Äldre man bands och rånades i sitt eget hem

. - Foto: Mostphotos

Rånet pågick under flera timmars tid.

delningar

Det var under natten mellan den 15 och 16 december som en man i Funkabo i Kalmar blev rånad i sitt eget hem. Detta genom att två män i 30-årsåldern, från Uppsala respektive Stockholm, som påstått sig vara där för att köpa narkotika istället rånade den äldre mannen.

Offret har berättat att det knackade på dörren. När han öppnade kände han igen en av de nu dömda männen. När han försökte stänga dörren satte en av männen sin fot emellan och trängde sig in. Det var början på en hemsk upplevelse för offret där han ska ha blivit av med omkring 20 000 kronor i kontanter, en guldtacka och diverse värdesaker.

Offret hotades med kniv i köket av en av männen samtidigt som den andra rånaren under flera timmars tid gick igenom mannens bostad och tog med sig en stor mängd gods.

Bland det som ska ha stulits fanns värdesaker som ringar i guld, en klocka, halsband och parfymer samt kontanter. Även elektronik, som dator och flera mobiltelefoner ska ha försvunnit.

Innan de lämnade lägenheten ska mannen ha tvingats in i badrummet där han bands fast. Sedan placerades en stol utanför vilket gjorde det svårt att ta sig ut.

För att kunna fälla männen har åklagaren bland annat använt sig av fimpar från köksgolvet och en askkopp där DNA från en av gärningsmännen fanns. Även från ett batongliknande föremål som användes vid rånet har DNA säkrats. Utöver det har man även tagit hjälp av skor som tagits i beslag hemma hos en av gärningsmännen. Resultaten från skons analys talar i någon mån för att ett av skoavtrycken från brottsplatsen har avsatts med vänsterskon.

Förutom det har även offret, som är i 70-årsåldern, kunnat peka ut en av männen som han ska ha träffat tidigare. Även en kvinna stod åtalad för inblandning genom att ha hjälpt männen. Hon frias dock från det men döms för narkotikabrott och drograttfylleri.

I bilen som kvinnan ska ha kört männen i påträffades en mängd föremål, vilka senare under utredningen pekats ut av offret som hans grejer. Även en mattkniv och ett batongliknande föremål, inlindat i tyg påträffades. Föremål som offret beskrivit från rånet.

De båda gärningsmännen döms av Kalmar tingsrätt för rån av normalgraden och båda tilldöms ett fyra års långt fängelsestraff. Detta trots att de båda stod åtalade för grovt rån. Även ett skadestånd ska betalas på totalt 25 800 kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar