Laddar

Sexuella trakasserier på Kalmarbygge – dussintal män avstängda

Entreprenören har startat en utredning. "Att utsättas för det här är för jävligt".

delningar

Arbetet med det nya Linnéuniversitetet vid Universitetskajen skakas av en skandal. Under tisdagsmorgonen ska en kvinna på arbetsplatsen ha blivit sexuellt trakasserad av flera manliga kollegor. Nu har ett dussintal män blivit avstängda från arbetsplatsen.

– En kvinna som arbetar på vårt projekt blev i tisdags utsatt för sexuella trakasserier. Det ska röra sig om nedsättande och kränkande kommentarer, säger Mia Trahn, presstalesperson för Skanska i Sverige.

Trakasserierna ska ha inträffat vid två olika tillfällen under den aktuella dagen. Exakt vad som har sagts och skett vill Skanska och Trahn, av respekt för kvinnan, inte avslöja.

– Men att utsättas för det här är för jävligt, rent ut sagt. Det som hänt är helt oacceptabelt. Vi accepterar inte någon form av trakasserier. På vår arbetsplats ska alla behandlas med respekt, säger Mia Trahn.

Den utsatta kvinnan är anställd av en underentreprenör till Skanska. Även de mellan tre-fem män som är misstänkta i ärendet arbetar för företag som anlitats av Skanska.

– Det var inte kvinnan själv utan ytterligare en underentreprenör som gav informationen till vår platsledning. Vi påbörjade en utredning direkt, pratade med de aktuella underentreprenörerna och med kvinnan, säger Trahn.

Hur mår kvinnan nu? – Vi väntar på information från ledningen. Hon får stöd från sitt företag men vi erbjuder också hjälp. Hon har i alla fall valt att vara kvar på arbetet men hon arbetar inte ensam.

Klockan nio på onsdagsmorgonen beslutade Skanskas ledning att stänga av samtliga arbetare från de två företag som de misstänkta männen jobbar för. Uppgifter till 24Kalmar gör gällande att det rör det sig om totalt 17 avstängda byggarbetare. Enligt Mia Trahn handlar det om 10-15 stycken.

– Vi fick veta vad som skett och stängde av dem direkt. Övriga medarbetare har informerats om vad som skett.

Arbetarna kommer förbli avstängda fram tills utredningen är klar – troligtvis i slutet av nästa vecka. Senast på måndag ska även de berörda företagen komma in med en handlingsplan där det framgår hur man ska förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden.

Därefter beslutar Skanska huruvida samarbetet med företagen ska fortsätta eller om det ska brytas.

– Då får vi se om de kan komma tillbaka, men det ser inte så ljust ut i dagsläget, säger Trahn, och fortsätter:

– Både Skanskas egna medarbetare och underentrepenörerna får en säkerhetsgenomgång innan de börjar. Där informerar vi bland annat om vår uppförandekod och värderingar. Klarar man inte av att följa de ska man inte jobba hos oss, säger Trahn.

I det projekt där trakasserierna har skett arbetar knappt 150 personer. Bara en handfull av dem är kvinnor.

– Vi ska prata med kvinnorna nu under utredningen. Vi får verkligen hoppas att de, eller någon man för den delen, inte har utsatts för liknande trakasserier.

Har ni gjort någon polisanmälan? – Det är inte omöjligt att en sådan blir aktuell, det får utredningen visa, avslutar Trahn.

Relaterade artiklar