Laddar

Anrika föreningen hotas av nedläggning: ”Sista utvägen”

I en artikelserie kommer 24Kalmar uppmärksamma den nya tidens lokalfotboll. Via ett sponsrat Facebook-inlägg söker laget efter spelare. Eldsjälen och klubblegendaren hoppas på en snabb ökning av numerären – annars kan det vara slutspelat på idrottsplatsen.

delningar

Han har varit sitt älskade Tvärskogs IF trogen sedan 1983, bortsett från två korta sejourer i Gullaboås och Halltorp.

När han blickar tillbaka på sin långa karriär kan han konstatera att problemen i dagens lokalfotboll inte alls fanns i samma utsträckning förr.

– Då var det aldrig något problem med folk. Då hade man lagkänsla och spelade kvar i vått och torrt. I dag finns det färre som spelar fotboll och den här frimånaden har inte gjort saken bättre. Så fort det inte passar är det bara att lämna, säger Joakim Blomberg, 51.

Tvärskog är långt i från ensamma om fenomenet. Senast i raden av nedlagda lag hittar vi klassiska Nickebo IK. På grund av spelarbrist tvingades klubben dra ur sitt lag till kommande säsong. Man siktar på en comeback till 2019, men ordförande Fredrik Pettersson erkänner att det kommer bli svårt.

– På 80- och 90-talet fanns det ingen innebandy eller data- och tv-spel som lockade. Då spelade man fotboll i byn och höll samman. Jag tror att urvalet av saker man kan göra på fritiden har gjort att allt färre spelar fotboll, säger Blomberg, som så sent som 2016 gjorde en handfull starter i Tvärskogs a-lag i division 5.

2017 blev det endast några matcher i b-laget som målvakt.

– Man får ju ställa upp, haha. Men samtidigt är det jäkligt kul.

Spelande tränaren och skyttekungen Tobias Karlsson har lämnat laget för att ta över Smedby och plockat med sig lagkaptenen Joakim Andersson. Dessutom har Tobias Sundenäng lämnat för IFK Påryd. Tunga tapp på bärande nyckelspelare för Tvärskog, som var och nosade på en plats upp till fyran efter en lyckad säsong i år.

– Vi har tappat nio gubbar, varav många startspelare i a-laget. Klart det blir svårt att ersätta dem.

Nu går klubben en ny väg. Genom ett sponsrat Facebook-inlägg där man länkas in till en nyhet på klubbens hemsida, söker man efter nya spelare. ”Välkommen som spelare till Tvärskogs IF!”, lyder rubriken till inlägget, där mångårige eldsjälen Lennart O Werner försöker sälja in laget.

Är det här den nya vägen att gå för att locka kräsna lokalfotbollsspelare? – Jag vet inte det, men det är värt att testa. Man får försöka finnas där spelarna finns, och många hänger ju vid datorer och telefoner. Våra matcher har filmats under flera säsonger och det har varit uppskattat när det laddats upp på nätet. Att synas och höras tror jag är viktigt i den här egocentrerade världen som vi lever i idag.

Hur ser truppen ut inför 2018? Har ni gjort en inventering? – Nä, inte helt än. Vi väntar på svar från några som inte bestämt sig ännu. Vi hoppas på att få ihop ett slagkraftigt lag. Än har vi inte kastat in handduken.

Om ni inte får något napp på nya spelare – vad händer då? – Den sista utvägen är att vi får lägga ner laget. Risken finns, men vi ska göra allt för att det inte ska behöva bli så.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.