Laddar

Beskedet: Kalmars favorit ställer upp i Ironman

För sex år sedan vann hon premiärtävlingen. Nu återvänder stjärnan. "Jag har väntat länge nog".

delningar

Triathlet-stjärnan Åsa Lundström har en minst sagt speciell relation till Kalmar. Det var här som hon år 2010 tävlingsdebuterade på långdistans (när tävlingen fortfarande hette Järnmannen) och två år senare vann hon premiärupplagan av Ironman Kalmar. 

På onsdagen var Lundström på besök i staden för att knyta kontakter, träffa vänner och träna. Innan ett spinningpass på Wellness studio avslöjade stjärnan att hon ställer upp i Ironman i augusti.

– Ja, det blir det, det är tanken, säger Lundström, som de senaste fem åren ”bara” ha deltagit på sprintdistansen i MiniTri.

– Nu har jag väntat länge nog. Målet är fortfarande att köra vm på Hawaii som ligger åtta veckor senare. Det är värt att chansa och köra två tävlingar så nära inpå varandra för jag vill så gärna köra den här.

– Samtidigt har jag fått fler träningsår i kroppen och känner att jag klarar av det utan att det kostar för mycket energi.

Förra sommaren vann Åsa Lundström MiniTri men stannade kvar för att uppleva Ironman-loppet på plats.

– Då tänkte jag att ”nu får det räcka, nu måste jag vara med”, säger hon och skrattar.

Tiden fram till tävlingen i augusti kommer att att handla om två saker för Lundström: träning och studier. 33-åringen pluggar till läkare i danska Odense och efter att i flera års tid ha pluggat på halvfart och tagit studieuppehåll, krävs nu hundra procent studiefart under avslutningsterminen.

– Det kommer bli ganska lite träning, kort och koncentrerat under våren. Under sommaren får man bygga upp med längre pass och försöka toppa lagom till Kalmar, säger hon.

Trots att läkarexamen bara är ett halvår bort finns inga planer på att lägga simdräkten, löpaskorna och tävlingscykeln på hyllan.

– Jag vill ha min examen och ha det som backup. Mitt långsiktiga mål är att aldrig behöva jobba som läkare utan jag vill kombinera idrottandet och min erfarenhet från idrottandet med mina läkarkunskaper, avslutar Lundström.