Laddar

Arenabygget försenas – anbuden blev för dyra

Anbuden blev på tok för höga. Nu försenas bygget av KIFAB Arena ytterligare.

delningar

Sedan tidigare hade anbudstiden förlängts för att säkerställa att man skulle få in tillräckligt många intressenter. Dessvärre räckte inte det – och nu stoppas upphandlingen.

– Vi har utvärderar anbuden och kan konstatera att kostnadsnivån ligger över våra kalkyler och förutsättningar som vi har tagit fram tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen på kommunen, säger Michael Gelebo, vd på KIFAB.

Enligt Gelebo låg anbuden på mellan 30-60 procent över kalkylen.

– Förmodligen är det den heta byggmarknaden och konjunkturen som gjort att priserna blivit så pass höga. Företagen har helt enkelt svårt att få fram tillräckligt många som kan bygga, på den korta tiden.

Nu går man ut med en ny upphandling i nästa vecka.

– Vi har förlängt utförandet, vilket ger bättre förutsättningar för blivande entreprenörer. De som kanske var intresserade men inte hade möjlighet att lägga ett anbud, kanske gör det den här gången.

Ambitionen är att upphandlingarna ska vara klara i december månad.

Hur påverkar det här färdigställandet? – Det kommer bli sex månader försenat jämfört med vad vi hade räknat med. Så det innebär att vi hamnar i slutet av 2019.

Kommer ni fixa det? – Ja, det är förhoppningen. Vi är optimistiska, det här ska lösas.

KIFAB Arena är bland annat tänkt att bli FBC Kalmarsunds nya hemvist.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.