Laddar

Apotekare öppnar libanesiskt i Ströget

Ahmed Al Musawi vill sätta ny färg på Kalmars internationella matpalett – nu öppnar den 25-årige apotekaren en egen libanesisk restaurang på Ströget.

delningar

På onsdag öppnar nya Meze Houze i de gamla pizzerialokalerna på Ströget och 25-åriga Ahmed Al Musawis dröm går i uppfyllelse – att starta en egen libanesisk restaurang i Kalmar.

– Framför allt kommer vi ha meze, som är känt i Libanon, Syrien och länder kring medelhavet. Det är lite som Spaniens tapas, man sitter runt ett stort bord med jättemånga olika smårätter, säger Ahmed Al Musawi.

Sin kökschef hämtar han från närliggande restaurang Manana Manana. Muhammed Nasser Eddan har lagat libanesiskt och tapas på restaurangen vid Larmtorget i sex år, men går nu alltså över till Ströget.

– Jag kommer göra allt från grunden. Det ska inte vara några halvfabrikat alls, säger han.

Hos den nyblivna restaurangägaren Ahmed, som själv är uppväxt med det arabiska köket i Irak, har matintresset alltid varit stort. Likaså intresset för medicin – sedan fjolårets examen från farmaceututbildningen i Kalmar jobbar han på apotek.

– Jag är ganska bra på att organisera och blir mer driven med olika bollar i luften. Så jag ska vara kvar på apoteket och driva restaurangen vid sidan om, säger Ahmed Al Musawi.

Han tycker restaurangen är ett behövligt komplement till de många grekiska restaurangerna och pizzeriorna som finns i stan.

– Många landsmän som bor här har inget att gå till som påminner om hemländerna. Och kalmarborna har inte någon plats att gå till heller. Det finns ingen helarabisk restaurang, säger Ahmed och fortsätter:

– Det är ett koncept som funkar bra i storstäderna, och det kommer sätta ny färg på Kalmars internationella matpalett kan man säga.

Vad bjuds det på i det libanesiska köket då? – Det är mycket meze, vegetariskt och kyckling. Vegeterianer kommer hitta jättemycket hos oss, och vi har pratat om att ha en helvegetarisk buffé en dag i veckan, jag gillar den idén.

Vad har du själv för favoriträtter? – Falafel tycker jag väldigt mycket om, och Shawarma på kyckling eller kött. Det är köttskivor som tillagas på ett speciellt sätt och serveras i antingen rulle eller som tallrik med lite sallad, säger Ahmed Al Musawi.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.