AVSLÖJAR: Ordförande i socialnämnden röjde hemliga uppgifter i Facebookgrupp

Visste inte om att han brutit mot sekretessen. ”Jag har ingen aning”

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under den senaste tiden har ett ärende hos socialtjänsten fått ett stort medialt utrymme. Under fredagen har ett nytt beslut i ärendet diskuterats på sociala medier. Där har Roger Holmberg, ordförande i socialnämnden i Kalmar kommun offentligt uttalat sig angående det enskilda fallet i en öppen Facebookgrupp. Gruppen har drygt 15 000 medlemmar.

Det är ett Facebookinlägg från en privatperson som har delats i gruppen varpå Holmberg har kommenterat detta med känslig information angående ärendet. Det innebär att han har brutit den sekretess han har som ordförande i socialnämnden.

Petra Bergendal, jurist på Socialstyrelsen, kommenterar via ett mejl vad som gäller kring sekretessen. Hon kan inte uttala sig i det enskilda ärendet utan endast generellt om vad som gäller.

"Offentlighets- och sekretesslagen reglerar kommunal verksamhet och även kommunala ledamöter omfattas av lagen (2 kap. 1 § OSL)", skriver hon i mejlet.

När 24Kalmar.se når Roger Holmberg på telefon under fredagseftermiddagen menar han att det är viktigt att allmänheten får vad som enligt honom, är en riktig bild av ärendet.

Tänker du inte att detta är ett brott mot sekretessen?

– Jag har ingen aning, det viktiga måste vara att vi pratar om riktiga uppgifter. Påståendet från vederbörande måste tala om vad som faktiskt är beslutat. Det var min tanke. Det var ingen känslig information som belopp, varför, diagnos eller sjukdom, säger Roger Holmberg, och fortsätter;

– Jag ser det på det viset att vederbörande själv har kommit med ett felaktigt påstående om att han inte fått försörjningsstöd. Detta gör att många påstår att Kalmar kommun inte gör något. Det är något viktigt att redovisa vilket stöd vi faktiskt ger eftersom det faktiskt var felaktiga uppgifter. Många blir arga och förbannade i onödan, säger Roger Holmberg till 24Kalmar.

Skärmdump av 24Kalmar från Facebookgruppen.

Tycker du inte att det var fel att skriva om det på Facebook?

– Det var just där man påstod att det inte gick ut något stöd. Man kan ha åsikter om ifall det är rimligt men om man tror det så blir det fel.

Efter att 24Kalmar pratat med Roger Holmberg så har hela inlägget tagits bort i Facebookgruppen.

FAKTA

Fullständigt svar från Socialstyrelsens jurist Petra Bergendahl:

Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet utan endast generellt om vad som gäller.

Offentlighets- och sekretesslagen reglerar kommunal verksamhet och även kommunala ledamöter omfattas av lagen (2 kap. 1 § OSL). När det gäller uppgifter om enskilds personliga förhållanden inom socialtjänsten omfattas dessa uppgifter av sekretess om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men (26 kap. 1 § OSL). Det innebär att sekretess är huvudregeln.  Ordet men har en vid betydelse i OSL och syftar framförallt på de olika kränkningar av den personliga integriteten som kan uppstå om en handling eller uppgift lämnas ut. Utgångspunkten för bedömningen ska vara den enskilde personens egen upplevelse.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar