Banden är klippta för Kalmars nya integrationscentrum

"Intresset är väldigt stort och behovet finns", säger kommunalrådet Dzenita Abaza (S).

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Torsdagen den 8:e november invigdes Integra, Kalmars nya integrationscentrum. Och det var kommunalrådet Dzenita Abaza (S) som höll i invigningen av den nya verksamheten på Kaggensgatan som nu har öppet hus under hela torsdagen.

– Här ska både gamla och nya svenskar mötas. Det här är otroligt viktigt för integrationsarbetet eftersom vi tog emot jättemånga nyanlända under 2015. De gick igenom introduktionsprocessen och nu är de här bland oss. Så vi måste göra insatser som underlättar för snabbare etableringar på arbetsmarknaden som i sin tur leder till snabbare självförsörjning, säger Dzenita Abaza.

Integra ska nu fylla flertalet funktioner för Kalmars nyanlända. Exempelvis ska det fungera som ett stöd när det gäller ifyllning av olika handlingar och blanketter. Men Dzenita själv väljer att betona det som en mötesplats mitt i centrum. Där utrikesfödda och svenskfödda ska delta i gemensamma aktiviteter, dela information, goda råd och hjälp i samhället.

– Det känns bra att ha invigt det nu eftersom vi hade cirka 200 människor här för en stund sedan. Så intresset är väldigt stort och behovet finns. Och jag är övertygad om att mellan 150 och 200 människor kommer cirkulera här en vanlig vecka. För den här verksamheten ska på något sätt samordna alla integrationsinsatser som vi redan har, säger hon.

Gloria Muepis var en många som var på plats under torsdagens invigning. Hon har tidigare varit med och sjungit i både kyrkor och på SFI och passade även på att bjuda Integras besökare på ett litet sångnummer.

– Jag trivs bra här i Kalmar och det här är bra eftersom man får träna på sin svenska med andra. Så det här känns jättebra för mig, säger Gloria Muepis.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar