Avantgardet lovar allsång i Kalmarsalen: "Kommer kanske bryta ett ben"

Turnéavslutning på hemmaplan för det hyllade bandet. "Stort ansvar att leverera en unik kväll".

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 7:e november i år fulländade Avantgardet sin albumtrilogi i och med släppet av tredje skivan "Alla känner apan". En platta som hyllats stort av både kritiker och fans över hela landet.

När vi på 24Kalmar talar med bandets sångare Rasmus Arvidsson var det bara någon dag sedan som man genomförde sin senaste spelning på Pusterviks scen i Göteborg. Och redan då var uppladdningen i full gång inför deras två spelningar i Skåne denna helgen.

– Det som man slås av är att alla redan kan de nya låtarna och ställer upp till allsång. Folk har verkligen lyssnat intensivt på den nya skivan och det märks att de verkligen bryr sig om vår musik. Och det är något som genomsyrar hela Avantgardet, för det är framförallt live som man ska uppleva oss, säger Rasmus Arvidsson.

På fredagen den 23:e november genomför man veckans första spelning på Kulturbolaget i Malmö. Och dagen efter bär turnébussen sedan av mot Ängelholm för ännu en energifylld spelning, den gången i Hus 57.

– Jag pratade med en läkare för ett tag sedan som berättade att varje spelning jag genomför motsvarar ungefär ett maratonlopp. Så det blir en väldig urladdning. För vi ger verkligen 100 procent på varje spelning, det finns nämligen inget mellanläge. Vi har ett stort ansvar att leverera en unik kväll så att alla får valuta för pengarna. Det är mer publikens kväll snarare än att vi ska stå i något rampljus.

Hur ser du tillbaka på senaste plattan eftersom den snart har varit ute i tre veckor?

– För och främst är man väldigt stolt över att visionen och allt ens hårda jobb äntligen får betalt. Och det är framförallt inte en skiva med bara någon bra låt på, för vi har inget fokus på singlar för att få en hit på radion. Utan vi skapar musik med väldigt stort allvar och lyckligtvis delar lyssnarna även den synen på våran musik. Det finns inget utrymme på albumen för att släppta något halvhjärtat.

Foto: Avantgardet

Det faktum att bandet har släppt tre så pass kompletta album har också lett till att deras fans har olika favoritlåtar. Något som Rasmus ser positivt på och som enligt honom resulterar i fullständig dedikation från alla närvarande under deras spelningar.

– Aldrig på de cirka 150 spelningarna som vi har genomfört så har jag sett någon gå och köpa en öl. Man går nästan inte ens på toa när vi spelar.

När bandet gick in i studion var tanken först och främst att avsluta trilogin på ett sätt så att alla tre skivor skulle hänga ihop. Men det som gör att "Alla känner apan" sticker ut bland de tre är det faktum att det är första skivan som är skriven medan bandet turnerat.

– Den är helt enkelt ett resultat av den fantastiska energin som vi mötts av när vi har turnerat. På första skivan var man lite mer instängd, skadeskjuten och ledsen. Men på den här nya är det mer hopp och liv, vilket är tack vare publiken.

Han beskriver skivan som Avantgardets gladaste hittills, i alla falla utifrån ljudbilden sett. Men man låter inte glada för att nå ut till en större publik utan man ser på de nya låtarna som en reflektion av ens inre.

– Jag mår just nu bättre än någonsin tidigare, därför hade det varit förljuget av mig att låtsas vara deppig på plattan. Men sedan kan jag inte bara skriva låtar om att jag mår bra eftersom det finns så mycket där ute som behöver belysas. Och så länge som Sverige ser ut som det gör så finns det inget annat alternativ än att skildra verkligheten.

Ligger fokuset bara på att gigga nu eller har man redan börjat tänka på nästa skiva?

– Vi ligger alltid ganska långt framåt i huvudet med de nya skivnorna. När vi släppte första plattan tänkte folk att "nu har de skrivit den skivan som de inte kan följa upp". Men då var man redan klar med den andra och det är även så det känns nu. Vi är mycket på det klara med vad vi ska göra härnäst men vi har ingen brådska, just eftersom vi vet hur vi ska ta det vidare.

Foto: Avantgardet

Den 21:a december avslutar Avantgardet årets höst- och vinterturné med en spelning på hemmaplan. Man tar under fredagskvällen över Kalmarsalens scen och bjuder på både "gammalt" och nytt från deras diskografi.

– Eftersom vi har släppt 30 låtar på bara två år blir ingen låt gammal eller mossig, jämfört med vissa band som släpper en skiva vart tredje år. Vår äldsta låt är bara två och ett halvt år gammal. Därför blir alla relevanta och fräscha vilket också medför till att varje kväll är unik.

De lyckliga själar som hunnit med att se Avantgardet live kan skatta sig själva lyckliga. För som Rasmus beskriver det så är det väldigt energiska kvällar som bandet bjuder publiken på, där allt sker i stunden.

– Vi varierar hela tiden våran setlist, jag planerar aldrig något mellansnack och vi har sällan samma uppsättning av musiker på scen. Allt det för att garantera en unik kväll.

Deras spelning i Kalmarsalen blir deras fjärde på hemmaplan. Och de tre som man tidigare genomfört har alla varit utsålda.

– Vi blev snabbt ganska så stora och omtalade ute i landet. Men att vi även skulle skapa det intresset på hemmaplan trodde jag aldrig. För det är jag otroligt stolt och tacksam för alla som har och ska komma på våra spelningar.

– Och det här handlar inte om någon fåfänga eller så men jag hade varit lika lycklig om något annat band hade lyckats skapa det här på hemmaplan. Jag vill gärna själv gå på en Avantgardet-spelning. Därför försöker jag också smyga ut i publiken ibland så jag kan titta på bandet lite utifrån.

Har du lyckats med det någon gång?

– Jag lyckades med det en gång på Pustervik. Men till slut måste jag ju upp på scen igen, så jag börjar peta folk på axlarna för att komma fram. Då tror folk till en början att det är någon som vill trängas men sedan ser de att det är jag och så möts man istället av kramar och kyssar.

Foto: Avantgardet

Vilken av era låtar tycker du är roligast att framföra live?

– Alla låtar genererar egentligen mycket allsång och är väldigt inkluderande på det sättet. Men eftersom alla låtar är sanna och självupplevda blir det också väldigt känslosamt för mig att sjunga dem. Och något som man kanske inte tänker på är att de låtarna som är lite mer uppåt kan också vara de som egentligen är de svartaste.

– Men jag lägger mitt hjärta i sången för det går nämligen inte att lura publiken. Och ibland blir det nästan att man står och gråter samtidigt som det är party-stämning i publiken. På så sätt blir det en rätt intressant dynamik som vi också försökt skapa på nya skivan.

Trots att Avantgardet bildades för tre år sedan har det egentligen varit 30 år av uppladdning inför giggen på hemmaplan. Vilket också är därför han rankar just de spelningarna högre än den som de exemplevis genomförde på Skansen i somras.

– Fört och främst är det ju turnéavslutning. Så om vi ger 100 procent i vanliga fall så kommer man då försöka ge ännu lite mer. Jag kommer kanske bryta ett ben eller bli helt medvetslös. Men publiken kan i alla fall förvänta sig en väldigt inkluderande kväll som inte bara handlar om oss. Det blir mer allsång i Kalmarsalen istället för Allsång på Skansen.

Är det svårt att få med sig publiken i allsången?

– Det är en stor utmaning som dock är väldigt stimulerande. För det finns inget som är så starkt som musiken. Kolla bara på det politiska klimatet eller på sociala medier idag. Där är det väldigt många tydliga gränser som bara blir tydligare. Istället har vi visat att det går att ena folk genom musiken.

– Det spelar ingen roll vart du kommer ifrån eftersom alla sjunger samma sång och alla sjunger den tillsammans. Det är människor som kanske aldrig skulle prata på varandra om det möttes på gatan. Men när de är på en av våra spelningar hoppar de och sjunger tillsammans. Och det tycker jag är väldigt vackert, avslutar Rasmus Arvidsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar