Laddar

50 patienter fick felaktig behandling av hyrläkare

Den manliga läkaren ska ha "visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket" enligt IVO.

delningar

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vill att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar legitimation för en läkare som varit ”grovt oskicklig” i yrkesutövningen. Den manliga läkaren ska bland annat ha missat en hjärtinfarkt som fick dödlig utgång.

Landstinget i Kalmar skickade en lista på över 50 patienter som man anser har fått tveksam eller felaktig behandling av läkaren. De flesta mottagningsbesöken hade ägt rum vid läkarens tjänstgöring vid hälsocentralerna i Färjestaden, Mörbylånga och en mindre del vid Primärvårdsjouren i Borgholm.

Läkaren har även gjort sig skyldig och är sedan tidigare dömd till grovt rattfylleri samt olovlig körning. Mannen ska till en början inte heller ha avtjänat straffet vilket var samhällstjänst vilket gjorde att han senare dömdes till fängelse. Detta anser IVO visar att han har ett bristande omdöme.

IVO anser att mannen har ”visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket” och har beslutat att införa en prövotid för honom som kan komma att återkalla hans läkarlegitimation.

Relaterade artiklar