Laddar

Åsa firar silver som inspiratör: ”Har aldrig hittat en anledning att sluta”

Åsa Tugetam firar 25 år som inspiratör och hon har sett många träningstrender komma och gå under åren. "När jag var yngre tjatade jag om att få bli instruktör."

delningar

I år firar Åsa Tugetam 25 år som inspiratör, i giftermålsår hade det varit dags att fira silverbröllop. Det är en resa som började redan när hon gick i nian och fick en idrottslärare som höll i roliga och häftiga pass på fritiden.

– Jag ville bli som hon och tjatade på Gympalusten, där hon jobbade, om att jag också skulle få bli instruktör. Jag hade insett att jag aldrig skulle bli proffs på simning eller orientering så jag letade efter något nytt, säger Åsa.

Sedan dess har hon jobbat på massa olika ställen som inspiratör i flera olika klasser. Just nu är det Malkars i Kalmar som gäller och där håller hon i cirka fyra pass i veckan. När hon inte tränar jobbar hon som Universitetsadjunkt i IdrottsvetenskapLinnéuniversitetet.

– Jag tror att jag har nytta av mitt lärarjobb som inspiratör. Jag tycker att jag är ganska bra på att läsa av grupper och lätt hittar vad som funkar och vad som inte gör det. Det känns också bra att kunna motivera och förklara att det här och det här tränar vi därför att…, säger Åsa.

På 25 år har hon har sett många olika trender komma och gå.

– Just nu märker jag att det är inne att man ska träna skiten ur sig, det gränsar till elitträning. För bara några år sedan var det inne med yoga och pilates, mycket mer lugna och lågintensiva träningsformer. Det går i cykler hela tiden.

Som inspiratör så ingår det även att testa på massvis med olika klasser. Åsa minns några som aldrig blev någon hit.

– Det var en träningsform som gick ut på att man skulle dansa sexigt runt en vanlig fällstol. Vi kom in med vanliga träningskläder och ledaren bad oss att improvisera under ett moment och då blev det ju jättestelt när vi började titta på varandra. En annan var att Reebook hade en matta som man gled fram på, det blev som att åka långfärdsskridskor i 45 minuter fast på samma ställe, säger hon.

Det är allt fler som väljer att träna på gym och Åsa har några tips till de som ännu inte hittat sin grej.

– Gymmet kan vara en svår miljö att närma sig om man inte är van men det går alltid mycket lättare om man tränar tillsammans med någon. Sen kanske inte gymmet passar bäst för alla, det finns massvis med andra aktiviteter som folk har funnit glädje i. Blir man tillexempel glad av att paddla havskajak så ska man göra det!

Själv har Åsa inga planer på att sluta som inspiratör.

– Det är så kul att träffa folk och jag har aldrig hittat en anledning att sluta. Det gäller att hitta nytändningar hela tiden. Hade jag bara kört spinning i 25 år så hade det nog inte gått men nu har jag kört dansklasser och lita annat där emellan. Variationen har varit jätteviktig.

Hur kommer du att fira dina 25 år?

– Jag funderade på det och jag får nog åka till Stockholm för att testa på en ny klass och se vilka de nya trenderna är!

Relaterade artiklar