Beskedet: Därför överger de det populära turistmålet

Örjan Molander, museichef, Kalmar Läns museum. Foto: Tilda Eriksson.

Under tisdagen kom det oväntade beskedet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Under tisdagen kom det oväntade beskedet från Kalmar läns museum att de inte kommer fortsätta med att bedriva sommarverksamhet på Eketorps borgÖland.

– Under 2018 hade vi ett alldeles för stort underskott. Vi gick 680 000 kronor back och från åren 2005-2018 har vi haft ett underskott på 7 miljoner kronor. Det har krävts en rejäl insats i verksamheten för att verkligen kunna lyfta den. Vi har legat för nära marginalen under flera års tid, säger Örjan Molander, museichef.

Kalmar läns museum har bedrivit sommarverksamhet på Eketorps borg sedan 2002 under förvaltning av Riksantikvarieämbetet. Från 2015 tog Statens Fastighetsverk över förvaltningen av borgen och Kalmar läns museum fortsatte att bedriva verksamhet.

Drygt 32 000 besökare besöker Eketorps borg varje år. Men under 2018 besöktes borgen endast av 27 000 besökare.

– Vi har fått in 120 kronor i intäkt per besökare och det är de 5000 saknade besökarna som genererade det här underskottet, säger Örjan.

En annan aktör som varit viktig för borgen är Mörbylånga kommun som under de senaste åren bidragit med verksamhetsbidrag på 150 000 kronor.

– För att göra det bästa möjliga utav detta och hantera det ekonomiskt fick vi ett erbjudande från Statens fastighetsverk om en utvecklingsplan för Eketorp. I denna utvecklingsplan skulle vi tre parter gemensamt satsa en miljon per år i fem år, säger Örjan.

Mörbylånga kommun, Statens fastighetsverk och Kalmar läns museum skulle totalt bidra med 333 000 kronor var. Kalmar läns museum beslutade i styrelsen den 11 december att anta den här utvecklingsplanen.

– Vi var beredda att gå in i det och lägga in de här pengarna under fem års tid. Vi hade ambitionen att få hela utvecklingsplanen godkänd från alla. Men vi hade också ett villkor och det var att Mörbylånga kommun skulle vara med och dela risken för eventuella underskott. Det är ett bekymmer vi har haft hela tiden. Det är vi som har stått med hela ekonomiska risken, säger Örjan.

Örjan meddelade de två andra parterna om att de antagit planen och informerade även om villkoret för riskbildningen. Mörbylånga kommun skulle diskutera detta i presidiet den 14 januari.

– Det skulle tas upp då fick jag till mig men sedan fick jag höra att de inte hade gjort det. Det var något som inte hade hunnits med.

Senast den 31 januari behövde museet ha besked från kommunen för att kunna genomföra sommarsäsongen 2019. Det var en deadline som inte hölls och ett möte mellan Mörbylånga kommun, Statens fastighetsverk och Kalmar läns museum arrangerades den 6 februari.

– I förhoppning om att vi skulle få till en lösning fick jag till mig från Mörbylånga kommun att jag inte kan avsluta verksamheten. De menade att jag hade en nio månaders uppsägningstid från ett avtal som gällde 2006, säger Örjan.

Det slutade med att Örjan åkte hem och tittade igenom alla avtal. Det visade sig att avtalet inte gällde och länsmuseet kunde kliva av verksamheten när de ville. Två dagar senare träffades de tre parterna igen och de försökte återigen hitta en överrenskommelse. Örjan fick då i uppgift att skicka in en skrivelse till kommunen och sedan ville han ha svar senast den 14 februari.

– Det var då det var absolut deadline. Det gick inte att dra på det längre. Men då började Mörbylånga kommun ställa krav på att det skulle finnas ett avtal mellan oss och fastighetsverket. Att det skulle bedrivas en bra verksamhet på Eketorp. Fastighetsverket meddelade då att de drog tillbaka erbjudandet om att genomföra utvecklingsplanerna. Just på grund av oklarheterna kring utvecklingsplanerna och framtiden.

Efter detta meddelande ville Örjan att de skulle arbeta ihop för att hitta en ny utvecklingsplan för 2020 och att de skulle se 2019 som ett övergångsår istället. Vilket inte lyckades och fredagen den 15 februari tog Örjan beslutet att dra in sommarsäsongen och meddelade de båda parterna.

– Vi har lagt ned jättemycket engagemang och tid för att hitta någon slags öppning. Vi har ansträngt oss och lagt upp tänkbara scenarion för att verksamheten skulle öppna upp i år. Men efter att flera deadlines har passerat kände vi att vi behövde sätta ned foten och att vi inte klarar det längre. Vi hade gärna fortsatt driva vidare verksamheten men det går inte, säger Örjan Molander.

Någon timma efter gårdagens pressmeddelande från Kalmar läns museum gick Mörbylånga kommun ut med att de ville fortsätta bedriva Eketorps borg.

– Det är något som vi inte kände till. Jag blev förbluffad och förvånad och har sökt kommunledningen nu på morgonen för att stämma av stämningen. Ingen av oss tre parter har något intresse av att skapa någon schism utan vi vill ha ett långsiktigt arbete. Alla tre parter känner samma sak och vill samma sak. Vi tycker att Eketorp är viktig och vill bedriva verksamheten, säger Örjan.

Vad som händer med Eketorps borg i framtiden är fortfarande oklart.

– Vi kommer inte att driva vidare verksamheten på Eketorp men vi har fortfarande våra inventarier, vår rekvisita och lager där nere. Så vi är i väntan på vad som ska hända om kommunen ska köpa lagret eller hyra det eller om vi ska åka och hämta det. Nu ligger bollen hos kommunen, vi får se vad som händer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar