Laddar

Belysta fasader – en trend som ökar

Vi går mot mörkare tider och jul, vilket betyder att det är dags att piffa till hus och trädgård med diverse ljuskällor. – Fler och fler väljer att belysa sina hus utvändigt, säger Conny Johansson, certifierad energiexpert på Kalmar Energi.

delningar

– Förutom att lysa upp fasaden med dubbelriktade LED-spotlights blir det allt vanligare att belysa stensatta gångar, träd och växter, fortsätter Conny. Det skapar fräcka effekter i trädgården!

Innan man sätter igång är det dock en hel del man bör tänka på. Är det en fast installation behöver man enligt lag ta hjälp av en behörig elinstallatör. Man bör också vara noga med att köpa CE-märkta, jordade produkter och se över jordfelsbrytaren på sin elcentral. Har man en gammal elcentral utan jordfelsbrytare kan det vara en god idé att installera en sådan. Att titta över vilket skick sladdar, strömbrytare och kontakter befinner sig i är också viktigt, då skadade prylar ökar risken för tillbud.

Den nya tidens LED- och lågenergilampor drar betydligt mycket mindre energi än glödlampor, vilket gör att man kan spara upp till 90%.

– Men det finns stora skillnader även inom den nya generationens lampor. Välj en LED-lampa med bra kvalitet, och när den är uttjänt – se till att återvinna den på ett korrekt sätt. Då har man vunnit mycket, både gällande ekonomi och miljö, tipsar Conny.

 

Text: Sofia Ekholm

Relaterade artiklar