Bakslaget: Stor lärarbrist i länet om några år

Många lärare går i pension inom kort: "Förödande".

delningar

Om fem år kommer var sjunde lärare i Kalmar län att gå i pension. Främst är det speciallärare som lämnar yrket inom några år samtidigt som många av de yngre lärarna är obehöriga. Det rapporterar Lärarförbundet, efter att ha tagit del av statistik från Skolverket.

– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Under läsåret 2018-2019 var 14 procent av lärare i länets grundskolorna 60 år eller äldre. Det är fler än i många andra län. Samtidigt är en stor andel av de yngre lärarna obehöriga. Endast 16 procent av kommunens lärare mellan 20 och 29 år är behöriga.

Bland kommunerna i Kalmar län hade Borgholm högst andel äldre lärare, 18 procent, medan Torsås hade lägst 9 procent.

– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun. Riks- och kommunpolitiker måste erkänna allvaret och ta ett samlat grepp, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar