Laddar

Amerikanska soldater intar Öland

Under nästa anländer amerikanska soldater till norra Öland.

delningar

Den stora militärövningen Aurora 17 intar Öland nästa vecka. Under perioden 18-27 september kommer flera flygövningar över ön att genomföras.

Övningen kommer till viss del vara förlagd till norra Öland, där ett amerikanskt förband kommer husera. Deras övningar väntas dock passera obemärkt förbi för ölänningarna, medan flygövningarna kommer märkas av betydligt mer.

– Vi ska försöka komma ut dit så att ingen märker det, störa så lite som möjligt när vi är där och sedan återvända utan att det märks, säger Christoffer Schildt, överstelöjtnant och ansvarig samverkansofficer för ett antal utländska förband som hjälper Sverige under Aurora 17, till Ölandsbladet.

Ovanför Öland kommer det vara ett luftstridsområde mellan den 18-21 september under hela dagen. Den 22 september pågår flygövningen till klockan 20.00 på kvällen och mellan den 23-27 september pågår den dygnet runt.

Aurora 17 är den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Totalt är det drygt 19 000 män och kvinnor som deltar i övningen för att stärka det svenska försvaret.