Laddar

72-åriga Josef cyklade 400 mil: ”Första och sista gången”

Det var en känslofylld Josef Vogl som togs emot av vännerna hemma på Ängö efter att ha cyklat hela vägen från moderslandet Ungern. "Man blir tårögd."

delningar

Efter 21 dagar och 200 mil i benen är Josef Vogl äntligen tillbaka i Sverige efter sitt cykeläventyr i Europa. Josef är född i Ungern och för 45 år sedan flyttade han från landet för ett nytt liv i Sverige. Det var när sonen föreslog att han skulle cykla ner till Budapest som idén planterades. Nu är resan gjord, fast från Budapest till Kalmar.

– Det var första och sista gången jag cyklade en sån här sträcka. Annars gör jag saker fem gånger, Vätternrundan, Göteborgsvarvet och Mini Tri, men den här blir det inte fem stycken. Fast man vet aldrig, så länge man är frisk så kommer man att vilja uppleva saker, säger Josef som är 72 år gammal.

Resan gick bra och kroppen fungerade som den skulle men det tuffaste måste ha varit backarna i Alperna, berättar han. Resan har även varit utmanande för Josef rent mentalt.

– När jag cyklade i gamla Östtyskland började man tänka en hel del. Då ville jag bara hem. Men det var då jag plockade fram alla härliga kommentarer som jag har fått under resan, säger han och fortsätter med en klump i halsen:

– Ungern är mitt modersland, det kan ingen ta ifrån mig, men Sverige är mitt hem. Det är här jag har mina vänner och min familj. Det är som raderna i nationalsången, här vill jag leva och här vill jag dö, så känner jag verkligen.

Och visst har han vänner hemma i Kalmar. När han anlände till hemmet på Ängö stod det folk och väntade. Vissa från Kalmar Cykelklubb anslöt till och med på cyklar på vägen in i staden.

– Jag blev helt överväldigad när de kom redan i Söderåkra. Det känns underbart att få komma hem, man blir tårögd, avslutar Josef.

 

 Det var ett glatt gäng som väntade på Josef när han kom tillbaka till Kalmar. Foto: Hanna Thulin

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.