Äventyrarens uppmaning till Kalmarborna: ”Våga släpp sargen”

Han har tagit sig till både Syd- och Nordpoolen. På onsdagen fick Kalmarborna ta del av äventyrarens berättelser.

delningar

Under de senaste decennierna har Ola Skinnarmo gjort sig känd som en av Sveriges största äventyrare. Än i dag är han den yngste personen någonsin (26 år) som tagit sig till Sydpoolen på egen hand.

– Men tuffast var nog Nordpoolen. Där var det jävligt kallt hela tiden och jag frös konstant i två månader. Sedan var det isbjörnar som anföll och Göran Kropp som förfrös tummen och var tvungen att åka hem. Men det gick bra det med, säger Skinnarmo om expeditionen som han genomförde för 17 år sedan.

På onsdagskvällen besökte Skinnarmo Kalmar där han höll i en föreläsning hos företaget Outnorth, där han även sitter med i styrelsen.

– Jag vill inspirera människor här i Kalmar till att våga släppa sargen och ge sig ut på äventyr, både i skogarna runt omkring och lite längre bort.

– Det är jäkligt platt här nere, men himla fint. Jag har massa härliga minnen från Öland från när jag var på cykelsemester med familjen. Kalmar däremot körde man jäkligt fort förbi på den tiden, säger han och skrattar.

Finns det några utmaningar här i området som det snackas om bland äventyrare? – Ironman är väl det tuffaste man kan göra här i Kalmar, och kanske i hela Sverige. Någon gång kanske jag gör en men det är inte riktigt min grej. Framför allt simningen har jag svårt för, jag gillar ju vatten i frusen form. Att cykla och springa hade nog gått.

Hur går man till väga för att bli äventyrare? – Det kan vara bra att ta ett steg i taget, så har även jag gjort när jag har varit ute på mina äventyr. Jag har stegrat utmaningarna stegvis och det är nog väldigt förnuftigt. Annars finns det en risk att den stora utmaningen, som även är potentiellt farlig, blir det sista man gör, säger Skinnarmo.

Parallellt med att planera och genomföra sina egna äventyr driver Skinnarmo upplevelseföretaget Expeditionsresor.

– Det som driver mig i dag är kanske inte att vara ute på så många egna äventyr utan däremot att vara entreprenör och företagare.

Men du har någon utmaning planerad? – Jag har givetvis tankar och idéer men ingenting är bestämt.

 

Ola Skinnarmo:

Ola Skinnarmo är en 39-årig äventyrare och företagare från Nylöse utanför Göteborg. 1998 nådde han som förste svensk, och yngst i världen, Sydpoolen på egen hand. Två år senare nådde han som förste svensk även Nordpoolen.

I dag driver Skinnarmo företaget Expeditionsresor som erbjuder äventyr till privatpersoner. Han sitter även med i styrelsen i Kalmarföretaget Outnorth, Nordens ledande e-handelsföretag för friluftslivs-utrustning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar