Laddar

Anrika hembageriets knep för den perfekta semlan

Populära bageriet står rustade inför semmel-anstormningen.

delningar

För nio år sedan tog Sebastian Melin över Stensö hembageri – en anrik verksamhet som har bedrivits i lokalerna sedan 1936. För fyra år sedan blev Sebastians bror, Fredrik, delägare i hembageriet, och sedan dess har de tagit hem priset ”Stans bästa semla” vid flera tillfällen.

Tävlingen, som arrangeras av Arla, avgörs genom en omröstning, som avslutas på fettisdagen. I skrivande stund låg Stensö hembageri på överlägsen första plats i Kalmar – och på tolfte plats i hela landet.

– Det är som det ska vara, tycker jag, haha, säger Fredrik Melin.

Vad är hemligheten med era semlor? – Att de är stora. Många säger att de nästan är för stora. Man ska ha grov mandelfyllning, riktig grädde och en god slät bulle.

Varje fettisdag bakar de runt 2 000 semlor – och arbetsdagen börjar betydligt tidigare än en vanlig dag.

– Dessutom tar vi in extrapersonal. Det är en speciell högtid det här.

Hur många olika semmelsorter bakar ni? – Ja, det är hur många som helst, nästan. Men för att nämna några är det den klassiska semlan, glutenfria, laktosfria, kanelbullesemla, semmelkladdkaka och chokladmoussesemla.

Relaterade artiklar