Laddar

72-årige Josef ska cykla från Budapest till Kalmar: ”Mitt livs resa”

När Josef gick i pension köpte han en cykel. Sju år senare ska han trampa 140 mil genom Europa. "Den ende som jagar mig är liemannen", säger Josef och skrattar.

delningar

Kalmarbon Josef Vogl är ett levande bevis på att det aldrig är för sent att skaffa sig en ny träningshobby. När han var 65 år gammal köpte han sin första ”riktiga” cykel och tog samtidigt avstamp mot sin livs resa.

– Jag har alltid varit intresserad av cykling och suttit framför Eurosport när det varit Girot (Giro d’Italia) och Tour de France och tänkt ”så häftigt”. När jag för sju år sedan gick i pension var det dags att förverkliga drömmen – jag köpte en cykel, en racer, och kom i kontakt med Kalmar CK, berättar Vogl.

För två år sedan föreslog Josefs son i Budapest att han borde cykla ner till Ungern och besöka honom.

– När jag fyllde 70 sa han: ”Du farsan, du som bor i Sverige, kan du inte cykla ner till Budapest?”. Då var jag 70 och inte riktigt mogen. Nu är jag 72 så nu jäklar ska det göras, säger Josef, som dock valt att genomföra resan i motsatt riktning.

– Mentalt känns det nog lättare att cykla hem till Kalmar. Varje tramptag kommer föra mig närmare Sverige.

Den 21 augusti flyger Josef, med sin nedmonterade hybridcykel, ner till Ungern. Tre dagar senare påbörjar han den 140 mil långa resan tillbaka.

– Den största utmaningen blir nog inte den fysiska delen utan logistiken – att hitta rätt, äta rätt, sova rätt. Jag som är så gammal är inkörd på att det ska vara havregrynsgröt varje morgon men när man cyklar genom Österrike och Tyskland finns det inte någon gröt, då blir det bratwurst, säger han och skrattar.

De två första nätterna är boende bokat i västra delen av Ungern. I övrigt är resvägen oplanerad.

– Jag har valt att inte boka något för då blir det sånt himla stressmoment och att man måste hinna. Det får bli bed and breakfast och gasthaus och hitta nya vänner på bierstube. Det är det som kommer bli spännande – att varje dag är ett nytt äventyr och att man hela tiden möter nya människor.

Josefs målsättning är att cykla cirka tio mil om dagen. Han beräknar att han kommer vara borta i ungefär två och en halv veckor.

– Men det är en uppskattning mellan tummen och pekfingret. Jag måste bland annat tugga mig igenom Alperna och då blir det inga tio mil. Alperna blir den tuffaste delen rent fysiskt, säger Vogl som under våren och sommaren har avverkat 20 mil i veckan på sadeln.

– Det här är mitt livs resa. Just i den här åldern handlar det mest om att hålla sig frisk, och jag känner mig i kanonform. Jag brukar säga att den ende som jagar mig är liemannen, säger han och skrattar.

Namn: Josef Vogl Ålder: 72 Familj: Sambon Irene, sonen Josef i Budapest Bor: Ängö, Kalmar Klubb: Kalmar CK Aktuell: Påbörjar den 24 augusti en 140 mil cykelresa från Budapest, Ungern, till Kalmar

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.