Assistenter protesterar mot besparingar

I samband med att kommunens toppar möttes på tisdagsmorgonen samlades ett trettiotal personliga assistenter utanför kommunhuset – i protest mot förslaget att lägga kommunens assistans till privata utförare.

delningar

I dag tar kommunstyrelsen beslut om den kommunalt drivna personliga assistansen ska läggas ut på entreprenad. En besparingsåtgärd som varit ordentligt kritiserad sedan den lanserades av socialnämnden i slutet på förra året.

På tisdagsmorgonen samlades ett trettiotal kommunanställda assistenter som drabbas av besparingen – och får nya, privata arbetsgivare.

– Det här tär på en. Samtidigt som man ska jobba med en brukare som är väldigt svår och vara pigg och glad så tänker man hela tiden på det här. Jag tror inte att det gått en enda natt sedan november utan att jag legat och tänkt på det här, säger säger Carina Jeansson, personlig assistent.

Kritiken från assistenter handlar främst om två saker: Löner och villkor, som assistenterna menar är sämre hos de privata utförarna, och att kontinuiteten för de som tar emot assistansen, brukarna, försämras.

– För vissa brukare kan det innebära att man byter ut en personlig assistent som slutar med åtta nya, säger Carina Jeansson.

De möten man haft med de privata utförarna som kommer att ta över assistansen från kommunen – om politikerna röstar ja – har heller inte varit betryggande, säger de:

– Går jag över kommer jag att få ut 21 300 i lön med Assistanspoolen. I dag har jag 25 900 i månaden. Nu ska jag alltså gå ner i lön trots att jag jobbat med personlig assistans i 38 år, säger Annelie Cramer.

(S) tilläggsförslag – att de kommunanställda assistenterna får en prövotid på 15 månader i det privata assistansbolaget, och sen kan byta tillbaka till kommunen igen om man inte trivs, ger de inte mycket för.

– Kommunen kommer inte stå för våra löner efter 15 månader, så då spelar det ju ingen roll, säger Carina Jeansson och lägger till:

– Jag vill säga till kommunpolitikerna: Behåll oss. Det finns andra saker att dra in på. Jag tror inte ens att de kommer att spara de här sju miljonerna med den här åtgärden, säger hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.