70-åringen fortsätter drömma vidare: "Finns tid kvar"

”Gammal blir man när minnena är fler än drömmarna". Det citatet skulle bli starkskottet för den nya utställningen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I maj månad firade Kalmar fotoklubb ett storslaget jubileum. I hela 70 år har nu medlemmar samlats en gång i månaden för att inspirera och hjälpa varandra med sin fotografering, sedan klubben bildades 1948.

– När vi hade vårt jubileum gick vi tillbaka långt i tiden och jämförde det digitala och det analoga. Tack vare den teknologiska utvecklingen är det idag en allmän möjlighet för människor att ta bra bilder med alla auto-inställningar, det existerade inte förr, säger nybrobon Boppe Perhamn som gick med i klubben redan 1979 och har nu varit ordförande sedan många år tillbaka.

Den revolutionerade effekten som det digitala fotot har fått på branschen har också gjort att fotografer idag måste ligga i mer för att sticka ut ur mängden, berättar Boppe Perhamn. Under jubileet fortsatte man därför arbetet med att utbilda varandra, men man diskuterade såklart också minnen.

– Det är både nödvändigt, nyttigt och naturligt att se bakåt för att glädjas, men också för att lära sig av det som har varit jobbigt. Det har nämligen varit vårat mantra här på klubben, att vi ska drömma vidare.

Ordförande Boppe Perhamn beskriver inte bara klubben, som idag har cirka 40 aktiva medlemmar, som en mötesplats för fotointresserade, utan även en plats för att inspirera och en plats för att skapa bilder. En punkt som han framförallt vill poängtera.

– Vi ska inte bara ta bilder utan vi ska skapa bilder. För bilder kan alla ta idag men just det där lilla extra, det vill vi hjälpa varandra med här. Ibland kör man nämligen fast och då behöver man den där lilla kicken. Och det får man genom att träffas och hjälpa varandra vidare.

Men istället för att endast fokusera på smådetaljer och tekniska aspekter under klubbens träffar, handlar det enligt Boppe mer om bildernas innehåll och dess budskap.

– Vi vill vara bildförmedlare och skapa en bild som förmedlar någonting. De som gör det går ofta utanför ramarna och går ett stycke till så att säga. Det tekniska hamnar istället bakgrunden.

Idag är Boppe pensionär och går inte någonstans utan hans Nikon-kamera, att endast ha bilder på sin mobiltelefon duger inte för honom. Under de senaste åren har han nu också jobbat upp till utställningen "Allt kan bli nytt i Västerportkyrkan" som han idag är aktuell med.

– Jag skulle sluta som pastor här i Västerportkyrkan, och då ville de att jag skulle visa bilder från verksamheten under mina senaste sju och ett halvt år här. Då gick jag på sommaren och läste lite Shimon Peres, före detta premiärminister i Israel, som sa såhär ”Gammal blir man när minnena är fler än drömmarna".

Just det citatet gjorde att 65-åriga Boppe bestämde sig för att fotografera sina egna framtidsdrömmar istället för att visa upp det som varit.

– De här gamla bilarna och cyklarna som du ser på bilderna, de ropar till mig och säger "ta hem mig och gör iordning mig". Jag är pensionär och undanställd kan många tycka, men nej det finns nåd.

Han beskriver sig därför som spegelfotograf och vill genom sin nya fotoutställning "Allt kan bli nytt i Västerportkyrkan" spegla sig själv.

– Jag är inte perfekt och jag blir också gammal. Jag blir också nött och åsidosatt ju äldre jag blir, men då drömmer jag om att vara till hjälp. Det är den parallellen jag försöker hitta med alla de här gamla prylarna. Jag är pensionär men jag kan fortfarande drömma, det finns tid kvar, avslutar Boppe Perhamn.

Se några av bilderna från hans utställning i bildspelet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar