Laddar

Avsaknad av hörntand missades – låg i käkbenet

Foto: Pixabay/Arkiv

Två anmälningar inom tandvården har nu upprättats enligt lex Maria.

delningar

Lise-Lott Hinsegård Heiding, tandvårdschef inom Landstinget i Kalmar län, har nu upprättat två anmälningar enligt lex Maria.

Det första anmälan gäller en tandrotskada som man anser kunde ha undvikits. Det noterades nämligen hos en 18-årig patient att en framtand var rörlig i samband med en lagning av en annan framtand.

Efter genomförd röntgen kunde det konstateras att roten på den rörliga framtanden hade skadats av hörntandens frambrott. Och enligt anmälan hade en tidigare bettutvecklingskontroll av hörntanden kunnat helt eller delvis förhindrat skadan som uppkommit. Den rörliga tanden är nu inplanerad att tas bort och ersättas av ett implantat.

Den andra anmälan har upprättats efter man missat att en permanent hörntand inte brutit fram. En 15-årig patient ska ha besökt en klinik för att genomföra en undersökning och där noterades det att tidigare undersökningar helt missat att en permanent hörntand i överkäken ej kommit fram. Utan den låg istället i käkbenet. Den 15-åriga patienten utreds nu för tillfället då ställningstagande till terapi tas.

Relaterade artiklar