska processen. 3) Jag och min man kommer att fira in det nya året med goda vänner. Jag förväntar mig god mat och många skratt. Bästa början på ett nytt spännande år.

Nicholas Murigu, entreprenör 1) Jag tror på balans i allt man gör. Men i realiteten har det varit helt galet. Föreläst i Finland, Vitryssland & Lettland om Socialt Entreprenörskap. Fått pris för Skälbyträdgården med ett underbart team där. Kört grejer med bästa gänget @KalmarCo-workingspace. Upplevt min 1-åriga dotter växa och förlorat min mamma. Galet år som sagt. 2) Kvartal 1 ska jag sova! Hahaha! Och efter det har misslyckas blir det projekt och nya verksamheter regionalt och internationellt. Att ta #MeToo till en långsiktig förändring står högt på min hitlist. Övrigt önskar jag att mina medmänniskor vågar följa sina drömmar mera. 3) Med min underbara familj. I slutet av dagen är det alltid de nära och kära som kommer först.

 Liselotte Erndin Dahlberg lever i nuet och ser 2017 som hennes bästa år hittills.  Foto: Hanna Thulin

Liselotte Erndin Dahlberg, bloggare och körledare 1) Jag väljer att alltid se det senaste året som mitt bästa hittills eftersom även motgångar ger ett lärande inför nästa år. Metoo-kampanjen var/är fantastisk och att den blev så stor just i Sverige visar att vi ändå är ett land där jämlikhet ligger högt på agendan. 2) För egen del hoppas jag på ännu mer musik i mitt liv och att mina fantastiska Joyvoicekörer fortsätter att växa och sprida glädje. För världen hoppas jag på mer generositet mot medmänniskor i behov och mindre Trumpidioti… 3) Det blir förmodligen rätt lugnt. Jag älskar fest och flärd men också en nyårsafton helt i eftertänksamhet och lugn att reflektera. I år blir det nog det senare. Jag har ändå inget att ta på mig – haha!

Fredrik Norén, hotelldirektör Skansen 1) 2017 har varit ett mycket bra år för oss i team Skansen. All time High! Vår region växer sig starkare för varje år, känns som vi verkligen är på rätt väg. 2) Förhoppningarna är att 2018 kommer bli ännu bättre än 2017 så klart, så det måste vi fixa. Ser fram emot en ny säsong och vi är reda taggade. Vi ligger cirka 12 månader fram i tiden planeringsmässigt. 3) Det nya året firad enligt tradition in på Skansen med fullt hotell o fullsatta restauranger! Årets största dag för oss!

Caroline ”Beppo” Gustafsson, crossfitproffs 1) Året som har gått har varit det bästa i mitt liv! På alla plan har detta året varit en succé! 2) Jag hoppas att nästa år kommer innebära något helt nytt, jag tror att mitt 2018 kommer slå 2017 med hästlängder! Förändringar är i intågande! 3) Jag firar in det med människor jag älskar, mat, dryck, lekar, raketer precis som sig bör!

 Lars Malkar kommer att fira in det nya året med familj och vänner. Foto: Hanna Thulin

Lars Malkar, Malkars träningscenter 1) Det går inte att förbise terrorattentatet i Stockholm som skedde i april och en mer osäker omvärld med herrar som bröstar upp sig mot varandra med människors liv på spel. Men för att inte bli för svart i tillbakablicken så tycker jag vår fina stad Kalmar fortsätter att vara en trygg och trevlig stad med mycket framåtanda. På ett personligt plan har jag ett ljust minne av en frisk och glad familj som betyder mest för mig. 2) Jag hoppas att man ser till funktionshindrades intressen och trygghet i Sverige. Jag ser på nära håll hur en familjs förutsättningar nu förändras med en mycket liten förståelse för familjen bästa ur deras perspektiv. Det är där samhällets resurser måste finnas. 3) Det är inte planerat, mer än att det blir med familj och vänner i en enkel tillställning.

Carolin Eriksson, lagkapten FBC Kalmarsund 1) Året som har gått startade tungt då vi åkte ur SSL i våras. Ganska snabbt så försökte vi lägga det bakom oss och körde på inför en ny säsong. I dagsläget ligger vi tvåa i vår serie och därmed kommer detta året avslutas bättre än vad det började. 2) 2018 känns som ett perfekt år att få spela ännu ett kval till högsta ligan. Det är framför allt det jag hoppas på och det jag önskar mig mest av allt i julklapp. 3) Det nya året firar jag in med goda vänner, god mat och en 5-kamp så att man kan få plocka fram vinnarskallen även då. Det brukar bli en helt perfekt dag!

Mats Billmark, författare och livsstilscoach 1) Det har varit väldigt upp och ner. Min älskade mamma dog i september vilket har varit väldigt jobbigt, en enorm saknad…Ny bok och utlandslanseringar finns på pluskontot. 2) Lugnare tempo och mer tid i huset på norra Öland. Mycket mindfulness och närvaroträning. Samt att människor lägger undan sina egon och blir mer empatiska och vänliga mot varandra! 3) Vi kommer att fira i Byxelkrok med vänner och grannar!

Maria Hammarström, ordförande KFUM Kalmar HK 1) Det har varit ett år som började kanon, med stora framgångar för handbollen, men som kantats av motgångar och en del frustration. Allt blir inte alltid som vi vill, men vi fortsätter kämpa på. 2) Jag har förhoppningar om större och bredare satsningar på föreningslivet. 3) Det vill ni inte veta!

  Zana Eliassi hoppas att 2018 blir ett år med en lugn omvärld och fred. Foto: Arkiv

Zana Eliassi, fotbollsprofil 1) Året som gått har varit väldigt lärorikt för min personliga utveckling och även i arbetet. Världsmässigt har det varit ett tungt år för oss kurder, både med oroligheterna angående vår schism med Irak samt jordbävningen som lämnade många offer (många barn) och flera familjer hemlösa. 2) Jag hoppas på ännu ett bra och lärorikt år för mig personligen. Mina förhoppningar är också att vi får en lugn omvärld med fred och inte mycket oroligheter. Samt önskar jag alla en bra hälsa och välmående. 3) Jag firar den tillsammans med min kära fru och nära och kära.

Jeanette Lindström, vd 24 Journalistik 1) 2017 har jobbmässigt varit mycket spännande. Storsatsningen med 24 Journalistik känns nästan lite overkligt, vi har bara i år startat våra digitala nyheter på 6 nya orter. 2) Förhoppningen är att vi kan växla ut ytterligare under 2018, sedan ska jag storsatsa med min nya häst och försöka nå nya höjder i min hoppkarriär. 3) Jag kommer fira in det nya året med min familj, vi har hundar och hästar som behöver tillsyn så den blir en lugn kväll med god mat och gott sällskap.

Pierre Edström, politiker (L) 1) Det finns mycket onda krafter i världen som skapar oro och konflikter. Främlingsfientlighet och rent hat får allt större utrymme. Det känns som detta ökat under 2017. Samtidigt finns det goda krafter som behöver få mer uppmärksamhet. Det har varit bra att förekomsten av sexuella trakasserier och kränkningar kommit upp till ytan. Det är en bra start för att göra något åt problemen. 2) För egen och mina närmaste att vi får vara friska. I övrigt att de ”goda” krafterna får mer utrymme. Färre människor ska tvingas fly från sina hemländer. Fler barn och unga ska få växa upp i frihet oberoende av var i världen man bor. Fler behöver söka samförstånd istället för konflikter och motsättningar. 3) I år åker vi iväg med goda vänner för att fira nyår. Det blir säkert nyårsbön i någon kyrka på Öland och massor av tid för god mat, och dryck samt många skratt. Jag hoppas också på lite snö så den riktiga nyårsstämningen infinner sig.

Christian Persson, Eventkompaniet 1) Eventbyrån Partykompaniet har haft ett fantastiskt år, massor med event och lönsamhet. Privat så gläds jag åt min dotter på lite mer än 2,5år som redan kan skriva sitt namn och min son som det går väldigt bra för i skolan. 2) 2018 skall bli året med lite mer semester, eller rättare sagt, med semester med familjen. Hoppas kunna göra någon utlandsresa. På jobbfronten har vi samma ambition som sedan starten för snart 16år sedan att öka och ta oss an fler spännande företagsevent. 3) Vi har inte bestämt det än, vi har 4 hundar så vi blir nog hemma med dom.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.