Bekräftat: Ironman stannar i Kalmar och på Öland

Skriver flerårigt avtal med Kalmar.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

24Öland.se kunde redan i tisdags avslöja att Ironman tecknat ett nytt femårsavtal med Kalmar. Och på onsdagens pressträff bekräftades uppgifterna att Ironman blir kvar i stan ända till år 2023.

– När vi först skrev på avtalet för att bli en världsstad för Ironman var det väldigt kittlande och nervöst. Vid den tidpunkten var Kalmar inte sådan erfaren evenemangsstad som vi nu har blivit. Och nu står vi här med ett nytt klart femårssavtal, säger Kalmars kommunalråd Johan Persson (S).

– Den absolut viktigaste effekten från Ironman, under de åren vi haft evenemanget, är de vi fått för folkhälsan i vår kommun. Med det är jag väldigt glad över att vi kommit såhär långt och vill rikta ett stort tack till alla som kämpat och slitit för att få till det här femårsavtalet, säger Kalmars kommunalråd Johan Persson (S).

De turistekonomiska effekterna i samband med Ironman uppskattas till cirka 41 miljoner kronor. Då är inte tid som deltagare spenderar i Kalmar före och efter Ironman inräknat. Och inte heller alla boendeintäkter som skapas.

– Vi är lika glada från Ironmans sida att vi kan landa det här femårsavtalet vilket är ganska unikt. Det skrivs vanligtvis inte avtal på den här längden men det visar att vi verkligen tror på Kalmar som stad, säger Henrik Brovell, tävlingsledare för Ironman Kalmar.

Ironmans kostnad ligger på 2 150 000 kronor. Men nettokostnaden för Kalmar kommun ligger mellan 1 350 000 och 1 500 000 kronor eftersom de har ett samarbetsavtal via Mörbylånga kommun och närliggande hotell på 250 000 kronor.

– I sammanhanget när vi får tillbaka 41 miljoner i turistekonomisk omsättning har vi en ROI (Return on investment) på 20 gånger pengarna. Så det är väl investerade pengar utöver den fantastiska folkhälsan som det här evenemanget generar, säger Johan Göransson, idrottsturismansvarig på Destination Kalmar.

– Inspirerar vi barn, unga och vuxna till att röra på sig mera är ett sådant här evenemang alldeles ypperligt. Så vi känner oss väldigt nöjda med avtalet, fortsätter han.

Till årets upplaga kommer 2 880 triathleter, från hela 46 länder, att delta. Varje deltagare uppskattas ha med sig runt fyra medföljare och de stannar i snitt 4,7 nätter i Kalmar.

Under onsdagens presskonferens medverkade representanter för: Sportalliansen Kalmar AB (Kalmar Simsällskap, Kalmar Orienteringsklubb, KFUM Cykelklubb och Kalmar RC Triathlon), Ironman, Destination Kalmar AB och Kalmar kommun, samt kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar