Bättre nyttjande av ödehus ska få landsbygden att växa

Carl-Henrik Sölvinger (L). - Foto: Carl Winsth

Carl-Henrik Sölvinger (L), har lämnat in en motion till kommunfullmäktige.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Politikern Carl-Henrik Sölvinger (L), tycker att hus som står öde i Kalmar kommun borde nyttjas bättre. I en motion till kommunfullmäktige beskriver han ödehusen som en outnyttjad resurs och att fastigheterna kan vara hämmande för utvecklingen på byarna.

– Motionen handlar om en informationsinsats och att medvetandegöra, att det faktiskt kan finnas en marknad för ödesfastigheter, säger Sölvinger till 24Kalmar.

Liknande satsningar har bland annat gjorts i såväl Örnsköldsviks samt Falkenbergs kommun. I Falkenbergs kommun kartlades över 1 300 ödehus som hade vatten- och avloppssystem, med syfte att stärka landsbygden.

– Det är såklart tråkigt att bo granne med en fastighet som står öde, kontra att bo granne med en fastighet med liv och rörelse.

Tanken slog honom när han började tänka på hur det såg ut i hans egna by.

– Det handlar om att gräva där man står. Jag kunde komma på fem, sex olika fastigheter som står helt tomma där och så är det inte bara här, utan jag vet att det finns flera platser i Kalmar kommun där det är likadant.

Om motionen går igenom, hur stor satsning skulle du säga att det är?

– Det behöver inte vara en jättestor satsning ekonomiskt. Däremot blir det en satsning med avseende tidsinsats av våra tjänstemän för att göra inventeringen. Kommunen ska inte agera mäklare, men kommunen kan uppmuntra och informera fastighetsägarna om vilka möjligheter som finns.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar