Laddar

Äntligen gör gummibåtarna comeback: ”Sommarens skönaste båttur”

Systraströmmens stora event-snackis från 2015 återvänder på lördagen. "Det blir härligt umgänge".

delningar

För två år sedan skapade några vänner evenemanget ”Kalmar by Gummibåt” på Facebook. Konceptet var enkelt; folk som deltog skulle ta med sig sin gummibåt ner till Systraströmmen för att flyta fram längs strömmen tillsammans.

Intresset var enormt och över 2000 personer anmälde sig, vilket ställde stora krav på säkerhetstillstånd och liknande. Dessvärre gick inte det att lösa i tid och eventet fick ställas in, men det hindrade inte hundratals människor från att dyka upp ändå.

I år kommer konceptet tillbaka, den här gången som en del av Kalmar stadsfest på lördagen den 12:e augusti. Banan sträcker sig från Stagneliusskolan fram tills Tullbron vid Centralstationen.

– Det kommer bli sommarens skönaste båttur i sommarens skönaste stad under en helg med väldigt mycket folk. Det blir härligt umgänge i varsin gummibåt istället för på land, berättar Elias Håkansson, en av arrangörerna.

– Det kommer dessutom finnas en musikflotte med DJ-bås lett av Jimmy Strand från Mighty, så det blir skön stämning, fortsätter Elias.

Att eventet nu är en officiell del av Kalmar stadsfest ser Elias som något väldigt positivt och lovande, på flera plan.

– Det är en trygghet för mig och Marcus Rydasp som driver det att ha Destination Kalmar och kommunen i ryggen. Det kommer vara mycket mer folk i stan som både deltar och tittar på också, säger han.

– Vi har jobbat hårt med en gedigen säkerhetsplan och har tillstånd av polisen nu. Därför är det också nolltolerans gällande alkohol, 15 års åldersgräns och en del funktionärer längs banan. Dessutom åker dykarklubben runt med en båt och har koll, fortsätter han.

Säkerheten gör också att antalet deltagare begränsas. Maxtaket ligger på 500 personer och fler än så kommer inte att släppas i.

150-200 personer har anmält sig hittills, men på vårt Facebook-evenemang har vi 324 som har sagt att de kommer och ytterligare 824 intresserade. Även om det går att anmäla sig på plats så rekommenderar jag att man gör det innan, eftersom vi kanske måste neka folk om så pass många kommer, säger Elias.

Anmälan kan göras på Kalmar by Gummibåts hemsida och kostar 40 kronor. Efter omkostnader kommer överskottet att skänkas till välgörande ändamål.

– Eftersom vi tycker det är kul att stötta något lokalt i Kalmar så går en del av pengarna till Kalmar stadsmission. Resten går till Barncancerfonden som ligger oss båda väldigt varmt om hjärtat, avslutar Elias.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.