Laddar

Akut blodbrist - men inte i Kalmar län: "Känner ingen oro"

Trots det hoppas man alltid på fler blodgivare från blodcentralens håll. "Varje droppe blod räknas."

delningar

Just nu kommer det rapporter från flera håll i landet om att blodcentralernas blodlager ligger på alarmerande låga nivåer. Dagens Nyheter skriver bland annat om att operationer som inte är akuta kan tvingas ställa in på grund av blodbristen.

I Kalmar län har man dock kontroll på läget. Tittar man in på geblod.nu där blodlagret redovisas med hjälp av staplar kan man se att vissa blodgrupper har låga nivåer men Kim Hägerström, som är blodcentralssamordnare på länssjukhuset i Kalmar, menar att de är svårtolkade.

– I skrivande stund känner vi ingen oro för blodlagret i Kalmar län och alla blodcentraler försöker hjälpas åt nationellt i krissituationer. Vårt länsgemensamma blodlager är ganska svårbedömt på geblod.nu för att staplarna motsvarar 100 procent av uppsatta önskenivåer, säger hon.

Det innebär att varje nivåändring kan skilja sig mellan blodgrupperna och antalet enheter i lagret speglar blodgruppsfördelningen i populationen.

– Blodgrupp 0+ ligger normalt på ca 100 enheter och B+ på ca 20 enheter.  O- kan liknas med universalblod och kan därför ges till alla oavsett blodgrupp således vill vi ha ett bra lager av den blodgruppen, berättar hon.

Under sommaren brukar det bli en naturlig blodbrist då blodgivare prioriterar andra saker än att ge blod. Skulle det bli blodbrist så har man rutiner för hur man når blodgivare.

– När vi har blodbrist gör allt vi kan för att få in våra etablerade blodgivare på lediga tider genom att ringa och skicka SMS och e-post. Nästan varje dag pensioneras blodgivare, skaffar barn och flyttar till annan ort så nya blodgivare behövs alltid, men det tar ett par månader innan man får lämna blod första gången. 

Idag, den 14 juni, är det internationella blodgivardagen vilket innebär att blodgivare över hela världen uppmärksammas för deras osjälviska gärning.

Varför bör man bli blodgivare? 

– Det är en fråga som man ställer till sig själv. Skulle jag kunna tänka mig att ta emot blod om jag behöver? Är man fullt frisk och inte har medicinska orsaker till att inte lämna blod tycker jag definitivt att man ska kontakta oss för att boka en tid för intervju och provtagning, säger hon och fortsätter:

– Varje droppe blod räknas och blodet kommer till stor nytta för en patient!

Relaterade artiklar