Laddar

Ändrade regler – tiotusentals bilar i Kalmar riskerar körförbud

Så kollar du upp om din bil drabbas.

delningar

Som 24Kalmar tidigare har rapporterat om ändras reglerna för besiktning den 20 maj. Enligt Transportstyrelsen riskerar 16 600 fordon i Kalmar län att få körförbud när den ny reglerna träder i kraft.

Totalt är det 600 000 fordon i hela Sverige som riskerar körförbud i nära anslutning till datumet. Nu uppmanar Transportstyrelsen alla fordonsägare att kontrollera sitt datum en extra gång och bortse från det som står i det senaste besiktningsprotokollet.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

För att underlätta för fordonsägare har Transportstyrelsen skapat en tjänst på sin hemsida där man enkelt kan få reda på när det är dags att besiktiga bilen.

De nya besiktningsreglerna:

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3,5 ton i totalvikt kontrollbesiktigas:

1. Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

2. Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

3. Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Relaterade artiklar