Laddar

Arkeologisk förundersökning ska göras på Fredriksskans

En undersökning har visat att det kan finnas strukturer i marken efter den gamla skansen Fredriksskans.

delningar

Sedan tidigare har 24Kalmar skrivit om planerna för Fredriksskans där det kommer att byggas över 270 lägenheter. Inför bygget har man gjort markradarundersökningar på den södra delen av Fredriksskansområdet och funnit att det finns strukturer i marken som kan vara från den gamla skansen Fredriksskans.

För att undersöka om det finns något kvar av den djupaste grundläggningen begär nu länsstyrelsen att en arkeologisk förundersökning ska göras på området.

– Undersökningen ska först och främst visa om det är resterna från Fredriksskans som finns bevarade under mark. I så fall kan undersökningen belysa en viktig del av Kalmar stads befästning och även svara på frågan om skansen haft mer än en försvarsmässig funktion, säger Jenny Sundström, antikvarie på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Undersökningarna görs av Arkeologerna, Statens historiska museer och tar cirka 2 veckor. De pågår preliminärt under sista veckan i april och första veckan i maj. Området som påverkas är delar av den tillfälliga parkeringen på gamla C-plan. Arkeologernas arbete läggs upp så att endast delar av parkeringen stängs av medan provschakten genomförs.

Relaterade artiklar