Laddar

Berne finner frid i skapandet: ”Konst är som musik, det finns inga gränser”

När tatueraren och konstnären tar tag i penseln är det som att alla bekymmer försvinner.

delningar

För många är Berne Samuelsson från Kalmar mest känd som tatuerare men vad många kanske inte har lika bra koll på är att han inte bara är en expert med tatueringsnålen utan även med målarpenseln.

– Jag har bombarderat hela Kalmarsidan på Facebook med mina tavlor. De bryter av lite bland alla andra vackra bilder på Kalmar slott, gryningsbilder och svanar som simmar i vattnet, säger han.

Och visst bryter de av det annars ganska mjuka flödet i gruppen. Berne gillar att använda sig av svart, vitt och grått när han skapar. Motiven kan även uppfattas som mörka med dödskallar, clowner och rockmusiker. För att få fram bilderna använder han vanliga penslar från Biltema som han sedan tejpar för att verkligen få in den rätta känslan.

 

– Jag använder mig av sand när jag målar och finishen i lack är jäkligt viktig. De gör sig inte lika bra på bild som i verkligheten, säger han.

Berne har en otrolig livshistoria som börjar i ett hem utan mycket kärlek. När han bara var 15 år åkte han ut till havs för att bli sjöman. Han har slagits mot cancer i lymfkörtlarna och genomgår just nu behandling för en obotlig tumör i hjärnan som sitter farligt nära syncentrat.

– Jag vill inte bli rik eller något sånt. Det viktigaste för mig är lugn och ro. Jag har fyllt 59 år nu och har ADHD men när jag målar så känner jag bara lugn och frid. Jag är inte religiös på något sätt men jag får besök och det händer saker när jag sätter mig ner för att skapa, säger Berne.

Han går runt i tatueringsstudion och visar tavlorna som är uppsatta överallt på väggarna och står lutade på golvet. Ovanför soffan hänger en trio tavlor som föreställer Cornelis Vreeswijk, Ozzy Osbourne och Kalmar slott med en obehaglig clownman i bakgrunden.

 

– Min personliga tolkning av mannen är att han är vuxen men med en femårings hjärna. Han är jättesnäll och hans mamma har målat honom som en clown i ansiktet och han har fått en klubba. Jag har själv varit med på en konstig resa i livet där jag verkligen förstått innebörden av att inte döma någon baserat på deras utseende, säger han.

Just Kalmar Slott är också en favorit att måla av.

– Jag har sålt så många versioner av Kalmar Slott att jag kan varenda fönster på byggnaden.

  Kalmar Slott på allas tunga

De som är med i Kalmargruppen kan också ha sett, och beställt, något av Bernes vykort som föreställer olika typiska Kalmar- och Ölandsmotiv.

– Jag fick diskbråck och hade inget att göra. Eftersom jag inte fick sitta ner på sex veckor så la jag mig raklång på sängen med en masonitskiva och började rita på skoj. Sen blev det bara att jag fortsatte.

Originalen tryckte han upp som vykort och satte in i ramar som han sedan sålde på marknader.

– Under somrarna satte jag upp ett ritbord och tog på mig vita handskar. Sedan satt jag där och ritade upp Böda Kyrka. Folk stannade och sa: gud, vad duktig han är, ska vi köpa några? Sen när jag kom hem rev jag ju bara sönder bilden på kyrkan. Man lärde sig några knep som marknadsknalle, säger han och fortsätter:

– Om det var dåligt med folk skulle man ställa sig utanför sin egna disk och vända och vrida på sina tavlor. Då stannar fler och fler folk upp och börjar titta. Jag har också knackat dörr på sjukhusen under flera års tid för att låta sjuksköterskorna på varje avdelning önska vad de ville ha för motiv, berättar han.

 

Berne fortsätter att smycka kalmarbornas kroppar med tatueringar och han lär inte lägga av med måleriet på en lång tid framöver.

– Konst är som musik, det finns inga gränser.

Relaterade artiklar