Laddar

André ska cykla jorden runt – ”En del tycker att jag är galen”

I onsdags inleddes det tre år långa äventyret på cykel för Kalmarbon André Du Rietz. "Bemötandet man får av invånarna är helt annorlunda, det är inte vanligt att resa så".

delningar

Det började med att André Du Rietz och en kompis cyklade ner till Medelhavet för fyra år sedan. Resan tog en månad och gav André inspiration till längre projekt.

– Det var en spontan grej, jag var lite trött på vardagen i allmänhet och det var inte mycket som hände. Jag ville resa på något sätt som inte är så vanligt. Att cykla ner gick mycket lättare och snabbare än jag trodde, säger André.

Bemötandet man får av invånarna är helt annorlunda. Man blir bjuden på mat och folk är intresserade, det är inte vanligt att resa så. Redan då kände jag att jag måste göra om det någon gång.

Nu ska han cykla jorden runt. Han beräknar att det tar cirka ett år att nå Australien. Där ska han jobba under ett år innan färden går vidare. André tror att han blir borta i ungefär tre år.

Vad ser du mest fram emot under resan?

Asien. Jag har hört väldigt gott om dem, att de är väldigt vänliga. De kan inte engelska så bra men vill ändå ta emot en. Jag är intresserad av Asiens kultur och mat.

Vad kan det bli för problem och bekymmer?

– Förutom att man kan bli skadad eller att det händer något, så är det visum och allt sådant. Det kan vara rätt krångligt att söka. De vill ofta veta exakt vilken dag man kommer och det är inte så lätt att veta när man cyklar.

Kommer du att göra längre stopp på vägen och hinna vara turist också?

– Det är inget förutbestämt. Tanken är att stanna i större städer någon dag och ta det lite som det kommer, säger André.

Beroende på väglag, väder och vind räknar han med att cykla cirka tio mil om dagen. Tanken är att använda sig av så kallad ”couchsurfing” i den mån det går, som innebär att man sover över hos andra privatpersoner.

Fenomenet har vuxit och finns runt om i hela världen genom flera stora webbplatser. Om det inte finns något sådant alternativ planerar André för att tälta.

Hur reagerade din omgivning på att du ska vara borta i tre år?

– Det är väl nu i år som folk verkligen har förstått att det är allvar. Jag blev sponsrad med cykel av Cykelogen och har köpt tält, sovsäck, väskor, dator och kamera. Då började folk inse att det inte är ”någonting som han bara säger”, utan att det kommer att bli av, säger han.

– En del tycker man är galen och dum i huvudet. Andra är avundsjuka och säger att de skulle vilja göra något liknande, men med motorcykel, bil eller luffa med tåg.

Andrés familj planerar för att möta honom över jul och nyår någonstans i sydostasien. Han får även sällskap av en kompis som möter honom i Turkiet. Tanken är att hon ska cykla med André under en tid.

– Många kompisar har sagt att de vill komma ner till Australien men inget är bestämt.

För fyra år sedan bestod Andrés cykelerfarenhet mest av att cykla till och från stan och skolan. Sedan började han träna och i fjol blev det både Ironman och Vätternrundan – två rejäla kraftprov.

– De senaste åren har det blivit en del träning, men jag har inte alltid haft den bakgrunden, snarare tvärtom. I tonåren hade jag en övervikt på 30 kilo, det har ändrats lite sedan dess, säger Andre Du Rietz.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.