Laddar

Allmänheten varnas efter stor vattenläcka i Kalmar: ”Missfärgat vatten”

Natten mot lördag uppstod en större vattenläcka på Norra vägen i Kalmar. Under morgonen gick Kalmar Brandkår gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten.

delningar

Vid 03.30 kom larmet om en vattenskada vid Norra vägen i centrala Kalmar, nära Friskis & Svettis. Under natten har räddningspersonal befunnit sig på plats för försöka få stopp på läckan.

Vid sextiden under lördagsmorgonen lyckades man stoppa vattnet.

– Läckan är stoppad. Vi kollar upp hur många som är drabbade och inte får vatten på morgonen. Det är en vattenledning som gått sönder i marken, säger Mattias Sonesson, inre befäl hos räddningstjänsten i Kalmar.

Läckan orsakar störningar i trafiken som är avstängd på platsen. På platsen flyter det vatten som sprutats upp i samband med läckan.

– I en större hyresfastighet är källaren vattenfylld och vi jobbar med den. Det är ungefär en halvmeter vatten där, säger Mattias Sonesson.

Nu har Kalmar Brandkår även gått ut med ett så kallat Viktigt meddelande till allmänheten som lyder:

”Kalmar Brandkår meddelar att det för närvarande är en större vattenläcka i området kring Gröndalsvägen, Erik Dahlbergsvägen och Norra vägen. Detta medför att flertalet vägar och fastigheter i området har problem med vattenläckan och ev. brist på vatten. Arbete pågår.”

– Allmänheten informeras om vattnet och att man kanske får hämta vatten på något annat ställe, säger Mattias Sonesson.

Kalmar Vatten uppger att vattnet stängs av för fastigheter på Norra vägen 26-56. Dessutom kan delar av Norrgård på gatorna intill av vattenavstängningen beröras.

Nu uppmanas Kalmarborna att undvika vittvätt det närmsta dygnet. På sin hemsida skriver Kalmar Vatten följande:

Samtliga intilliggande fastigheter ska nu ha fått tillbaka vattnet men vattnet kommer troligtvis att vara missfärgat i ett större område på grund av läckan. Undvik vittvätt det närmaste dygnet. En vattentank finns utställd vid Liljas i korsningen Norravägen/Galggatan och kommer finnas här hela helgen. Trafiken är avstängd på Norra vägen i södergående riktning mellan Galjgatan och Erik Dahlbergs väg.

Vid 07.50 meddelade räddningsledaren på Kalmar Brandkår att vattenläckan är åtgärdad och att faran är över. Kalmar Vatten har uppgett att det inte går att sätta en prognos på hur länga det tar att reparera läckan.